Минута е нужна на крадците да разбият брава
Минута е нужна на крадците да разбият брава / www.sxc.hu
Минута е нужна на крадците да разбият брава
19883
Минута е нужна на крадците да разбият брава
  • Минута е нужна на крадците да разбият брава

Броят на престъпленията у нас рязко ще се увеличи в следващите месеци заради икономическата криза. Според данни на МВР за 2008 година в страната са станали 113 340 престъпления, което е с близо 5% по-малко в сравнение с 2007 година. Убийствата у нас за изминалата година са 161, опитите за убийства 60.

Доклад на Центъра за изследване на демокрацията сочи, че има огромен брой престъпления, които не се регистрират. Само за 2008 г. цифрата на подобни случаи е около 190 000, а 330 000 са престъпленията, при които гражданите не са потърсили полицията.

Полицаи предвиждат увеличаване на броя на кражбите от частни домове в София заради икономическата криза. Средно една минута отнема отключването на метална врата на апартамент, съобщи пред Дарик главен инспектор Марио Янчев, началник сектор „Престъпления срещу собствеността" в столичната полиция.

Очаква ли столичната полиция увеличаване на кражбите заради идващото лято, през което хората отиват на почивка и домовете им остават празни?

През летния период има увеличаване, тъй като крадците наблюдават през цялата година и се възползват от отсъствието на хората. Затова препоръчваме да не се прибягва до трикове с оставена светеща лампа, оставено пране на балкона, оставен да работи телевизор, тъй като те наблюдават и през деня, и през нощта, и си казват „какви са тези хора, които вече 10 дни не си свалят прането и не си гасят лампата". Това е сигурен знак за тях, че в жилището няма никой и могат да влязат в него.

Значи ли това, че организираните банди от крадци предварително набелязват жертвите си и ги наблюдават известно време?

Да, така е. Крадците могат да се разделят на два вида - такива, които крадат от необходимост като наркозависимите и искат да откраднат нещо, за да си набавят необходимата доза и не влагат нищо, и такива, които са професионални крадци, способни с месеци да наблюдават апартамент или офис, за които имат информация, че в тях има голяма сума пари или ценности и да подберат най-подходящия момент.

Тези организирани банди как проучват жертвите си?

По различни начини. Дори от случайно изпусната дума от живеещите в блока или от работещите в офиса, техни близки или нехайно отношение към парите като пренасянето им в найлонови пликове и целият квартал, едва ли не, знае, че тук има голям оборот.

Какви техники използват крадците?

Проучват вариантите. Ако имат възможност да се качат необезпокоявани, да си отключат и да извършат кражбата, го правят така, но, ако блокът или офисът е опасан с камери, от задната страна биха могли да се покатерят през терасите, също го правят. Правият си специални стълби, на такива случаи сме попадали, и от балкон на балкон се качват и до 6-я, и до 7-я етаж.

Колко време отнема на крадците да разбият една метална врата?

Трябва им не повече от 1-2 минути. Те се подготвят предварително и проучват бравата, ако нямат подходящите инструменти, с които да я отключат, започват да си го набавят. Имало е случаи да си купуват нови брави, разглобяват ги, виждат тяхното устройство и намират начин как да бъде преодоляна. Така че, вратата може да е блиндирана, много здрава, но е важно какво е заключващото устройство. Тя не може да бъде разбита с щанга или с бутане с крак или рамо, но с техните инструменти се отваря за около минута.

Тези организирани банди крадци работят ли за някоя организирана престъпна група?

Досега не сме засичали да се отчитат на високо ниво. Организацията си е между тях. Четирима - петима души оформят група и всеки има някаква роля, ако трябва да се наблюдава по-дълго време го правят всичките, едни са специалисти по отключване, други са специалисти по деактивиране на СОТ-а.

Как изолират СОТ-а?

Има различни варианти, но най-често заглушават сигнала, прекъсват връзката от апартамента към централата на СОТ.

Това не става ли с компютър?

Компютри не се ползват, а станции.

Очаквате ли бум на кражбите заради икономическата криза?

Някои от тях наблюдават потока в банките. Някои седят по цял ден в района на банката, имат хора, които се мотаят в салона на банката и следят кой какво тегли, опитват след това да го проследят, опитват да вземат парите още докато са в колата, оставени без надзор, или следят човека и в близките дни „му отиват на гости".

Какво препоръчвате на хората за предпазване от грабежите?

Живеещите във входа да заключват входната врата, да не влизат хора, които нямат работа там. Да има контрол. Да се направи застраховка на имуществото. Има брава, която не може да бъде отключена, може би ще е временно - 3-5 години, но крадците ще разучат и нея. Препоръчваме на хората да се не поддават на слухове и да си държат парите в банка.

Ако човек види, че апартаментът му е разбит?

Да извика полиция, да не рови в жилището, защото всяка една прашинка може да е от значение. Може да разговаря със съседи дали на са видели нещо. Крадците не искат да бъдат забелязвани, запомнени, ще си тръгнат при проявено любопитство от хората.

Част от откраднатите неща не отиват ли в заложни къщи?

Срещаме големи трудности, защото хората не винаги пазят гаранционни карти, фактури, с които са купили техниката. След като не знаем фабричния номер, ни е по-трудно да проследим някоя вещ. Иначе със заложните къщи се работи трудно, първо защото са много, второ някои предлагат крадени вещи на доста по-ниска цена и бързо нещата изчезват от самата къща, и не се води навсякъде нужната документация кой е заложил и купил вещта, което прави издирването по-трудно.