Ловки крадци влизат в домовете ни за секунди
Ловки крадци влизат в домовете ни за секунди / DarikNews.bg, архив
Ловки крадци влизат в домовете ни за секунди
29483
Ловки крадци влизат в домовете ни за секунди
  • Ловки крадци влизат в домовете ни за секунди

Няколко секунди са достатъчни на крадците, за да влязат в жилище и да го оберат, разказа пред Дарик Десислав Недялков, началник сектор „Кражби" в СДВР. Кризата е принудила обирджиите да влизат и в апартаменти на бедни хора и да крадат дори дрехи. Най-масовите кражби обаче остават уличните грабежи на мобилни телефони и златни накити, уточни той:

Има ли увеличение на джебчийските кражби, и изобщо на кражбите, с идването на летния сезон?

С настъпването на летния сезон се улесняват престъпниците, поради факта, че хората вече нямат джобове, носят всичко в чантички или на синджирчета, на лентички, закачени телефони. Джебчийските кражби се извършват и зимата, и лятото. Общо взето, държат една устойчивост. Атакувани са много новите обекти, които изникват - молове, където има голямо струпване на хора, градският транспорт - специално за джебчийските кражби. Другите кражби на телефони, на синджирчета законодателят ги квалифицира като грабеж. Разбира се, че летният сезон спомага за увеличаването и за извършването на тези грабежи, тъй като жените, децата ходят вече разсъблечени, синджирчета, всичко се вижда. Извършителят минава, къса го и бяга.

Има ли определен профил на извършителя на подобни деяния - кражби на телефони и др.?

Често са наркозависими лица, които всячески се стремят да си набавят средства за наркотици, много често са цигани. Това са дребната улична престъпност, която за жалост е бич за обществото, тъй като нашите сестри, жени, майки, деца, трябва да се разхождат спокойно. Колегите от секторите по тези линии - грабежи и кражби - полагат неимоверни усилия в борбата с тази улична престъпност, но за съжаление този град гони 3 милиона.

Каква е схемата? Когато една вещ се открадне, къде попада тя? Питам, защото преди време си купих телефон, който се оказа, че е краден и трябваше да пиша обяснение.

Да, често се случва. Попадат по оказиони, по заложни къщи или се продават на ръка. Това са, телефоните, вече по 2-3 лв. ги има на промоция. Паднаха им цените драстично, те ги продават за без пари. Както с изменението на закона за работата на заложните къщи, така и министерството полага доста усилия в борбата с тези канали да успеем по някакъв начин да ги принудим, едва ли не да спазват закона. В смисъл, да не изкупуват крадени вещи. В повечето заложни къщи работят свестни момчета, които са дългогодишни служители. Няма начин като видят циганина, държащ златен синджир, пък при това и скъсан, да не се сетят, че е краден, или телефона, на който не знае кода и т.н.

В крайна сметка обаче това се случва.

Точно така. В магазини за телефони и заложни къщи - факт е. Имаше операция миналата седмица по заложни къщи в София точно с тази цел - за търговия с крадени вещи, тъй като са не само тези неща. Там често се продава и техника, която е предмет на апартаментски кражби, т. нар. домови, откъдето са откраднати лаптопи, телевизори, черна техника. Тя в повечето случаи отива в заложните къщи или в оказионите. Лошото е, че потърпевшите много рядко имат в себе си някакъв документ с фабричен номер на стоката, с някакъв идентификационен номер, по който да я идентифицираме. Като влезем в заложна къща и там има пет лаптопа на бюрото, всички от една марка, как да разберем кой от тях е вашият или кой е краденият?!

Такава ли е практиката - да не се издават документи при покупка на техника втора употреба от заложни къщи, от оказиони?

По закон са длъжни да ви издадат, би трябвало да ви издават документи, но както знаете, българинът има лошата черта не да съблюдава закона и да го спазва, а да го заобикаля. Всяка поправка, която правителството прави в закона, след това се обсъжда не как да си нагласим бизнеса или мисленето спрямо нея и да я спазваме, а как да я спазваме така, че да не ни закачи и нас. Така че, заложните къщи заобикалят много често разпорежданията и законите.

При домовите кражби има ли обособени групи, които се занимават само с това. Имаше едни алпинисти преди време, много се говореше за тях.

Да, това са българи. Не искам да има гръмки названия и прякори. Наистина има групи, има специализиран контингент, така се нарича - хора, които се занимават само с кражби. Това е по всяка линия на престъпления. Нарича се специализирана, защото се специализират в даден вид престъпления. Има сериозни групи, които са на високо, ако мога така да се изразя, професионално ниво, разполагат с добра техника, по апартаменти, по офиси.

Какво се краде най-много?

Зависи. Обикновено се крадат дребни предмети - телефони, злато, пари, лаптопи, компютри. Не са редки случаите да изчезнат плазми, и то големи и по-едрогабаритни вещи. Но основно се краде това - пари и бижута.

Колко време отнема на престъпниците една кражба? За колко време може да влязат в апартамент?

Няколко секунди, бих казал. Колкото по-хубави са бравата, наличието на СОТ, наличието на аларма, толкова повече затрудняват голяма част от действащите крадци. Има техника и начини да се елиминира тази аларма, т. нар. затапване, запушване на СОТ-а да не подаде сигнал, но това вече са сериозни крадци, на по-висока йерархия. Бичът за хората са обикновени наркомани и дребни крадци, които разбиват апартаментите, докато работят.

Има ли нещо, което хората не трябва да правят, за да не станат обект на внимание от страна на такива хора - на крадци, на джебчии?

Малко пресилено ще е, но обикновените неща - да не се парадира с купища пари, например като сте на опашка да плащате, да не вадите пачка с банкноти, от която да отброявате, да са на по-дребно парите, да не държат вкъщи ценности, злато, пари, да ги държат по трезори, по банки, за да няма какво да вземат.

По какъв начин набелязват евентуалните си жертви?

Разбира се, гледат как изглежда даден апартамент или дадена къща, гледат навиците, има ли хора, няма ли, какво им е разписанието, кога излизат, кога се връщат. Набелязват - има такива, които набелязват, други, които влизат. Но вече се краде не толкова прецизирано. Разбиват се дори бедни жилища, в които влизат и буквално няма какво да вземат - взимат дрехи, което пък говори за нивото на крадеца. За да открадне дрехи, сещате се какъв човек трябва да е.

Кризата според вас оказа ли влияние върху кражбите? Казвате, че вече се влиза и в апартаменти, в които няма какво да се краде.

Може би част от засилването е в резултат на кризата. Все пак, както беше казал някой, гладът е по-силен от тока. Когато няма какво да ядете, нормално е да се мъчите нещо, трябва да се храните, да си храните децата. Безработицата се шири, тенденцията на правителството и статистиката, която дава, е за намаляване на безработицата и може би повечето заети места ще намалят престъпността, но и самите крадци вече няма какво да вземат. Покупателната способност на хората спада.