Как RFI стана Радио „Фокус?
Как RFI стана Радио „Фокус? / www.sxc.hu

На 15 декември 2009 г. в 15.10 ч. сигналът на Радио Франс Интернационал бе прекъснат и в следващите три часа ефирът на честотата на радиото 103,6 MHz мълчеше. За досегашния журналистически екип на радиото остана напълно неизвестно кой и откъде дръпна шалтера на програмата. Малко преди 18.00 ч. същият този неизвестен неизвестно откъде пусна на честотата на RFI песен на братя Аргирови. На екипа никой нищо не съобщи. Оттогава сайтът на радиото, който също липсва - всички новини, коментари, снимки и материали бяха свалени, бе свалена и декларацията на журналистите от радиото, в която те протестираха срещу грубото морално незачитане на обществената ангажираност към аудиторията на една доказана и честна медия и към журналистите в нея, както и срещу непрозрачната препродажба на медията. От нея става ясно, че журналистите от RFI - София не са били уведомени, че се спира тяхната програма и започва излъчване на радио „Фокус". Малко след като екипът публикува декларацията си, сайтът беше спрян, а на честотата на RFI в София започна да излъчва радио "Фокус". Пред Владислав Велев журналистката Мануела Манлихерова разказа, че във вторник вечерта е имало среща на екипа на RFI-София с досегашния изпълнителен директор Нели Зюмбилова:

Очакваме, че в четвъртък собственикът г-н Добрев, поне така ни обеща в телефонен разговор, ще дойде и ще ни изясни ситуацията. Беше така коректен да обяви, че никой няма да бъде ощетен. Ние реагирахме с декларация единствено от морална гледна точка, защото всички дойдохме на работа с желанието да изпълняваме своите професионални задължения. Всички бяхме готови да правим предавания и съвсем неочаквано за нас ефирът изчезна и на нашата честота прозвуча друго радио.

Това технически как става? Радио „Фокус", което в момента излъчва на честота на RFI...

Така и не можахме да разберем как технически се е случило това. Вероятно хората, които излъчват на нашата честота, могат да ви обяснят повече.

Там, където е вашият офис, има техника, която излъчва?

Да, имаме си нормално, професионално радиостудио.

Т.е. от него можете да правите продукция, която няма къде да се излъчва?

Нямаме къде да излъчваме. Днес всички сме готови и за утре записвахме материали, няма къде да ги излъчим.

Някакво обяснение получихте ли от някого?

Изправени сме пред факта, че на честотата звучи друго радио. То не е приемник в момента на нашата програма. То има собствена програма. Говори се за медийно партньорство, че част от нашите продукти сигурно ще се интегрират в другата програма, но просто искаме яснота, нищо повече. Нашата декларация не е насочена конкретно към никого. Просто екипът желае да има малко повече професионално отношение към нас.

От колко души се състои вашият екип?

Нашият екип е общо 24 човека заедно с музикалните водещи.

Можем ли да правим аналогия между спирането на BBC и закриването на RFI в София?

В случая не бих правила никаква аналогия. По отношение на самия случай с RFI може би най-добре трябва да коментират представителите на RFI-Париж, поне такова е и официалното становище, че те са оторизирани да коментират този случай.

Те отказаха да коментират.

Официалната версия изтече в една комюнике, което беше разпространено по медиите и в него пише, че RFI продава поради ниска аудитория в София. От друга страна голямата медия среща и големи затруднения и пренасочва своята политика в друга посока. Това е, което искахме да кажем. Отново искам да подчертая, че с декларацията призоваваме да се обърнат към нас напълно толерантно и да изяснят случая, какво се случва с всеки един човек от екипа и общо с програмата, защото ние оттук насетне не знаем какво правим.

Сега на мястото на сайта стои едно единствено съобщение на новия собственик „Софмедия Броадкастинг" ЕООД, което гласи:

Във връзка с публикации в отделни електронни медии относно влязлото в сила решение на СЕМ и декларации на АБРО относно изменение в програмната лицензия на RFI - София, ръководството на дружеството е длъжно да заяви следното: категорично липсва каквото и да е прехвърляне на каквито и да е било права, включително и на права върху притежаваната от RFI - София програмна лиценция от страна на „Софмедия Броадкастинг" ЕООД в полза на Радио "Фокус", а е налице единствено договор за медийно партньорство между двете дружества. Този договор е вследствие на установени трайни отношения между "Фокус" и RFI в миналото и споделени общи намерения и ценности по отношение на присъствието в медийното пространство на Република България. Подчертаваме, че всички опити за спекулиране с горните отношения ще бъдат разглеждани като повод за принципна реакция от наша страна в рамките на българското законодателство. Считаме, че при извършване на сделката по продажба на собствеността на „RFI - България" ЕООД са изключително стриктно спазени всички действащи норми и последващите действия във връзка с развитието на медията са в интерес на развитието на демократичните принципи в медийното пространство."

Всъщност RFI е държавно радио и е било част от Радио Франс от 1975 г. до 1986 г. След това до 2008 г. е подчинено на Министерството на външните работи, когато президентът Никола Саркози прави реорганизация. Сега то принадлежи 100% на холдинга AEF (Société de l'audiovisuel extérieur), също 100% държавен, който държи също така и Радио Франс, 24-часовата новинарска телевизия France 24 и 49% от TV5. Интересно е, че докато RFI като държавно радио е подчинено на френското Министерство на външните работи, то един от шефовете в него от 28 февруари 2008 г. е съпругата на външния министър Бернар Кушнер - Кристин Окрен, известна журналистка, което обаче ги поставя в неприкрит конфликт на интереси. На 23 и 24 октомври 2008 г. е имало заседание на съвета на директорите, който решава, че се спират емисиите на немски, албански, полски, сърбохърватски, турски език и лао, в интернет вариант се трансформират емисиите на езиците мандарин, руски, персийски и виетнамски, развиват се френски, португалски заедно с бразилския му вариант, испански, суахили, и се затварят всички филиали на RFI в Източна Европа с изключение на румънския. Това вероятно е решило съдбата и на софийския филиал на радиото. В централата на радиото често стават стачки, а тази пролет е имало сериозен скандал със заплатите на двама директори, които са взимали по 310 000 евро на година плюс 70 000 евро премии, което надминава значително сумата за издръжката на целия български филиал. В същото време от централата на RFI правят сериозни съкращения и уволнения. Посланикът на Франция в София Етиен дьо Понсен каза, че продажбата на честотата на радио RFI е станала точно по решение на централата в Париж. Посланик Понсен добави, че честотата е продадена за скромна сума.

Ето какво още каза той в интервюто на Владислав Велев:

Г-н посланик, знаете ли кой е новият собственик на честотата на RFI-България?

Не, не зная кой точно е собственика. Зная, че RFI прекъсна ангажимента си по отношение на България. Това са разговори между RFI и този, който смята да го поеме отсега нататък. Този, който ще ръководи отсега нататък RFI е поел ангажименти по отношение на екипа и на някои от предаванията. Посолството и френската държава като такива не са част от тези преговори. Решението идва от страна на RFI, което прекратява ангажиментите си към няколко държави, включително и България.

Каква е причината?

Причината е доста проста. RFI е в България от около 15 години и искаше да създаде компетентна редакция, която да разпространява предаванията си и извън София. Няколко последователни посланици водеха разговори с властите радиото да получи честоти и в Пловдив, Варна и други големи градове. Но за съжаление, въпреки дадените обещания, така и не можахме да получим никакви честоти извън София. При тези условия беше ясно, че рано или късно този момент ще настъпи, защото е изключително скъпо да се поддържа едно такова радио, дори и за столица като София. Съжалявам, че фактите са такива, но ще ви дам пример с Румъния. Там RFI успя да получи честоти в големите градове и продължава да съществува.

Знаете ли кой е новият собственик на честотата?

Наистина не съм информиран, не е лесно да зная кой точно е собственик. Просто зная, че има лице, което е поело радиото и честотата, на която то досега е излъчвало.

Това е регистрирано във Варна дружество с ограничена отговорност.

Информацията, която достигна до мен, е, че в действителност е имало някакви преговори с варненския епископ. Другото, което научих, е, че продажбата е станала за скромна сума.

Колко скромна?

Няколко десетки хиляди евро, включително за материалите, техниката... и най-вече честотата.

RFI е получило тази честота без конкурс и - доколкото знам - без заплащане, както и BBC, и Дойче Веле. Това не нарушава ли договора с България?

Трябва да попитате за това RFI. Те минаха през адвокатска кантора и бяха в близки контакти с Комисията за регулиране на съобщенията. Преговорите течаха няколко месеца. Преговорите бяха водени с адвокатите на RFI, със самото RFI, така че не смятам, че има някакво разрешение.

Случаят с BBC е различен, защото британската корпорация беше принудена да прекрати излъчванията си в България от държавата, но RFI спира доброволно...

Това е решение на RFI, за което аз лично съжалявам, но ще видим какво може да се направи оттук нататък. Още един път казвам, че независимо дали за в бъдеще може да се спаси нещо, очаквахме това развитие на нещата, защото RFI не получи повече честоти освен София. Това, което до известна степен ме успокоява, е, че лицето, което купува RFI, е поело ангажименти за екипа и за запазване излъчването на френски език.

Всъщност продажбата на филиала "RFI -България" е подписана в края на ноември, пишеше на сайта на радиото преди да бъде закрит. Купувач е "Възраждане Варна 2009" ООД, 100% частно дружество от град Варна, което като купувач се ангажира с продължаването на информационния и музикален формат и запазване на връзката с RFI и използване на програмите му. Водят се преговори с цел подписването на споразумение за партньорство, което ще позволи използването на програмите на RFI. Купувачите поемат ангажимент пред екипа на радиото и че до края на годината програмата на "RFI - София" ще остане непроменена и слушателите няма да бъдат ощетени.

Според публикация на агенция БГНЕС, дружество "Възраждане" е под егидата и с благословията на варненския митрополит Кирил и има намерение да развива новата радиостанция като медия с православна насоченост. Посланикът на Франция обаче директно потвърди, че френската страна е преговаряла всъщност с варненския митрополит. Неговото име нашумя преди година покрай скандалите около серия неравностойни замени на църковни терени край морето, осъществени с неговата пряка намеса. Той е и сред най-често споменаваните имена като наследник на патриарх Максим въпреки противоречивата си слава. "Възраждане Варна 2009" пък е дружество с ограничена отговорност, регистрирано едва преди 3 месеца - през септември 2009 г. В предмета на дейността му е посочено "реализиране и излъчване на радио- и телевизионни, включително кабелни програми". Съдружник на Добрев във "Възраждане" е Климент Христов.

Собственикът на RFI - България, RFI Париж продава 100% собствеността на дружеството на „Възраждане Варна 2009" ООД за сумата от едва 50 000 евро, посочена в договор за покупка. Интересно е, че дружеството не е разполагало с необходимите средства, защото ги е получило чрез заем от три офшорни фирми. Новият собственик веднага променя името на дружеството и предмета му на дейност на „Софмедия Броадкастинг" ЕООД, правоприемник и вече носител на лицензията - програмна и техническа. Дружеството подава моментално искане в СЕМ за изменения на условията на лиценцията за радиодейност. Бързането вероятно е, защото се очаква след Нова година и самият медиен регулаторен орган да бъде сменен. Новият собственик иска промяна на наименованието на програмата, която вече да се казва Радио „Фокус", на продължителността - от 11:30 часа на 24 часа, и на профила от културен в политематичен. Интересното е, че в СЕМ заедно с другите документи е представен и договор за съвместна дейност между „Софмедия Броадкастинг" ЕООД и „Фокус-Нунти" ООД, при това преди още СЕМ да се е произнесъл дали ще даде разрешение за исканите промени.

Всъщност от 16 ноември 2009 г. датира молбата на „Възраждане Варна 2009" ООД до „Радио Франс Интернцационал - България" ЕООД, подписана от управителя на варненското дружество Данаил Добрев, с която се иска „Възраждане" да бъде прието за съдружник в „Радио Франс Интернцационал - България" ЕООД. Три дни по-късно, на 19 ноември 2009 г. е подписан и договор за прехвърляне на дружествени дялове. Той е подписан от президента и генерален директор на „Радио Франс Интернационал" АД - Франция Ален Дьо Пузияк като продавач, и управителя на „Възраждане Варна 2009" ООД Данаил Добрев като купувач. Прехвърля се изцяло капиталът от 383300 лв., разпределен в 7666 акции по 50 лв., при това за цената от едва 50 000 евро. В която впрочем не е ясно какво точно се продава и купува, след като те нямат право да продават и купуват честота - тя се дава от КРС, а когато се освободи, за нея трябва да се обяви конкурс. Сградата на радиото е под наем, а екипът и програмата, както става ясно, едва ли ще бъде запазен. В този договор не фигурират никакви условия за запазване на програмата и предавания на френски език, връзката с RFI и екипа. Всъщност няма никакви условия.

С протокол, който носи ръкописната дата 11 декември 2009 г., едноличният собственик на капитала „Възраждане Варна 2009" ООД взима няколко решения:
- да продължи съществуването и дейността си на същия адрес на управление - ул. „Кузман Шапкарев" №1, където се помещаваше под наем RFI - България, и със същия капитал;
- да освободи като управител Ален Дьо Пузияк и да назначи на негово място Данаил Добрев;
- да промени името на дружеството от RFI - България на „Софмедия Броадкастинг" ЕООД;
- да приеме нов Управителен съвет;
- да промени името на радиопрограмата (без да се посочва новото име);

Така на 8 декември 2009 г. новите собственици внасят в СЕМ уведомление за настъпилите промени в собствеността и наименованието, за смяната на управителя и контролиращите го лица - управителите на „Софмедия Броадкастинг" Данаил Добрев и Климент Христов, както и искане за изменение на програмната лиценция за радиодейност 321-00021 от 9 март 2000 г. В искането са изброени промените, за които новият собственик очаква решение на СЕМ: наименованието от „RFI - България" да стане на „Радио - Фокус", продължителността на излъчване да стане от 11:30 часа да 24 часа, програмният профил от специализиран културен да стане политематичен, новините от 12% да станат на 12,5% от дневното програмно време, 40% от които да са посветени на регионална тематика, образователните предавания от 5% да станат на 1,2% от седмичното програмно време, културните, научни, религиозни и други предавания от 20% да станат на 2% от седмичното програмно време, детските и младежки предавания - от 20% на 1,5% от седмичното програмно време, предаванията за граждани в неравностойно положение - от 5% на 1% от седмичното програмно време, собствената продукция от 20% на 60% от годишното програмно време, независими продуценти да останат 10% от годишното програмно време, както и да се впишат допълнителни радиоуслуги - RDS, интернет сайт, уеб кастинг, on-line разпространение, открити телефонни линии. Сред изброените в 23 точки приложени към искането документи фигурира и протокол от ОС на „Фокус-Нунти" ООД с решение за сключване на договор за съвместна дейност със „Софмедия Броадкастинг" ЕООД, самият договор за съвместна дейност от 8 декември 2009 г., декларация за съгласие за предоставяне ползването на търговска марка „Радио Фокус" за срок от 12 месеца на „Софмедия Броадкастинг%" ЕООД и декларации по чл. 105 и чл. 108 от Закона за радио и телевизия от Трифон Балевски и Красимир Узунов - собственици на „Фокус-Нунти". В точка 4 - Бизнес аргументи пък е развито осъществяването на съвместна дейност с „Фокус-Нунти", като е изтъкнат опитът на „Фокус-Нунти" в радиодейността, разпознаваемостта на марката, политематичния формат на програмата на „Радио Фокус", което предполага достигане до най-широк сегмент от аудиторията и се изтъква отсъствието на марката „Фокус" от софийския ефир.

Съгласно чл. 106 от Закона за радиото и телевизията обаче лицензията е лична. Освен това, който и да е спрял излъчването на програмата на RFI - България вчера, това е направено в разрез със законовите норми, тъй като решението на СЕМ все още не е влязло в сила - то влиза след публикуването му и след изтичането след това на срока, през който това решение може да се обжалва пред Върховния административен съд. Получената без конкурс и освободената по каквато и да е било причина честота на RFI - България по закон трябва да се обяви за отдаване чрез конкурс. И всякакви договори, които засягат дейността на радиото, би трябвало да станат факт след като СЕМ даде разрешение за исканите промени.

Още преди 2 години в „Афера" оповести аналогичен случай, че СЕМ спазва Закона за радио и телевизия избирателно, жалби за който стигнаха и до главния прокурор Борис Велчев и тогавашния му заместник и шеф на Върховната административна прокуратура Митьо Марков. В жалбите ставаше дума за нарушения на СЕМ при допускането на кандидати за участие в конкурс за лицензи в градовете Малко Търново, Дулово и Ахтопол. Странното тогава беше и как СЕМ успя да промени решението си за кратко време и от първоначалното си решение да отхвърли молбата за участие в конкурса за честоти на единия от кандидатите, малко по-късно да вземе решение, че същият този кандидат отговаря на всички условия и може да участва в конкурсите. В случая става въпрос за изискване по чл. 105, ал. 4, т. 7 от Закона за радио и телевизия, според които фирма, която кандидатства за лиценз за честота в определен град, не трябва да има наличието на рекламна дейност в предмета си на дейност. А според жалбата, изпратена до прокуратурата от АБРО, единият от кандидатите за лиценз в Малко Търново, Дулово и Ахтопол - фирмата „Фокус-Нунти", в която съдружник е собственикът на радиоверигата „Фокус" Красимир Узунов, е заличила рекламната си дейност чак в средата на август 2007, тоест два месеца след като е допусната от СЕМ като участник в конкурса. Така стана ясно, че още тогава медийните надзорници са си затворили очите и са дали право за участие в конкурса на фирма, която не отговаря на условията.

От днес вече на честотата на бившето RFI - България върви не само музика, но и новини, което не може да стане без подготовка и сериозна предварителна организация и това показва, че очевидно подготовката във „Фокус" е започнала отдавна.