Как да се предпазите от така наречените „потребителски измами”?
Как да се предпазите от така наречените „потребителски измами”? / netinfo

Настоящето разследване е свързано с така наречените „потребителски измами”, при които хората се връзват на мошениците и купуват уж маркови електроуреди, дрехи и бижута от хора, представящи се за богаташи временно закъсали за пари. Такива измами бяха патент на румънски банди, които шетаха у нас в последните пет – шест месеца. Оказва се, че този номер бързо е бил усвоен от родните бандити. Обикновено по този начин жертвата „изгаря” с няколко десетки лева. Всъщност модата на румънските банди от измамници залезе, след като магистралната полиция у нас арестува 15 румънски измамници на магистрала "Хемус" до Ечемишкия тунел. Тогава сред задържаните имаше дори и три деца. Румънците симулирали повреди в колите си и искали от притеклите се на помощ хора български левове, като в замяна предлагали фалшиви златни пръстени и евро. Подобни измами бяха хит преди десетина години, но след влизането на България в ЕС румънците пак започнали да гастролират по нашите пътища и да вършат такива престъпления. Според статистика на полицията от началото на 2007 година е имало четири сигнала за опити за подобни „сделки“.

В същото време, докато българската полиция ловеше румънските измамници по родните пътища у нас, така наречените битови престъпления и измами започнаха да стават масови. Тегленето на пари с фалшиви карти или банкови измами и опити за продажби на фалшиви стоки, обвити с маркови опаковки, започнаха да стават факт на всеки ъгъл. Само в столичната полиция на седмица постъпват по около 10-ина жалби на хора, от чиито сметки са изчезнали пари. Стотици са пък потребителите у нас, притежаващи дебитни и кредитни карти, които са ставали жертва на измамници и крадци. Дарик радио обаче научи и за този нов начин на измама, свързан с продажбата на фалшиви стоки, обвити в опаковки на маркови. Оказва се, че той е добре познат по тържищата и битаците на страната, но сега вече за пръв път се прилага и от добре организирани престъпни групи. И докато до преди две-три години този нов вид измами беше характерен за роми или араби, които продаваха по някой и друг часовник или ножове например, сега вече в ролята на изпълнители са добре облечени "бизнесмени", които карат скъпи коли и носят маркови костюми. Естествено, и продуктите, които предлагат, са на доста по-солени цени, а потенциалните жертви „изгарят” със стабилни суми.

Именно за тези нови видове измами, с които можете да се сблъскате всекидневно на улицата, ще ви разкажем в днешната „Афера”. Кои са хората, които могат да ви вържат и да измъкнат от джоба ви солидна сума, без въобще да се усетите и какво да не правите, когато ви предложат подобна сделка, ще разберете от следващите редове.

Схемата за измами, за която става дума, е всъщност твърде елементарна и именно за това на нея „се връзват” доста хора. Защото никой не предполага че може да бъде излъган по толкова елементарен начин.

Всъщност повечето от вас си спомнят може би преди години как мургави търговци обикаляха битаците в страната и предлагаха евтино часовници, ножове, въдици и какво ли още не. По същия начин се предлагаха дори бельо, дрехи, а уловката бе в качеството на стоката. В момента на покупката всичко изглежда наред, но само след ден веща се чупи и става негодна за употреба. След няколко акции на икономическа полиция по пазарите в страната обаче като че ли този вид търговия замря. И така до преди месец-два, когато по улиците на големите градове у нас започнаха да се срещат закъсали за пари бизнесмени, които продават на безценица уж купените преди малко от тях електроуреди или скъпи дрехи.

Всъщност подобни търговци действат основно в центъра на градовете или до хипермаркети, където се предполага, че хората имат повече пари. Нещата изглеждат съвсем прости и елементарни и на пръв поглед от тях мирише на измама. Въпреки това често жертви се намират, тъй като българинът в желанието си да не се мине и да купи евтино скъпа стока, сам попада в мрежите на собствената си глупост. И така към вас се приближава млад мъж, облечен в приличен костюм и каращ скъп автомобил, а в някои случаи и джип. Представя ви се за закъсал за бензин бизнесмен, чиито пари са останали вкъщи или в офиса. И ви предлага срещу скромна сума да станете собственик на току-що купените според него луксозни електроуреди или уж маркови дрехи.Така ако номерът мине, вие ставате собственик на поредния добър фалшификат и то платен на цена, доста по-висока от стойността му. След това измамникът изчезва, а вие откривате, че веща, която сте купили, не струва и стотинка. Или в кутията на комплекта кухненски уреди има стари железа. По този начин всекидневно в големите градове на страната изгарят десетки хора, а полицията в повечето случаи не може да реагира, тъй като измамените често дори не подават и сигнали.

За сметка на това обаче жена, която измамниците не са успели да излъжат и да завлекат с маса пари, се съгласи да разкаже за случая. По нейна молба ще запазим в тайна самоличността й. Ето нейния разказ за това, което се е случило с нея и съпруга й пред известен столичен хипермаркет:

Приятен млад мъж с много скъп джип ни спря преди да влезем със съпруга ми в „Бриколаж” и ни каза, че има много интересна оферта за хора като нас. Явно е преценил, че хора на нашите години, отивайки да пазаруват, ще имат пари в себе си. Предложи ни един комплект на Цептер, който действително беше много хубав, даде ми да го погледна, да го пипна, имаше отгоре цената в евро, която беше значителна. Каза, че ще пътува за чужбина и са му останали два комплекта, които просто няма смисъл да ги връща, а пък и не му достигат пари, за да си зареди колата с бензин, и ни предложи стойността на „Цептер”-а в левове. Значи беше някъде към 2000 евро. Той каза, че може и за 1000 лв. да ни го даде. Първо, нямахме тези пари. Второ, на мен като домакиня много ми хареса и страшно се поблазних, но казах: „Не, невъзможно, проста такива пари нямаме”. „Колко имате, нали до 500 лв.?”, попита той, от което вече аз се усъмних, че тук има нещо, въпреки че бяха в кутии оригинални, всичко беше наред, даде ни да ги погледнем, като каза, че ако вземем този комплект, той ще ни даде и една разкошна дървена кутия с много хубави ножове, пак „Цептер”. Казахме, му, че нямаме такива пари, стигнахме до 200 лв. Той каза: „Не, не може, поне да са 200 евро.” Казвам: „Не, изключено, просто повече от 200 лв. нямаме.” Той каза: „Не, не мога, това значи вече да ви направя безумно голям подарък, не мога да си го позволя.” Тръгна, но след малко се върна и пак започна да ни уговаря. Тогава вече аз реших, че има нещо, което да не е чисто. Казах му: „Съжалявам, господине, нямаме възможност да ги купим.” И той си тръгна. Говореше развален български, но според мен се правеше, че говори развален български, според мен беше българин. Беше много добре облечен, много спретнат, чист човек, със скъп костюм, в никакъв случай нямаше вид на мошеник.

Според полицаи обаче има две схеми, по които работят подобни измамници. Първата от тях: организирана група от няколко мъже и жени успява да се сдобие от борси и складове с фалшиви китайски стоки, носещи етикети на известни световни марки. Следва стриктно опаковане в луксозни кутии, често от вещи с оригинален произход. След това се наема мъж, на който се дава добре изглеждащ автомобил и сносни дрехи. Мъжът се представя за бизнесмен и се опитва да продаде китайските стоки за оригинални, като от една такава измама често се печелят и по няколко хиляди лева. При втория вариант пък измамниците дори не купуват евтини стоки, които се представят за скъпи. В кутиите на уж луксозните дрехи или предмети се поставят парцали или метални отпадъци. След като се извърши продажбата, костюмираният бизнесмен изчезва, а след като разпечата плика или кутията, наивникът разбира, че е дал пари за нищо.

От МВР обясняват обаче, че съществува и трети вариант на действие на престъпниците. Той, колкото и странно да звучи, е най-благоприятен за жертвите. В момента на територията на София и останалите големи градове у нас действат повече от 100 организирани престъпни банди за кражби на стоки от складове и магазини, разказаха пред Дарик от полицията. Схемата на подобен род организирани престъпни групи е следната: обикновено в тях винаги участва и човек, работещ в склада или магазина.Чрез него крадците успяват да се доберат до кодове на системите за сигурност и да разберат работното време на охраната. Често пък и самите охранители съдействат на подобни банди срещу щедро възнаграждение. След като влязат в склада, бандитите задигат определено количество стока, която се пренася в частни гаражи и къщи, най-често в села, близо до големите градове. От там крадените неща се разпределят между продавачите в малки количества. Обикновено се разнасят по кутия-две, като се предлагат на доста по-ниски цени с цел бързата им продажба. Друг вариант е стоката да бъде продадена на конкурентен търговец, който да не пита за произхода й.

Подобни крадени обувки се продават на пазарите в големите градове. Най-често те се предлагат под щанда на цена като фалшификат. Лесно обаче може да бъде установено, че обувката е качествена и цената й вместо 40 е близо 200 лева. В случаи като този престъпниците предпочитат бързата разпродажба и лесна печалба пред възможността да бъдат заловени от икономическа полиция и да отговарят на въпроси откъде имат стоката. Подобна е схемата и с кражбите на мобилни телефони и в някои случаи – на автомобили, твърдят експерти. Обикновено бандите, които се занимават с тази дейност, имат строго определена йерархия. Начело на групите стоят бивши дребни мутри и хора от нисшите нива на организираната престъпност. Подобен беше примерът и с разстреляния преди три дни в столичния квартал „Белите брези” велинградски бизнесмен Бончо Запрянов. След разстрела от полицията заявиха, че преди време при акция са били заловени синът и жената на Запрянов, които са участвали в схема за покупки на стоки с фалшиви кредитни карти.

Според информация на Дарик радио начело на най-голямата група за подобни кражби у нас стои човек, познат с прякора Росен Русенеца. Той е бил някога приближен на хора от бившата ВИС, а след разпада на групировката е успял да организира пет или шест подобни групи, които работят за него в София Варна и Русе. Източници на Дарик от ъндърграунда разказват, че месечният оборот на Русенеца е от порядъка на няколко стотин хиляди лева. Това са пари, дошли именно от кражби търговия със стоки, както и измами от подобен род. Дълго време Русенеца е бил дясната ръка на известен бос на престъпния свят във Велико Търново. През 1994 година той се скарва с двама от най-близките си съратници – Венци Кьоравия и Бочо Митрев заради стока от краден тир. Според неофициална информация още от средата на 90-те години Русенеца контролира финансовите потоци, идващи от крадените вещи и се отчита на хората, които стоят по-високо от него.Само в София според неофициални данни на хора от МВР съществуват около 30 банди, които се занимават с измами от подобен тип. Една простичка сметка сочи, че печалбите има са от порядъка на 400 хиляди лева месечно. Засега от полицията отказват коментар.

За да не станете жертва на такъв вид измами, не обръщайте внимание на луксозно облечени мъже които ви предлагат да купите уж последния останал у тях марков италиански костюм. Не купувайте нищо от подобни търговци, най-вече техника и мобилни телефони. Там шансът да ви излъжат е най-голям. Ако все пак сте решили, че по-евтиното е по-добро, внимателно прегледайте какво има в кутията, в която според „закъсалия бизнесмен” е скъпата вещ. За да не се окаже, че отгоре има част от продукта, а под нея – стари железа. Ако пък цената стане съмнително ниска, просто информирайте възможно най-бързо полицията. Така не само няма да станете жертва на измама, а ще предпазите и други хора от това.