Как бяха източени 4 млн. долара от сметки в САЩ
Как бяха източени 4 млн. долара от сметки в САЩ / netinfo

Как могат да бъдат източени близо 4 милиона долара от сметките на американски граждани и никой да не разбере - това е темата на „Афера”. Става въпрос за скандалния случай, свързан с 27-годишния Иса Мехмед от Варна, който успя само за близо година и половина да изпразни сметките на няколко хиляди американци от четири щата.

Странни в случая са и действията на полицаите, които първо разкриват престъпната схема, след това обаче офицер от РЗБОП - Варна решава да влезе в комбината и просто да вземе някой и друг долар, след като никой в ръководството на Областната дирекция на полицията във Варна не му казва, че по разбиване на групата се работи от месеци насам.

И така се стига до реализация след рапорт на служител в едно от районните полицейски управления във Варна. И до куп неразбории кой всъщност е свършил работата – варненските антимафиоти, колегите им от София или Сикрет Сървиз.

В крайна сметка обаче тримата участници в престъпната банда – 27-годишният Иса Ахмед и приятелите му Франц Принцов и Цвятко Иванов, са в следствения арест. Запознати разказаха пред Дарик радио обаче, че е почти нулева вероятността криминалистите у нас и в САЩ да установят целия размер на престъплението. Защото повечето от парите са в сметките на така наречените „пощенски кутии” у нас и зад Океана. Дарик научи, че часове след операцията на полицията във Варна близо 60 хиляди долара са били върнати в сметката на собственика им от един от хората на групата в САЩ. Всъщност официално до момента са установени не повече от 270 хиляди откраднати долара. Така че приказките за милиони нищо чудно да останат без покритие, макар на практика да са верни.

Лятото на 2006 година - в центъра на Варна до известното заведение Сохо спира луксозна червена лимузина Ауди. От нея излизат трима души с вид на охрана на наркобарони. Гледат страховито преминаващите по улица „27 юли” във Варна и чакат шефа им да излезе от автомобила. След минута от колата излиза русоляв мъж, приличащ повече на студент отличник, отколкото на мафиотски бос. Това е 26-годишния Иса Хакера. Той е влязъл буквално с ритник във варненския криминален свят. Преди месеци се е появил с охрана, кара луксозно Ауди и джип Мерцедес G - класа с четири четворки на номера, като по всичко имитира поведението на босовете на известни в града групировки.

Никой обаче не знае на този етап откъде едва 26-годишното момче може да си позволи този лукс. Сред криминалните среди започва да се говори дори, че Ахмед е син на известен турски наркобос в чужбина, че парите му са от трафик на дрога в Испания и какво ли още не. За момента истината остава скрита. В същото време 26-годишният хакер продължава да трупа пари и да харчи като луд.

Някъде по това време един офицер от Сектора за борба с организираната престъпност във Варна Димитър Михалев попада съвсем случайно по следите на Иса Ахмед и неговите неизвестни за момента съучастници. Михалев започва да разработва 26-годишния богаташ, като скоро разбира, че парите на момчето съвсем не идват от стандартните престъпни дейности като продажба на наркотици или сводничество.

В същото време в две банки във Варна в сметки на Ахмед пристигат не малки суми от порядъка на 30-40 хиляди долара. Парите идват от странни търговски дружества и детективски кантори, регистрирани в два американски щата - Юта и Луизиана. Последователно Михалев стига и до другите двама участници в групата - Франц Принцов и Цвятко Иванов. Първият е шеф на фирмата Прайм вижън, която по документи се води собственост на сръбкинята Весна Йохановска. Офисът й е над кафене Сохо на пъпа на Варна. Принцов е женен с дете. Неговата задача в бандата на Ахмед е да оперира с данните, подадени му от боса. При разследването се оказва дори, че Принцоф на практика не е получил нито един лев на ръка за дейността си.

Третият участник в бандата – 30-годишният Цвятко Иванов, е човекът, който осъществява връзките с пощенските кутии или с доставчиците на парите от САЩ и България. Иванов е собственик на кафене с името „Афера”, намиращо се във варненския квартал Трошево. Говори се, че той отговарял и за охраната на боса си. Набирал яки момчета сред гардовете на известния в града бос на аспаруховската банда Вальо Бандита.

Запознати разказаха пред Дарик, че Иса Хакера е плащал по 2500 лева месечно на всеки един от тримата си гардове. В същото време, ставайки свидетел на цялата обстановка, служителят на РЗБОП Варна Димитър Михалев решава да подаде рапорт до началниците си за дейността на групата. Следва мълчание от страна на ръководството на МВР, продължило няколко месеца. Изнервен от безхаберието на шефовете си, Михалев взема решение вместо да продължи да работи по групата, да оползотвори труда си, ставайки част от престъпната схема. Разкрива на Ахмед кой всъщност е, а след това на няколко пъти чрез сметки на негов близък бандата прекарва в България не малки суми. Само че полицаят от РЗБОП не знае, че още първият му рапорт е бил взет предвид от шефовете на варненската полиция и че паралелно с него по престъпната банда работят и още няколко души.

Работата по групата на Иса Хакера обаче се забавя с месеци, а през това време и вътре в групата започват разногласия и спорове. Един от хората на Иса решава да прибере повече от позволеното количество пари и в резултат на това Ахмед и Франц Принцов започват да го заплашват. Те дори са готови да поръчат на бригада за наказателни операции да го пребие, за да го вкара отново в правия път. Вместо да влезе отново в бизнеса и да заработи коректно към боса си обаче, момчето отива в Първо РПУ във Варна и разказва всичко. От там подават втори сигнал до РЗБОП във Варна. Който дава яснота на работещите вече от месеци по случая полицаи за това как на практика действа групата. Това обясни пред Дарик и началникът на Областната дирекция на полицията във Варна комисар Димитър Димитров (Чуйте какво разказа пред Дарик Димитров в прикачения звук файл!).

Полицаи разказаха пред Дарик радио, че чистата печалба на Иса Ахмед месечно е била близо 15 хиляди лева. Това са парите, които са оставали за него, след като той си плати на останалите членове на бандата бодигардовете и шофьорите си. За момента не е ясно колко всъщност са били съучастниците на Иса Ахмед в САЩ и България, като бройката от 10 души у нас и трима-четирима в САЩ изглежда съмнително малка.

Дарик научи още и че в момента полицията в морския град активно работи и по един случай от преди три месеца. Тогава луксозният автомобил на Иса Ахмед марка Мерцедес е бил подпален във Варна, като и до момента не са ясни нито извършителите, нито мотивите. Предполага се обаче, че в морския град в престъпния свят има хора, които са били наясно с дейността на групата и не е изключено автомобилът да е подпален заради неуспешни опити за рекет.

В същото време още в началото на операцията в Областната дирекция на полицията във Варна е било ясно, че е замесен и полицай. Варненските антимафиоти са успели да изолират от разработката заподозрения си колега Димитър Михалев, за да не получи информация по какво се работи в момента и да не предупреди съучастниците си. Засега той е отстранен от работа, но не е арестуван, защото от прокуратурата смятат, че замесеният антимафиот не е бил член на групата и не е участвал в източването на парите.

Засега Михалев е привлечен по делото само в качеството си на свидетел. За момента обаче никой не разследва и евентуалните връзки на лидера на групата с известни фигури от криминалния свят на морската столица. Смята се, че заради специфичната си дейност престъпната организация е останала дълго време незабелязана от повечето от криминалните структури във Варна.

Дарик радио обаче успя да се добере до информация за срещи между Иса Ахмед и лидера на известната аспаруховска банда Вальо Бандита. Вероятно става дума за опити от страна на наркоразпространителите да рекетират групата на Ахмед, като в замяна му осигурят охрана. Не е изключено и подпалването на Мерцедеса на 27-годишния хакер да е било именно в тази връзка.

Според източници на Дарик радио връзката между двамата е била осъществена от известния в ъндърграунда на морската столица Русия Роди. Срещата е била провокирана от идеята част от парите на хакерската банда да бъдат инвестирани в бизнеса с дрога. Уговорка обаче е нямало, като единствено част от гардовете на Иса Ахмед са били сред хората на Монопола. Полицаи обаче не изключват и възможността над Иса Ахмед да има и друг човек, който всъщност е начело на организацията.