Истината „какво взривиха” в Челопечене се бави вече две години - втора част
Истината „какво взривиха” в Челопечене се бави вече две години - втора част / снимка: Sofia Photo Agency
Две години след взривовете в Челопечене - още се търси виновен
31589
Две години след взривовете в Челопечене - още се търси виновен
  • Две години след взривовете в Челопечене - още се търси виновен

Минаха 2 години след пожара и взривовете в склада за обезвреждане на снаряди и боеприпаси във военното поделение в столичния квартал Челопечене, без разследването в Софийската окръжна военна прокуратура да е дало отговор какво е причинило експлозиите и пожара, а още повече - кой е виновен за това. Нещо повече - оказа се, че още от 2001 г. в същата тази Софийска окръжна военна прокуратура са внесени общо 3 сигнала, двата от които от упълномощен орган - Военното контраразузнаване, за злоупотреби, манипулирани търгове и масово изнасяне на боеприпаси, без да са обезвредени, както и продажбата им извън границите на страната. В единия сигнал до военна прокуратура дори се сочи, че без да са обезвредени, в напълно годен вид, а не като скрап, мините са изнесени в Македония, където са използвани за целите на албанските терористи. В друг сигнал от ВКР се предупреждава, че на следващата сутрин в поделението ще дойдат 4 камиона и ще товарят боеприпаси и тротил нелегално. И трите сигнала са разпределени от тогавашния шеф на Софийската окръжна военна прокуратура Трендафил Трайков, сега прокурор във Върховната касационна прокуратура, на майор Спас Илиев, сега шеф на същата Софийската окръжна военна прокуратура. И по трите сигнала не е предприето нищо и са прекратени. И от сегашните две дела за взрива в поделението в Челопечене, само едното е достигнало до съд - срещу бившия командир на поделението майор Мирослав Митов, и то за незаконна сеч на тополите около поделението.

Другото дело, основното - за взрива в поделението, който можеше да вдигне във въздуха цялата столица, от две години се чака безуспешно експертиза с основен въпрос какво е причинило пожара, довел и до експлозиите на боеприпасите в склада.

Моят въпрос към тогавашния шеф на Софийската окръжна военна прокуратура Трендафил Трайков, сега прокурор във Върховната касационна прокуратура, защо по трите сигнала не е образувано дело и защо са прекратени, така и не получи друг отговор, освен „не си спомням".

Каква им е съдбата, защо по тези три сигнала от 2001 година няма образувано нещо? Какво се е случило, защо са прекратени, сериозни факти са изнесени в тях? 

Трендафил Трайков: Аз не знам за какво се касае по принцип, но след като са регистрирани, най-вероятно има проверка и произнасяне, то е задължително.

Да, но ги няма като дело. Значи и трите са прекратени, пък сериозни факти се излагат, от ВКР събрани. Какво се е случило с тях?

Трендафил Трайков: Не мога да ви кажа какво се е случило, даже не мога да се сетя и за какво иде реч.

Защо са били прекратени?

Трендафил Трайков: Аз не знам дали са били прекратени. Ако са прекратени, сигурно е имало основание да бъдат прекратени.

Нямате спомен за такива сигнали?

Трендафил Трайков: Не, те са минали хиляди работи. Навремето имаше ВКР, което работеше, имаше военна полиция. В момента са в различни служби и не е много ясно какво се случва вече там.

За Челопечене какво е положението? Колко дела има и какво се случва?

Трендафил Трайков: Ако говорим за това последното, то чака експертизата, от която да е видно каква е причината за пожара и тази експертиза е готова на 90 процента от преди година и нещо.

Защо стои цяла година?

Трендафил Трайков: Защото експертите искат да бъде извършено изследване на някакъв слой, който е на примерно 80 сантиметра от повърхността. Т.е. трябва да се извърши отнемане на горния слой - над територията на района, и тогава да се прави изследването. Българските експерти и респективно армията нямат възможност това нещо да го направят. Поради тази причина се водят преговори с американското посолство от миналата година и американското посолство е обещало помощ. Ръководителят на групата, която прави експертизата, е сегашният заместник-министър на отбраната.

Той докато е заместник-министър няма право да я приключи или как?

Трендафил Трайков: Не, мисълта ми е, че той води преговорите с американците и последната ми информация беше, че се очаква експертна група сапьори да пристигне в България в началото на пролетта. Само че до момента още не е пристигнала.

Добре, тази експертиза на 90 процента приключила, дава ли отговор каква е причината за пожара?

Трендафил Трайков: Не мога да кажа какво е тяхното заключение на 80 или на 90 процента. Аз казвам това, което знам от тях. Те могат да напишат, т.е. да я приключат в момента, но ще останат определени факти и обстоятелства неизследвани от тази експертиза, което е основание тази експертиза да падне.

И да се продължи поне с още една година делото.

Трендафил Трайков: Това е извън нашата компетентност.

Може ли две години да няма отговор какво е причинил пожара. По други неща от делото не личи ли какво е предизвикало пожара?

Трендафил Трайков: Ние няма да гадаем. Трябва да го кажат хора, които разбират. Аз мога да кажа всякакви мои версии.

Тогава беше назначена вътрешна проверка на трима генерали за това дали не са прикривали тези злоупотреби на командира на поделението Мирослав Митов?

Трендафил Трайков: Нямам никакви спомени в момента за какво става въпрос.

Не е ясно дали военна прокуратура е предприела някакви действия по трите сигнала, не е ясно и дали е разпоредила спешни мерки, за да се заловят камионите, които са се канили да изнасят нелегално поредното количество боеприпаси, но по нито едно от трите не е образувано досъдебно производство. Военноокръжният прокурор на София Спас Илиев отказа да коментира всички тези въпроси.

Известно е обаче, че от военна прокуратура са изпратили писмо със запитване до експертите, които трябва да приключат експертизата за причините за пожара и експлозиите в поделението в Челопечене. Прокурорите питат защо се бави експертизата и кога ще стане готова.

Ето какво разказа заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, член на тази експертна група:

Казваме им да, ние сме готови - мисля, че четири глави вече написахме - примерно пожароопасно ли е било, не е ли, нашите решения какви са, или идеи относно това как се е случило. Има ли нарушение на съхранението и ред други такива въпроси сме ги изчистили. Останаха още някакви детайли или по-скоро материални обекти, които се намират там и са под земята. В тази връзки ги молим вече мисля, че трети път го удължаваме с такива писма, докато не бъде почистено особено частта, където се били складовете, там има кратери и под кратерите има боеприпаси, които ние не можем да изчистим, нямаме такива съоръжения и сме помолили американското посолство. Те ни съдействат, помагат ни и чакаме да изчистят и тази част. В нашата молба има почистване и на водни огледала, водните басейни, но и тази територия. След като влязат и изчистят дълбочинно, около 60 сантиметра, тогава комисията вече може да приключи работа.

Имате ли отговор на основния въпрос - какво е причинило пожара, оттам и взривовете?

Не, сега имаме догадки, които ще бъдат оформени след като разберем какво е имало отдолу.

Има ли следа за умишлено подпалване, за да се заличат някакви липси и злоупотреби?

Не, то ако има следа, ние прекратяваме и им казваме, това е умишлено и по-скоро не можем да кажем дали е умишлено, а можем да кажем начина. Засега преди да сме видели какво има включително и отдолу, там където са затрупвания и където се е локализирал пожарът, ако е точно това място, където има кратери и под кратерите има доста голямо количество елементи, ако не цели боеприпаси, като го изчистим и съберем и тях и ги изследваме след това, тъй като сме експерти и искаме да сме точни, да не подведем. Тогава ще кажем да, така мислим ние. Има експертизи, ето ви ги. За нас тази е най-вероятна, втора... предполагам, че така се прави винаги, така ще направим и ние.

Имате ли предположение в какъв срок бихте могли да приключите с оглед тези усложнения? 

Доколкото си спомням в писмото им бяхме поискали до края на лятото. Така сме поискали вече официално Министерството на отбраната това съдействие от американското посолство и специалистите, вече не знам от коя фирма, те веднъж вече идваха, сега може и от друга фирма да дойдат, когато дойдат тези колеги да ни помогнат, с уговорката, че заедно ще го направим. На тях ще им трябва месец-месец и половина. Ако дойдат август, септември ще сме наясно. Ако дойдат септември, октомври, но искаме да стане лятото, докато има възможност, няма дъждове, няма снегове, да прочистят качествено.

Тъй като сте заместник-министър в момента, аз си спомням, че тогава бяха образувани дисциплинарни проверки срещу поне трима генерали за това дали не са прикривали тогавашния командир на поделението. По тези дисциплинарни проверки дали има някакъв резултат, защото ако те са констатирали някакви нарушения, е трябвало да бъдат изпратени към прокуратурата към същото дело. Има ли резултати по тези дисциплинарни проверки?

Резултати няма, защото не сме уволнили никакъв генерал по такава причина. Вероятно има, доколко на мен ми е известно. Те и сега ходят колеги, дали точно във връзка с това ги разпитват, резултат няма.

Тогавашният министър оповести, че се проверяват генерал Атанас Запрянов, генерал Васил Върбанов, генерал Стоян Генков. Още няколко висши военни, не сте чувал да има някакви дисциплинарни констатации?

Не, ние нямаме информация в министерството. Това са всичките, които ги изброихте, може би още някои други колеги - генерали, които са били по някакъв начин командири на високи постове и е трябвало да отговарят за поделението, разбира се не директно, и те е логично да бъдат разпитани, да бъдат давани обяснения, но няма нищо официално по този казус към нашето министерство.

През 2008 г. веднага след инцидента Министерството на отбраната образува дисциплинарни проверки срещу представителя на Генералния щаб в НАТО и ЕС ген.-лейтенант Атанас Запрянов, военното ни аташе във Вашингтон ген. Васил Върбанов и началника на Щаба на НАТО в Скопие ген. Стоян Генков, а министърът на отбраната обясни, че проверките срещу тях са във връзка с вътрешното разследване. Кой е прикривал отстранения началник на взривилото се поделение в Челопечене майор Мирослав Митов за далаверите при продажби на боеприпаси? На журналистите тогава беше раздадена справка на военното министерство по случая. От нея стана ясно, че ген.-лейтенант Атанас Запрянов е проверяван в качеството му на бивш зам.-началник на Генщаба по ресурсите в периода 2003-2006 г. Ген.-майор Васил Върбанов - за дейността му като началник на Главно управление "Материално-техническо и медицинско осигуряване", а бригаден ген. Стоян Генков като шеф на командване "Материално-техническо осигуряване". Дисциплинарни проверки бяха образувани и срещу бившия шеф на бригада "Логистика" полк. Владимир Вангелов, началника на дирекция "Логистика" бригаден генерал Бойко Рабаджийски и ген.-майор Румен Цоков, зам.-началник на Генералния щаб, който подаде оставка след инцидента край Челопечене на 3 юли. От същата справка стана ясно и че отстраненият командир на поделението майор Мирослав Митов е бил девет пъти дисциплинарно наказван - с мъмрене, строго мъмрене и понижаване в длъжност. Въпреки това обаче той е бил оставен на поста от 2004 до 2008 година. На въпрос кой е виновен за това, тогавашният военен министър Николай Цонев не посочи конкретни лица, а изброи началниците на съответните структури, под чието командване е било поделението в различните периоди, и лаконично посъветва журналистите: "Направете си сами изводите". И се закани, че към всички, които не са спазвали уставите, независимо от това каква длъжност заемат, ще бъдат взети мерки, включително и дисциплинарни.

Пак от справката стана ясно, че в периода 2002 -2007 г. поделението в Челопечене е продало скрап на обща сума 3.5 млн. лева, но на цени от 1998 г. Количествата не бяха обявени. Първата заповед, която регламентира възможността поделението само да продава боеприпаси, е от 1998 година и е подписана от тогавашния зам.-министър на отбраната Йордан Йорданов. Военен министър по това време е бил Георги Ананиев. Заповедта се е основавала на наредба на Министерството на финансите, въпреки че в нея е било записано, че когато става въпрос за взривни материали, тя не важи за МО и МВР. Ценоразписът, на който са били продавани боеприпасите, също е от 1998 г. и оттогава не е променян, въпреки че цените са скочили няколко пъти. През 2000 и 2002 г. са издадени нови заповеди, които са доуточнили продажбата на боеприпаси от поделението. Едва през 2006 г. е разпоредено търговете за продажбата на боеприпаси да се правят не от поделението, а от Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО".

В поделението, което не е било пригодено за склад, а за разснарядителна (преработваща снаряди) база, са се съхранявали и боеприпаси с отпаднала необходимост на МВР и НСО. Поделението е било запълнено с по-голямо количество боеприпаси, отколкото може да поеме, като основното натрупване е станало в периода 2002-2003 г. Правени са многократни проверки, които са установили проблеми с електроинсталацията, съхраняване на тротил над количеството, което позволява безопасното му складиране. Майор Митов не е бил уволняван, въпреки че след като е бил понижен в длъжност, поредното му дисциплинарно наказание е било уволнение, а вместо това е бил наказан със строго мъмрене.

Тогава министърът влезе в противоречие с информацията на МО, че няма нередности, и коментира, че самият факт, че са се взривили и трите склада в Челопечене, говори, че не е спазена технологията по съхранение на боеприпасите. Тогава военна прокуратура твърдеше, че работи по основната версия за умишлен пожар, свързан с и икономически интереси.

Същата тази справка на МО обаче разкри, че фирмата"Алма-де", спрягана като свързвана със Златко Баретата, все пак купувала скрап от поделението в Челопечене и че работници на фирмата са изнасяли тонове снаряди от склада. Малко преди тя да бъде раздадена на журналистите тогава стана известно, че Златомир Иванов - Баретата, е бил викан на разговор в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и с него е разговаряно "по въпроси на националната сигурност". Справката на МО сочи, че през 2007 г. фирмата "Алма-де" е сключила договор за покупка на скрап от поделението на стойност близо 193 хиляди лева. Няколко дни след това от прокуратурата съобщиха, че версията за интереси към терена е основна за разследването и ще се проверява най-вече заради данните на ДАНС за връзка на Златко Баретата с фирма, изнасяла боеприпаси от поделението. Тогава в телевизионно интервю Златомир Иванов отрече да е свързан както с "Алма-де", така и с инцидента в Челопечене.

Изненадващо обаче след това военният министър Николай Цонев върна документа с мотивите, че не е пълен. Основните изводи в него са, че поделението е използвано за складиране на ненужни боеприпаси, а не за унищожение на такива, както е било по предназначение. В периода 2002 - 2003 г. съвместимостта му е била многократно увеличена. При един от договорите, които е сключило поделението, за продажба на месингови гилзи, Генералният щаб и Министерството на отбраната са ощетени с около 350 000 лева. Военният министър тогава обеща дисциплинарната проверка срещу генералите да приключи до един месец. Досега обаче не е известно какво се е случило с нея. Шеф на Инспектората на Министерството на отбраната, който трябва да извърши проверките, доскоро беше братът на бившия вътрешен министър от кабинета „Станишев" - Володя Цветков.

Междувременно обаче в медиите излезе информация на ВКР, че двама големи играчи са си разделили приблизително по 45 милиона лева печалба от преработката на боеприпасите на взривеното поделение 18250 край Челопечене и че двамата крупни бизнесмени стоят зад общо 10-те фирми, които са успявали да сключат договори с Министерството на отбраната за последните 3 години. Смята се, че този кръг дружества са успели да спечелят наддаването за 30 000 тона от общо 51 000 тона боеприпаси, продадени от МО от 2005 г. насам. Останалите количества са били купени от държавни и по-малки частни фирми. От всеки килограм закупени боеприпаси се печели бруто по около 10-12 лв. Чистата печалба пада до 3-4 лв. на кило, твърдят експерти. Обикновено военните продавали на цени между 2-3 лв. на кило старите арсенали. Тон мед обаче тогава върви по 10 000 лв., месингът - по 7000, а срещу бронза дават по 5000 лв.

Самото поделение в Челопечене не разполага с везна, на която да се мерят продадените боеприпаси. Това ставало в намиращия се на 1-2 километра склад за скрап на фирмата "Екометал инженеринг", собственост на братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците. Хора от селото разказваха как камионите с армейски гилзи, покрити със специален брезент, влизат в базата на "Екометал инженеринг". Според запознати от ВКР всеки 10 тона метал били официално изписвани като седем.

Ето всички тези факти, събрани от ВКР, са били смачкани от военните прокурори, а три от сигналите, както посочихме, лично от шефа на Софийската окръжна военна прокуратура Спас Илиев, и по тях изобщо не са образувани дела. Според запознати обаче разследването на ДАНС вече се е насочило към хората, които са дирижирали търговете.