Истината „какво взривиха” в Челопечене се бави вече две години - първа част
Истината „какво взривиха” в Челопечене се бави вече две години - първа част / cнимка: Sofia Photo Agency, архив
Истината "какво взривиха" в Челопечене се бави вече две години
31382
Истината "какво взривиха" в Челопечене се бави вече две години
  • Истината "какво взривиха" в Челопечене се бави вече две години

На 3 юли се навършиха две години от ранното утро, когато в 6.28 ч. сутринта мощни взривове разтърсиха София. Интензивните експлозии продължиха повече от половин час. Взривовете се оказаха в склад за обезвреждане на снаряди във военното поделение в квартал Челопечене. В това ранно утро все още никой не знаеше, че огромна опасност грози столицата, ако експлозиите обхванат 20-те тона тротил, намиращи се в склада.

През март тази година на отчет за дейността на Софийската окръжна военна прокуратура за 2009 г. стана ясно, че експертиза бави делото за взривовете в Челопечене. Експертизата се изготвя  от петима експерти от Министерство на отбраната и очевидно трябва да установи причината за взривовете. Защо това не е станало вече две години и как е възможно експерти от военното министерство в продължение на две години да не установят причините за експлозиите, остава крайно неясно.

За сметка на това веднага след взривовете се разбра, че над 200 тона боеприпаси са липсвали от поделението в Челопечене още преди взривовете. Това стана известно броени дни след експлозиите, след като ДАНС внесе материалите във Военна прокуратура. От тези материали се изясни и че през май, два месеца преди взрива, срещу командира на поделението майор Мирослав Тошев Митов е било образувано дело. То е за липсата на 200 тона боеприпаси от поделението и по него също е била назначена счетоводна експертиза, която да покаже колко тона метал е изчезнал от складовете и на каква стойност е щетата от незаконната му продажба. „Делото е образувано на 28 май 2008 г. по материали на Военна полиция първоначално за 51 тона липсващи боеприпаси", съобщи тогава заместник главният прокурор Камен Ситнилски. Месец по-късно, точно преди приключването на делото, от Военното контраразузнаване в ДАНС изпращат до прокуратурата материали, които сочат, че липсите са общо около 200 тона. Това дело срещу командира на поделението е за длъжностно престъпление.

Още тогава стана ясно, че срещу него има и второто дело - за незаконна сеч на 350 кубика тополи в поделението и извън него на стойност 60 000 лв. Преди година имало още един сигнал срещу командира на поделението - за кабел, по който той продавал ток от поделението към заведение на Околовръстното шосе. Проверката на Военна прокуратура обаче показала, че токът е заплащан и престъпление няма. За сметка на това се разкри, че е имало пожар в складовете преди боеприпасите да избухнат. Това е съобщил в разпита си пожарникарят от поделението. Той обаче не знаел откъде е възникнал огънят и съобщил, че го е забелязал в 6.00 ч. сутринта, половин час преди взривовете да започнат.

Истината какво взривиха в Челопечене се бави вече две години  първа част
netinfo

Така към днешна дата до съд е достигнало само делото за отсечените тополи и то беше отложено за неопределено време заради заболяване на Мирослав Митов. За закононарушения в поделението в Челопечене, липси и злоупотреби обаче органите са получавали сигнали още от 2001 г. Те винаги са били конкретни и с изложени редица факти. Прави впечатление, че по правило те са следвали една и съща съдба: прекратявани са почти веднага.

Още на 12 септември 2001 г. гражданин, подписан с трите си имена и домашен адрес, е изпратил сигнал до военния прокурор на София. Той разказва, че в началото на 2001 г. в Министерството на отбраната се провежда търг за вторични продукти от взривни вещества. На него се предлага взривно вещество, което трябва да бъде изтеглено от действащи противотанкови мини, съхраняване в поделението в Челопечене. За целта мините е трябвало да се обезвредят в поделението. На търга участват шест фирми, част от които са без лиценз за търговия със специални средства и оръжие, пише в сигнала. Мините обаче са продадени на търга, като в по-голямата си част изобщо не са „разкернирани", направо са продадени на фирмите като вторичен продукт, а в същото време са били годни за употреба. Точно поради тази причина те са се появили в съседна на България държава - Македония, и са използвани за целите на албанските терористи, се описва в сигнала до Военна прокуратура. По-нататък се посочва, че разрешенията за участие в търга са давани от тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев след становище на директор на Военното контраразузнаване полк. Орлин Иванов или на неговия заместник Николов. В материала се описва дори как мините са взимани от поделения в Синдел и Студена и са били охранявани от служители на Военна полиция с надписани коли. Допълва се и че поради факта, че мините са третирани като вторичен продукт, за продажбата им не е искано разрешение от служба КОС („Контрол на общоопасните средства") на МВР и от комисията за търговия с оръжия и специални средства към Министерския съвет. Подателят на сигнала пише и че едната от фирмите е фирма „ЕМКО" на оръжейния търговец Емил Гебрев, с който по думите му Иванов и Николов са в близки отношения.

Два месеца по-късно, на 12 ноември 2001 г., началник отдел „Военно контраразузнаване за Министерство на отбраната и Генералния щаб" подполковник Балев изпраща до Софийската окръжна военна прокуратура справка за наличната информация за извършвани нарушения в поделението на щаба в Челопечене. В справката пише, че в отдела се е получила информация за нерегламентирани продажби на цветни метали и общоопасни средства - тротил и барут, собственост на Министерството на отбраната, извършвани от военнослужещите от поделението Иван Пасев и Петко Лазаров, подпомагани от ст.с-т Димитър Сотиров, старшина Спас Илиев Костов и полк. Павел Тосков. Военните контраразузнавачи са установили, че продажбите са извършвани в нарушение на две министерски заповеди и Наредба №7 на Министерството на финансите на частни физически и юридически лица, като въпросните военнослужещи са се облагодетелствали лично за сметка на военното министерство. Сочи се, че те са контактували активно и са съдействали на представители на фирмите „Метком-Йотови"ООД, „ВИР 90" и „Нова универсал" да закупуват корпуси от снаряди като отпадъчен стоманен скрап.

Истината какво взривиха в Челопечене се бави вече две години  първа част
netinfo

На органите на ВКР е известно, че по предварителна уговорка ръководството на поделението умишлено предоставя недействителна информация в изпълнителна агенция „Казармено жилищен фонд и разпореждане с имущество", като упоменават само стоманата като скрап. Точна информация обаче предоставяли на едната от фирмите - „Нова универсал" и там са били наясно, че в стоманата се съдържа голямо количество скъпи цветни метали, сред които волфрамов карбид, алуминий и мед. Установено е и че не са единични случаите, когато от друга от тези фирми - „ВИР 90", се изнасят извън поделението материали в по-големи количества от вписаните в документите. По същата схема са изнасяни тротил и барут. Като е пренебрегнато изискването взривните вещества да се продават чрез лицензирани търговски дружества на военното министерство, разговори се водят и се реализират сделки и с още седем фирми и дори с частни лица, бивши служители в същото поделение в Челопечене, които нямат право да се разпореждат с общоопасни средства. Това е установено при рутинна проверка на служба КОС на МВР на 2 април 2001 г. Тогава КОС хваща камион, натоварен с 10 тона тротил и 10 тона барут, собственост на варненската фирма „Бризант" ЕООД. Сочат се и външни лица, замесени в схемата като помощници.

По това време шеф на Софийската окръжна военна прокуратура е Трендафил Трайков. От резолюцията личи, че справката на ВКР е възложена още на 15 ноември 2001 г. на военния прокурор майор Спас Илиев, днес шеф на Софийската окръжна военна прокуратура.

Само една седмица след първата справка, във Военна прокуратура-София се получава втора справка от същия началник отдел „ВКР за МО и ГЩ" подполковник Балев и отново за нарушения в поделението в Челопечене. Втората справка също е за нерегламентирани продажби на цветни метали и общоопасни средства - тротил и барут, собственост на военното министерство. Отново са замесени имената на майор Иван Пасев и подп. Петко Лазаров. Продажбите отново са в противоречие с действащата нормативна уредба на Министерството на отбраната и с други подзаконови актове. Материалът на ВКР предупреждава ден преди да се случи, че на 21 ноември 2001 г. в 8.00 ч. сутринта в поделението ще пристигнат четири камиона на частна фирма и по устна договорка ще вземат метали от поделението, за което ще заплатят допълнително 200 лв. на майор Пасев.

Истината какво взривиха в Челопечене се бави вече две години  първа част
netinfo

Военното контраразузнаване иска съдействие за проверка и документиране на злоупотребите. Тази справка също е резолирана до военния прокурор Спас Илиев. Резолюцията на тогавашния шеф на Военна прокуратура Трендафил Трайков обаче е твърде интересна: той нарежда сигналът да се приложи към преписка, която се намира в деловодството на Военна прокуратура и не разпорежда никакви спешни действия по сигнализираните престъпления.

Съдбата на тези два сигнала до военна прокуратура към днешна дата, не е ясна. Прави впечатление обаче, че и сигнала, и двете справки на ВКР за злоупотребите в поделението, са възложени на военния прокурор Спас Илиев.

От постановление на Военноапелативна прокуратура от 10 юли 2008 г. - само седмица след взрива в поделението в Челопечене, става ясно, че е имало и други сигнали. По тях е образувано друго производство още през 2006 г. Повод става жалба, в която се сигнализира за познатата вече схема: че в поделението в Челопечене е създадена система за крупни злоупотреби при провеждане на търгове за отпадъци от черни и цветни метали, като командирът на поделението умишлено създава препятствия за участие на фирмата на жалбоподателя „Истра-54-Ваньо Янкулов" в търговете с цел те да бъдат спечелени от подставени фирми, за които разликата в цената е фрапираща.

По този сигнал през 2006 г. е образувано дело срещу командира на поделението Мирослав Тошев за това, че през февруари 2006 т. не е изпълнил служебните си задължения по процедурата по Закона за обществени поръчки и декларирал тази фирма, предложила по-изгодна цена от другите участници в търга и от това е било ощетено министерството. Още през същата година делото тихомълком е било прекратено от Софийската окръжна военна прокуратура. От събраните в хода на непълното разследване доказателства Военна прокуратура е установила, че командирът на поделението е сключвал договори, представлявайки МО, не е изпращал покани за участие в процедури по ЗОП до търговци, предлагащи по-високи цени от поканените търговци, забранил е определени служители на фирми за търговия с метали да бъдат допускани до тези процедури и не ги е допускал да подават документи за участие в търговете, въвел е по свое усмотрение изисквания към документите за търговете, и т.н. Така констатираните факти потвърждават сигнала за системно създаване на пречки пред определени търговци за участие в търговете и целенасочено създаване на възможности за други да ги спечелят.

Вместо да се разпитат повторно свидетелите обаче, е била назначена комплексна финансово-икономическа и оценителна експертиза, която е дала отговор на правни въпроси!?! В постановлението на Военноапелативна прокуратура от юли 2008 г. се констатира, че тази експертиза е напълно недопустима по въпроса дали търговете са провеждани в съответствие с нормативната уредба и че това е правен въпрос, който следва да се реши от разследващия орган или прокурора. В действителност МО е продало метали на по-ниска от пазарната стойност и по-ниска от предлаганата от недопуснатите до търга фирми.

Истината какво взривиха в Челопечене се бави вече две години  първа част
netinfo

Освен това военноапелативните прокурори сочат, че при разследването и изготвянето на постановлението за прекратяване на делото по този случай са игнорирани фактите, посочени в протокол за служебна проверка, назначена от Началника на Генералния  щаб: че личният състав на поделението от двама щатни офицери, петима сержанти и две граждански лица с много ниско заплащане, е  крайно недостатъчен, а в комисиите по провеждане на търговете няма правоспособен юрист и дипломиран икономист поради липса на такива в поделението. Крайно противоречива, недостатъчна и непълна е и нормативната база, която урежда тръжните процедури. Това дава възможност за извършване на големи злоупотреби при търговете за черни и цветни метали. Поради всички тези нарушения на 10 юли 2008 г. Военноапелативна прокуратура отменя постановлението за прекратяване на наказателното производство по случая и указва разследването да се продължи от друг следовател.

Справка на военното министерство след инцидента в Челопечене показа, че общо 17 фирми са изкупували скрап и са търгували с поделението в периода 2002-2007 г.:

ЕТ„Истра-54-Ваньо Янкулов" - 2002-2005 г.; 16 договора над 700 000 лв.;
„Нова универсал"ООД - 2002-2003 г.; 6 договора за 45 956 лв.;
„Метком-Йотови"ООД - 2002-2006 г.; 14 договора за 150 495 лв.;
„Феникс трейд"ООД - договор през2002 г. за 17 160 лв.;
„Стам трейдинг"ООД - 2002-2006 г.; 14 договора за 744 648 лв.;
„ВИР 90"ЕООД - 2002-2003 г.; два договора за 143 000 лв.;
„ГЕ-88" ООД - договор през 2002 г. за 40 842 лв.;
„Мак метал"ЕООД - 2004-2006 г.; пет договора за 96 943 лв.;
„Норд"ООД - 2 договора през 2004 г. за 41 560 лв.;
„Еф Ен Трейд"ЕООД - договор през 2004 г. за 81 160 лв.;
„Полиметал"ЕООД - договор през 2005 г. за 44 000 лв.;
„Металтрейд ко"ООД - договор през 2006 г. за 998 750 лв.;
„Еловица"АД - договор през 2005 г. за 1420 лв.;
„КЦМ"АД - договор през 2005 г. за 5555 лв.;
„Емко"ЕООД - договор през 2005 г. за 19 270 лв.;
„Екоресурс БГ"ЕООД - 2 договора през 2006 г. за 167 620 лв.

Единствената фирма обаче, която е сключила договор през 2007 г., е „Алма-Д"ЕООД, която бе сочена за свързана със Златомир Иванов - Златко Баретата. Самият той тогава отрече в свое интервю да е свързан както с „Алма-Д", така и с инцидента в Челопечене. Веднага след това обаче бе привикан в ДАНС на разговор „по въпроси, свързани с националната сигурност". Фирмата е закупила боеприпаси с отпаднала необходимост за близо 193 000 лева. Справка показа, че собственик на фирмата тогава е бил Александър Димитров.

Истината какво взривиха в Челопечене се бави вече две години  първа част
netinfo

В периода 2002-2007 г. поделението в Челопечене е продало скрап на обща сума 3,5 млн. лева, обобщава справката на Генералния щаб. Количеството продадени боеприпаси с отпаднала необходимост обаче не бе обявено. За сметка на това Военното министерство образува през 2008 г. вътрешно разследване и дисциплинарни проверки срещу трима генерали за прикриване на отстранения началник на взривилото се поделение в Челопечене.

Кои са тримата генерали, кой е държал чадър над командира на поделението в Челопечене за огромните злоупотреби, какво е констатирало вътрешното разследване на Министерството на отбраната, какви са последиците от него, колко дела за злоупотребите в поделението са все още живи и защо военните прокурори са прекратявали всички сигнали срещу майора - очаквайте в следващото издание на предаването „Афера" по Дарик на 28 юли.