Идват топлите месеци, пазете бижутата и телефоните от крадци
Идват топлите месеци, пазете бижутата и телефоните от крадци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Идват топлите месеци, пазете бижутата и телефоните от крадци
29998
Идват топлите месеци, пазете бижутата и телефоните от крадци
  • Идват топлите месеци, пазете бижутата и телефоните от крадци

Дни преди началото на лятото от МВР заговориха за т.нар. "масова престъпност" и начините за борба с нея. Топлите месеци са най-рисковите за това някой да ви открадне телефона или бижутата, докато небрежно се разхождате по потник, къси панталони и джапанки. Данните на полицията сочат, че има увеличение на този вид престъпления, въпреки многократно обявяваните от органите на реда начини за предпазване от крадците. Макар че законът определя тези посегателства като грабежи, извършителите рядко са залавяни от полицията, а ако бъдат хванати, често се измъкват с условни присъди, което ги праща отново на улицата, между хората.

Ръст при най-масовите престъпления отчита доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Близо 50% от хората у нас не съобщават в полицията, че са станали жертва на престъпление. Има ръст на кражбите от домове и от леки автомобили. От МВР съобщиха, че за 2009 година у нас са станали общо 123 196 престъпления, а малко над 63% от тях са против собствеността. Данните на МВР сочат, че 630 човека са ядрото на организираната престъпност у нас, а върху други 2400 души МВР има наблюдения, че също са съпричастни към подобна дейност. За 2009 година организираната престъпност е нанесла щети за близо 520 милиона лева.

Икономическата криза и безработицата оказват влияние върху най-масовото престъпление - кражби от апартаменти, леки автомобили или от чантите. Свиването на пазара принуди бандитите да излязат отново улицата и да започнат отново да крадат, грабят, заплашват, нещо, което беше характерно за 90-те години.

Според експерти от полицията това е нормално, тъй като липсата на работа и легални начини за препитание са реални фактори за увеличаването на най-конвенционалната престъпност у нас.

В "Афера" по Дарик Десислав Недялков, началник сектор "Кражби" в СДВР, каза: "Разбиват се дори бедни жилища, в които влизат и буквално няма какво да вземат - взимат дрехи, което пък говори за нивото на крадеца. За да открадне дрехи, сещате се какъв човек трябва да е. Хората вече нямат джобове, носят всичко в чантички или на синджирчета, на лентички, закачени телефони. Джебчийските кражби се извършват и зимата, и лятото. Общо взето, държат една устойчивост. Атакувани са много новите обекти, които изникват - молове, където има голямо струпване на хора, градският транспорт - специално за джебчийските кражби. Другите кражби на телефони, на синджирчета законодателят ги квалифицира като грабеж. Разбира се, че летният сезон спомага за увеличаването и за извършването на тези грабежи, тъй като жените, децата ходят вече разсъблечени, синджирчета, всичко се вижда. Извършителят минава, къса го и бяга. Често са наркозависими лица, които всячески се стремят да си набавят средства за наркотици, много често са цигани. Това са дребната улична престъпност, която за жалост е бич за обществото, тъй като нашите сестри, жени, майки, деца, трябва да се разхождат спокойно. Колегите от секторите по тези линии - грабежи и кражби - полагат неимоверни усилия в борбата с тази улична престъпност, но за съжаление този град гони 3 милиона".

От Центъра за изследване на демокрацията отчитат, че икономическата криза е довела до намаляване на цените за платените секс услуги. Така средната цена от 60 лева за 2008 г. е паднала до 40 лева за 2009 г. В интернет обявите и клубовете средната цена за тези услуги е 100 лева на час. Пазарът на секс услуги у нас заема значителен дял. Близо 6% от мъжете в България признават, че са били при проститутки. Оказва се, че неформалните мрежи, сред които и интернет, са популярните начини за намиране на момичета. Българинът залага и на сигурността в този вид услуги, тъй като едва 11% от анкетираните казват, че са потърсили услугите на улични проститутки или на момичета, работещи в платени клубове. Сред обявите има такива от студентки, манекенки, работещи жени. Операциите на полицията за разбиването на по-големите клубове за платена любов в София доведоха до рязко увеличаване на обявите в интернет, където анонимността е гарантирана. Срещите се провеждат хотели или наети апартаменти, а не в клубовете. Ако бъдат хванати от полицията, тези "работещи момичета" може да бъдат глобени за неморално поведение. Липсата на закон за проституцията е сериозен проблем за полицията. За да бъде хванат сводник, са нужни показанията на жертвата, но това се случва рядко, защото или момичето е заплашвано, или то не иска да изгуби допълнителните пари.

През 2009 година жертвите на престъпления все по-често започват да сигнализират в полицията. Скок има при обявяването на взломните и домовите кражби. През 2008 г. 58% от жертвите са подали сигнал, но през миналата година те са 81%. Вероятна причина за това е, че хората се надяват, че полицията ще намери откраднатото им имущество. На всяко едно престъпление приблизително пет други не се регистрират в полицията. 23% са семействата, станали обект на измама по телефона. От тях 0,6% са сигнализирали, че някой се е опитал да ги измами по този начин.

През последната година се забелязва спад на употребата на наркотици. Това се дължи на икономическата криза и липсата на свободни пари и на факта, че хероинът например е заменен с по-леки видове опиати като марихуана и амфетамини. Потреблението на хероин и кокаин е спаднало почти на половина.

Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за по-ефективна борба с най-масовите престъпления у нас трябва да се гледат внимателно мерките на заловените крадци и наркопласьори в съда. "Трябва да продължим по начина, който правим последните 8 месеца, за да можем да респектираме и да ограничим възможността за разрастване. Това, което е практика в държавите, засегнати от икономическата криза - хора, които извършват престъпления с противозаконното отнемане на МПС, които се занимават с наркоразпространение, когато им бъде променена мярката, означава, че пак излизат на пазара. Трябва да се стремим да изваждаме подобни хора от обществото, за да не създаваме условия за увеличаване на тази криминогенна обстановка", коментира Цветанов.