Бизнесмен съди България за 60 млн. лв. в Страсбург
Бизнесмен съди България за 60 млн. лв. в Страсбург / снимка: DarikNews
Бизнесмен съди България за 60 млн. лв. в Страсбург
19538
Бизнесмен съди България за 60 млн. лв. в Страсбург
  • Бизнесмен съди България за 60 млн. лв. в Страсбург

Поредното дело срещу страната ни и срещу висши държавни служители е заведено в Европейския съд. Става дума за казус от началото на 2004 година, свързан с приватизацията на бившето шивашко предприятие „Лиляна Димитрова" в София. Заради неясноти и съдебни решения на практика се оказва така, че България може да бъде осъдена за сумата от 60 милиона евро в Европейския съд, а срещу главния прокурор Борис Велчев са подадени сигнали в  прокуратурата в германския град Гера. Всъщност в дъното на всичко това стои спор за 3,2 милиона лева между две фирми „Лиди Р" - с президент Пламен Балев, и „ЖМБ 1" - с президент Желязко Ботев.

Спорът между двете фирми продължава вече близо 5 години, като изпълнителният директор на  немското дружество „СД „Кристиан Бурцик, на което Пламен Балев прехвърля дела си, подава жалба и до премиера Сергей Станишев, Анна Караиванова - главен инспектор във Висшия съдебен съвет и Петко Сертов, председател на ДАНС. Същият сигнал за престъпната схема, според президента на „Лиди Р" Пламен Балев, е подаден и до Жак Баро - заместник председател на Европейската комисия и отговорник за правосъдието, свободата и сигурността. В жалбата се посочва, че от германската фирма са възмутени от действията на прокуратурата у нас, както и се посочва, че в продължение на години по този случай няма нито срокове за решаването му, нито надзор на действията на държавните служители, нито пък виновни.

Сигналът е изпратен и до министъра на правосъдието Миглена Тачева. От немското дружество твърдят още, че имат сериозни основания да смятат, че българските съдии не се занимават с правосъдие и допълват, че в случая има злоупотреби. Накрая от фирма СД допълват, че по този начин не само не получават правосъдие, но се пречи и на опитите им да намерят такова в чужбина.

Откъде започва този казус и дали той ще намери изобщо решение?

През май 2004 година бизнесменът Пламен Балев приватизира бившето шивашко дружество „Лиляна Димитрова" сега „Лиди Р". Според актуалното състояние на дружеството малко над 40 процента от фирмата са собственост на немската фирма за производство на кухненски мебели „СД". Проблемите обаче започват, когато след приватизацията на бял свят излизат дългове, които не са отразени в баланса му по време на раздържавяването. Освен това според думите на Пламен Балев бившата директорка на предприятието - Ангелина Солакова-Рельовска, и президентът на другата фирма в този спор „ЖМБ 1" Желязко Ботев са сключили споразумение, с което шивашката фирма се задължава да плати близо 3,2 милиона лева на „ЖМБ 1" като обезщетения за периода, в който не са водени съдебни дела.

Тук е мястото да добавим, че за покупката на „Лиляна Димитрова" Пламен Балев е платил около 200 хиляди лева /в компенсаторни инструменти /плюс задълженията към Агенцията по държавни вземания, които са в размер на 600-700 хиляди лева. Според предварителните планове на бизнесмена - да се инвестира в сградите и помещенията, да се използват от германската компания за кухненско обзавеждане „Аипо". Оказва се обаче, че спорът тук е самата собственост на земята. Половината от сградите са реституирани с решение на ВКС от 2000 година на фирмата „ЖМБ 1". Именно на тази база Желязко Ботев предявява и претенции към 19-те сгради на бившето дружество „Лиляна Димитрова".Президентът на „Лиди Р" Пламен Балев смята обаче, че само една сграда трябва да бъде върната, тъй като останалите са построени след национализацията.

На база документи, издадени от община „Слатина" през 2000 година съдът реституира имотите на Желязко Ботев, който от своя страна е изкупил част от дяловете на хората, на които са върнати земите .От своя страна Пламен Балев пък започва дело и има решение, което удостоверява, че община „Слатина" е издала документи с невярно съдържание. В същото време обаче Върховният касационен съд не приема тези доказателства и не отменя акта на реституция. Почти същото става и в Софийски градски съд. Няма резултат и от сезирането от страна на Пламен Балев на институциите, които вече споменахме - Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието и ДАНС. На всичкото отгоре освен казуса около собствеността на имота, излиза и още един факт, който пречи на Пламен Балев. Споразумение между Желязко Ботев и бившата директорка на държавната фирма Ангелинка Солакова-Рельовска. Според документа „Лиди Р" дължи на „ЖМБ" 1 сумата от 3,2 милиона лева. Едно от условията на споразумението е „Лиди Р" да прехвърли всички 16 сгради, строени от държавното дружество, както и да има съсобственост в земята.

Ето как изглежда целият този казус през погледа на президента на „Лиди Р" Пламен Балев:

Казусът започна в края на 2004 година. С приватизацията на държавното дружество „Лиляна Димитрова" се натъкнахме на множество престъпления, извършени от бившата държавна директорка на дружеството г-жа Солакова-Рельовска. Фирмата „ЖМБ" 1 АД, с изпълнителен директор Желязко Ботев. Ако не бъдат изплатени тези пари, да се прехвърлят имоти на фирмата „ЖМБ" при положение, че една година преди това - 2000 година, съдът услужливо същите сгради и имоти противозаконно е реституирал на същата фирма.

Започнахте ли да изплащате тези задължения?

В момента за тези задължения се водят две паралелни дела за несъстоятелност, пак в противоречие на закона. Едно и също основание между две страни. В два различни съда текат две паралелни дела за несъстоятелност. Сезирали сме различни инстанции, резултат до този момент няма.

Казахте, че сте сезирал различни инстанции? Какво е тяхното становище? Вие казвате, че става въпрос за един вид престъпление в случая.

От края на 2004 година началото на 2005 година сме сезирали прокуратурата многократно. Проверките все още текат. Споровете са висящи. Повдигнати обвинения към настоящи момент няма. Смеем да твърдим, че се чака да изтече давността и да не бъде потърсена отговорност на замесените лица.

Каква е целта?

Прави впечатление, че с тези машинации, на базата на фалшиви документи, издадени от община „Слатина", замесени нотариуси, които издават актове за собственост. С помощта на съдебната система и прокуратурата се  прикриват обсебването на 16 декара и половина централна градска част земя, и сгради приблизително за 10 хиляди квадратни метра, които всичките са строени по време на държавното предприятие. Има архитектурни планове, строителни билети, разрешение за строеж, генерални планове, актове за национализация, нарочни баланси, откъдето е видно всичко, баланси на дружеството, че всичко това е строено по време на държавното предприятие и не може да бъде реституиран имот.

Вие видяхте ли се с г-н Ботев? Той какво ви отговори?

Не, нямаме контакт с г-н Ботев. Единствено адвокатите контактуват в съдебна зала.

Как смятате, на какво се дължи това бездействие на българските институции в този случай?

За мен е необяснимо как едно дружество от 2001 година дължи на друго дружество над 3 милиона лева и другото дружество не подава иск за вземането. Чака се приватизацията на дружеството и когато стана ясно, че цялата национализация е протекла по престъпен начин, се предявиха тези вземания. Не става ясно защо прокуратурата мълчи дали нотариусът е извършил престъпление, издавайки актове на база на документи, на които няма правно основание да издаде нотариални актове. Не става ясно служителите от община „Слатина", които са издали документите с невярно съдържание, и има влязло решение срещу община „Слатина" за неверните документи, защо не се повдига обвинение. Не става ясно защо, след като върху тези пари от 2001 година не се плащат данъци и не се осчетоводяват, прокуратурата не търси отговорност от управителя на „ЖМБ" 1. въпросителните са много.

Ако този казус приключи с неяснота, каквато е в момента и с бездействие от страна на държавата, вие мислите ли да сезирате органите извън държавата - например в Страсбург?

В Страсбург органите вече са сезирани, съдебната система. Наши висши държавни служители са дадени на прокуратурата в Германия, говорим за главен прокурор, министър на правосъдието, министър на икономиката. В момента тече разследване и чакаме резултати.


На базата на този договор за 3,2 милиона лева от „ЖМБ" 1 е подадена  и молба до СГС за обявяване на дружеството „Лиди" Р в несъстоятелност и за назначаването на синдик.Същата молба е подадена и в Плевенския окръжен съд със същото искане, тъй като Пламен Балев регистрира фирмата си в Плевен заради опасения от корупционни схеми в столицата.

И до ден-днешен казусът на „Лиди" Р е обвит в неясноти. От немското дружество СД, на което Балев е прехвърлил около 40 процента от дела си, все още чакат отговор от прокуратурата в Гера, Германия за сигнала срещу главния прокурор Борис Велчев.

За да бъдем коректни и към двете страни по казуса, обаче, потърсихме за коментар и ответника. Не успяхме да се свържем с Желязко Ботев от „ЖМБ" 1, но намерихме адвокат Анна Миленкова. Тя фигурира като пълномощник на Ботев по делото за иска за несъстоятелност на фирма „Лиди Р" в СГС. Пред Дарик Миленкова заяви,  че не иска да коментира подробности. В качеството си на експерт, който е гледал до момента доста подобни случаи, тя заяви обаче, че за нея фирма „Лиди Р" е за обявяване на несъстоятелност. Оставяме открит края на днешната „Афера", защото със сигурност около този казус ще има развитие.