Бизнесмен съди България в Страсбург
Бизнесмен съди България в Страсбург / снимка: БГНЕС
Бизнесмен съди България в Страсбург
26852
Бизнесмен съди България в Страсбург
  • Бизнесмен съди България в Страсбург

Поредното дело срещу страната ни в Страсбург е на път да заведе роден бизнесмен заради бездействието на българските власти по случай, който вече пет години не може да намери разрешение. Става дума за казуса на бизнесмена Пламен Балев и бившето шивашко предприятие „Лиляна Димитрова" в София, който все още продължава да виси с неизяснен край. Ако българските власти, съд и прокуратура не вземат спешни мерки, за да решат проблема, страната ни е заплашена от сериозни финансови санкции. Само първото от делата срещу България е за около 60 милиона евро. До момента Пламен Балев и немските му партньори са изпращали сигнали до бившия премиер Сергей Станишев и до бившия председател на ДАНС Петко Сертов. Последната жалба по случая е с адресат Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Повод да обърнем внимание на този вече познат ни казус е твърдението на бизнесмена Пламен Балев, че той е жертва на същия този „Октопод", за когото вече месеци наред говорят министри, висши магистрати и политици. „Октопод", в дъното на който, според Балев, стоят хора от бившата Държавна сигурност и който, както твърди бизнесменът, е обвързал с пипалата си и съдебната система, и полицията.

Всъщност в дъното на всичко това стои спор за 3,2 милиона лева между две фирми „Лиди Р" - с представител акционерът в предприятието Пламен Балев, и „ЖМБ 1" - с президент Желязко Ботев.

Спорът между двете фирми продължава вече 5 години. Нещата стигат дори до там, че изпълнителният директор на немското дружество „СД „Кристиан Бурцик, на което Пламен Балев прехвърля дела си, също подава жалба заради бездействието на българските власти. В жалбата се посочва, че от германската фирма са възмутени от липсата на правосъдие у нас, че в продължение на години по този случай няма нито срокове за решаването му, нито надзор на действията на държавните служители, нито виновни.

Самият казус започва в края на 2004 година. Пламен Балев твърди, че с приватизацията на държавното дружество „Лиляна Димитрова" се натъква на много престъпления, извършени от бившата директорка на дружеството Ангелина Солакова-Рельовска. С фирмата „ЖМБ 1" АД са сключили споразумение, с което шивашката фирма се задължава да плати близо 3,2 милиона лева на „ЖМБ 1" като обезщетения за периода, в който не са водени съдебни дела.

За покупката на „Лиляна Димитрова" Пламен Балев е платил около 200 хиляди лева, плюс задълженията към Агенцията по държавни вземания, които са в размер на 600-700 хиляди лева. Според предварителните планове на бизнесмена - да се инвестира в сградите и помещенията и те да се използват от германската компания за кухненско обзавеждане „Аипо". Оказва се обаче, че спорът тук е самата собственост на земята. Половината от сградите са реституирани с решение на ВКС от 2000 година на фирмата „ЖМБ 1". Именно на тази база Желязко Ботев предявява и претенции към 19-те сгради на бившето дружество „Лиляна Димитрова". Акционерът в „Лиди Р" Пламен Балев смята обаче, че само една сграда трябва да бъде върната, тъй като останалите са построени след национализацията.

И така от съдилище на съдилище и ходене по мъките в продължение на близо 5 години казусът все още седи в задънена улица.

Защо един роден бизнесмен смята, че също както други е жертва на „Октопода", обхванал с пилата си съдебната система у нас и дали единственият вариант за изход от ситуацията е правосъдието в чужбина, ето какво каза в интервю за „Афера" Пламен Балев:

Октоподът е навсякъде в държавата - в полиция, съд, прокуратура. В нашия случай сме свидетели на хора, които се възползват от контактите си и с методи на изнудване, рекет, заплахи се опитват да придобият чуждо имущество без никакви инвестиции.

Във вашия случай за такава схема ли говорим?

Случаят вече е с 5-годишна давност. Хора, които по наша информация са обвързани с бившата Държавна сигурност, на базата на фиктивни договори с бившите държавни директорки се опитват да придобият активи на дружество, приватизирано в края на 2004 година. За съжаление без покровителството на съда и прокуратурата това нещо не може да бъде осъществено и сме свидетели на това, че вече 5 години няма повдигнати обвинения, няма завършено дело, което можем да си го обясним само с един факт - корупция в съдебната система.

Докъде стигнахте вие в опитите си да намерите някакъв разумен и справедлив завършек на всичко това?

Факт е, че до няколко дни ще бъде заведен третият процес срещу държавата в Страсбург. До няколко дни ще бъде заведено арбитражното дело срещу държавата, т.е. търсим правосъдие в чужбина, защото една държавна директорка подписва споразумение за милиони, които не са обявени в информационния меморандум и прокуратурата до този момент не повдига обвинение при абсолютно доказани факти и обстоятелства. Липсата на такива задължени по приватизационните тръжни книжа, по счетоводните баланси на двете фирми, укриването на такива големи задължения и данъци от страна фирма „ЖМБ 1" и Желязко Ботев. Издаването на неправомерно противозаконни нотариални актове и отказ на прокуратурата и съда да разследват на каква база са издадени, издаването на неверни документи от община „Слатина", доказано в съда. Укриване на преписки от полицията и други факти, които на практика „Октоподът" е навсякъде.

Вие сте един от потърпевшите от този вид обвързаност на фирми, съдии, прокурори?

Давам ви за пример. Не може бързо производство по несъстоятелност, предвидено в закона тримесечно бързо произнасяне, вече пет години да е на първа инстанция. Три пъти смяна на съдии, смяна на вещи лица, тенденциозно поставяне, обвързване на едни и същи кръгове, които са източвали „Кремиковци" и прикриват т.н. сделки... източване на това предприятие са обвързани в нашия случай. Зависимостта между съдии, вещи лица, адвокати е една и съща, която не може да не ни води този извод.

Има ново ръководство на МВР, ново правителство. Няма ли по някакъв начин да потърсите връзка с тях поне да ви обърнат внимание?

Както старите правителства, от които за съжаление сме дълбоко разочаровани, в момента сме информирали и новото правителство. Като всички в България гледаме с надежда. Надяваме се, че мерките, които се предприемат, ще постигнат целта си. Разбира се, да не забравяме, че те трябва да минат през съдебната система.

Трудно ли е на един бизнесмен като вас да противодейства на подобен „Октопод"?

Невъзможно е. Нещата са много дълбоко обвързани. Държавна сигурност е навсякъде.

Вие имате съмнения, че хора от бившата Държавна сигурност са намесени във вашия случай?

100 процента

Подавал ли сте сигнал това да бъде проверено?

Многократно. За съжаление и в ДАНС, и в прокуратурата до този момент нещата някъде се стопират.

Многократно екипът на „Афера" се е опитвал да потърси мнението и на обратната страна по този заплетен казус. Това се налага както заради журналистическата етика, така и заради правото на отговор, което се полага при всеки един случай. Преди време успяхме да се свържем с адвокат Анна Миленкова. Тя фигурира като пълномощник на Ботев по делото за иска за несъстоятелност на фирма „Лиди Р" в СГС. Пред Дарик Миленкова заяви, че не иска да коментира подробности. В качеството си на експерт, който е гледал до момента доста подобни случаи, тя заяви обаче, че за нея фирма „Лиди Р" е за обявяване на несъстоятелност.