Аферата около „Терем” и „Флотски арсенал”
Аферата около „Терем” и „Флотски арсенал” / netinfo

Изпълнителният директор на холдинга „Терем, който обединява осем военноремонтни завода, Жечко Петров, обвинен за близо 5 млн. лв. и разследван за други 19 млн. лв., се оказа замесен в още една афера - почти се оказва продаден най-печелившият от осемте завода на холдинга, варненският „Флотски арсенал". Разследващите работят по версията, че мозък на далаверите във военните заводи всъщност е не Петров, а бившият министър на отбраната Николай Цонев по познатата на практика от всички министерства и държавни ведомства досега схема - уреждат се близки фирми да печелят конкурсите на Министерство на отбраната срещу договорени отчисления в частна полза. Засега обаче Цонев няма обвинение по нито един от трите разследвани случая, макар да се носят слухове за милиони в неговия личен джоб.

Жечко Петров на 9 септември 2009 г. бе извикан на разпит в Столичната следствена служба и му бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери - над 5 млн. лв. Петров се проверява и за 19 млн. лв. дивидент на дружеството, който не е внесен в хазната, за което всъщност бе призован на разпит в столичното следствие.

Според Софийската градска прокуратура сумата, за която Петров е обвинен, е в размер на 5 225 711 лева - парични средства по договор с Министерството на отбраната. Ведомството е обявило конкурс за фирма, която да извърши утилизация на боеприпаси - бомби и гранати. "Терем" е спечелил конкурса, като оттам са гарантирали, че няма да възлагат поръчката на подизпълнител. Те обаче ангажирали частната фирма "Евроремонтстрой" ЕООД, където заминала сумата. Парите са преведени на два транша в края на миналата и началото на тази година, но утилизация така и не е била извършена. Фирмата, освен това, нямала необходимото разрешително за извършване на специализираната дейност. Прокуратурата ще проверява дали Петров има нещо общо с фирмата подизпълнител, както и за евентуални връзки с бившия военен министър Николай Цонев.

Жечко Петров бе назначен за директор на „Терем", който обединява осем  военноремонтни завода, точно преди една година със заповед на военния министър Николай Цонев. В края на август в държавното дружество е била извършена данъчна ревизия, която установила, че липсват 19 123 000 лв. От финансовото министерство тогава обвиниха бившето ръководство на МО. Тези 19 млн. лв. холдингът е трябвало да внесе в хазната като дивидент. По предложение на борда на холдинга те обаче останали в „Терем" за увеличение на капитала със заповед на военния министър Николай Цонев. Данъчната проверка, установила липсата, е поискана от прокуратурата. Увеличението на капитала на „Терем" с дължимата бюджетна печалба е обект на прокурорска проверка от началото на август и трябва да установи дали това е било съгласувано с Министерския съвет.

Разследващите органи подозират, че в схемата с източването и присвояването на милиони от военния бюджет Жечко Петров най-вероятно се явява подставено лице на ексминистъра Николай Цонев и че е назначен на поста точно защото е удобен и щял да сключва договори с „правилните фирми".

Петте милиона лева, присвоени от Жечко Петров от сделката с „Евроремонтстрой България", се явяват разликата от реалната цена за унищожаването на боеприпасите и парите, които на практика са били платени на фирмата. Сумата обаче най-вероятно не е останала в джоба на военния директор, а е била разпределена по „предназначение" между Цонев и хората му, а Петров е получил само комисионна за посредничеството. По същата схема и отново за сделки на оръжейния завод прокуратурата проверява и дясната ръка на бившия военен министър - Камелия Нейкова, по времето на Цонев заместник-министър на отбраната.

Аферата с „Терем" станала в края на миналата година, когато принципал на холдинга беше бившият военен министър Николай Цонев. Конкурсите за унищожаване на излишните боеприпаси бяха проведени няколко месеца след като се взриви поделението в Челопечене. Точно тогава "Терем" и още две фирми спечелиха търговете. По документ трябваше заводите "Цар Самуил" и "Ивайло" да се заемат с тежката задача. Те обаче преотстъпили лотовете си за 14,2 млн. лв. през февруари на „Евроремонтстрой България". Служители на ДАНС обаче също попаднали по следите на сделката и изискали цялата документация. Оказало се, че фирмата има разрешение за ремонт на бомбите, но не и да ги унищожава. По договор тя трябвало да се заеме с 4330 т ръчни гранати, снаряди и патрони и с 1709 т авиационни бомби и зенитни ракети.

От няколко месеца ДАНС разследва още една сделка на „Терем", размерите на която тепърва предстои да станат известни. Тя все още не е достигнала до прокуратурата.

От писмо, изпратено още на 11 февруари 2009 г. до тогавашния министър председател Сергей Станишев, с което „Афера" разполага, става ясно, че причина за прекратяване на публично оповестения конкурс за избор на партньор на „Терем" ЕАД чрез продажба на 66 процента от капитала на най-печелившия от заводите в холдинга - „Флотски арсенал Варна" ЕООД, е актуализираната Програма за модернизация на въоръжението и бойната техника на Военноморските сили на Република България за периода 2008-2012 г., както и необходимостта дружеството да запази технологичните си възможности за изпълнение на произтичащите от програмата задачи. Препоръчва се в тази връзка Съветът на директорите на „Терем" да преразгледа стратегията за преструктуриране на дружеството и да вземе спешни мерки за запазване интересите на държавата. Само седмица по-късно обаче, след като и от „Терем", и от МС уверяват, че ще се стартира нов конкурс за публично частно партньорство или нова процедура за продажба на дялове, Съветът на директорите на „Терем" взима решение да сключи Договор за гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите с фирма „ТЕХНОМАШ - Българска индустриална група" АД - Нова Загора и едно физическо лице - Данчо Йорданов Йорданов.

Предложението за съвместна дейност е направено на 17 февруари 2009 г., а договорът е подписан на 27 март 2009 г. Меко казано недоумение буди фактът, че Съветът на директорите на „Терем" взима това решение без конкурс и влиза в публично частно партньорство с фирма, чийто предмет на дейност е производство на бетоно- и асфалтосмесителни инсталации. Явно е, че това няма нищо общо с предмета на дейност на „Терем - Флотски арсенал Варна" ЕООД, който през цялата си 100-годишна история е ремонтирал военни и търговски кораби. Фирмата не само няма опит в подобен вид дейност, но не е ясно и как ще отговори на изискванията за запазване интереса на държавата и армията.

В Договора за гражданско дружество, подписан на 27 март 2009 г., „Флотски арсенал" има едва 45 процента,  „Техномаш" - 54,5 процента, а частното лице Данчо Йорданов Йорданов - 0,5 процента. Още по-скандално е обаче условието, че участието на „Техномаш" от вноски до 10 млн. евро „не може и няма да бъде обвързано с времеви график", тоест тази фирма няма срок за внасяне на парите, докато "Флотски арсенал" си внесъл своята част в размер на близо 8 млн. евро. Срокът на договора е 120 месеца и може да се продължи до 180 месеца, но никой от съдружниците няма право да го прекратява преди изтичането на срока му. Така на новозагорската асфалтова фирма е осигурен с този договор свободен достъп до цялата територия, машини и съоръжения на „Флотски арсенал", да се използва цялата производствена база и оборудване на завода, и на гражданското дружество е дадена възможност да го управлява еднолично. Дори физическото лице-съдружник има право на един глас, равностоен на също един глас на целия завод „Флотски арсенал" и волята му може да се окаже решаваща при взимането на важни решения. При всичко това не е ясно дали това физическо лице и новозагорската фирма отговарят на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, дали са проверени от ДКСИ и са получили сертификат за работа със секретни материали, и дали притежават сертификат за индустриална сигурност - задължително условие за участие във военни процедури. Върху гражданското дружество държавата вече не би могла да упражнява такъв контрол.

Подозренията на ДАНС са, че целта на сдружението е да се пристъпи безболезнено към приватизацията на завода. Засега обаче това не е облечено с доказателства.