АФЕРА: Кой и защо изнудва бившия шеф на „Гражданска защита?
АФЕРА: Кой и защо изнудва бившия шеф на „Гражданска защита? / снимка: БГНЕС

Скандален случай на изнудване разкри столичната полиция на 1 декември. Петима души бяха задържани заради това, че са изнудвали бившия началник на „Гражданска защита" генерал Никола Николов. Те поискали 250 хиляди евро, за да не извадят пред медиите документи за злоупотреби на бившия държавен служител.

Първоначално полицията задържала четирима мъже, сред които и добре познатият на медиите у нас Христо Върбанов-Папата. Върбанов е вуйчо на известната фолкзвезда Азис, а и на няколко пъти е влизал в криминалните хроники. Два пъти по Върбанов беше стреляно. Последния път неизвестни надупчиха автомобила му „Ауди" в столичния квартал „Надежда". Върбанов е разследван и за различни престъпления. Говори се, че той е един от хората, които казват какво да става и какво не в ромската общност в столицата и в Костинброд.

Часове след като се похвалиха за успешната операция, полицаите прибраха в ареста и лидера на ромската партия „Евророма" Цветелин Кънчев. Заради твърдението на бившия началник на „Гражданска защита" - изнудвания Никола Николов, че Кънчев е присъствал на една от срещите му с престъпната група, на която е трябвало да плати, за да го остави на мира. Четиримата мъже са получили част от сумата, около 150 хиляди евро, но продължили да изнудват бившия генерал. След като видял, че няма да се отърве с даване на пари, той подал сигнал в полицията. За момента обаче никой не уточнява откъде бившият държавен служител, който в момента е пенсионер, разполага със сума от 150 хиляди евро. От столичната полиция разказват, че изнудваният обяснил, че събрал парите от познати и приятели.

Не е ясно обаче дали в действителност мъжете, изнудвали Никола Николов, са притежавали подобни документи или става дума за откровен шантаж.

Името на Никола Николов, по времето когато беше шеф на „Гражданска защита", не беше замесено в големи скандали. Часове преди да бъде арестуван Цветелин Кънчев съобщи, че истината по случая рано или късно ще излезе на яве. Това обаче не попречи на полицията снощи да го задържи.

Цялата история започва още в началото на ноември в София. Тогава четирима мъже, сред които и известният Христо Върбанов-Папата, се свързват с бившия генерал от „Гражданска защита" Никола Николов. Искат му 250 хиляди евро, за да не излагат на бял свят документи, които доказват, че генералът е извършил престъпление по служба. Изнудваният се хваща на примката и дава на бандата 150 хиляди евро. Следва ново искане за пари, но този път Николов уведомява полицията.

Ето какво каза шефът на СДВР комисар Валери Йорданов:

„Заявява, че е изнудван от група лица за сумата от 250 хиляди евро, като около 10 дни преди това той е дал сумата от 150 хиляди евро, но лицата продължават да го изнудват, като казват, че имат компрометиращи материали срещу него. Едното от лицата, които се цитират, че е присъствало на една от предварителните срещи, е лидер на ромска партия. Господин Николов казва, че няма такива престъпления, няма от какво да се притеснява. Според думите на тъжителя парите са на негови близки, на негови роднини, събрал ги е само и само да го оставят. Аз лично разговарях с него - каква е причината да дава пари, след като не се чувства виновен. Това, което той казва като мотив, колкото и да звучи наивно, казва, че тъй като има деца и внуци се притеснява за тяхната сигурност и по този повод е предал въпросната сума. Ако не предаде парите, заплахата, която се изразявала, е била в това, че тези материали ще бъдат дадени на медиите и оттам ще се получи това компрометиране, в което той се опасява. Христо Върбанов, на 57 години, с прякор Папата. Предстоят още установяване на лица, разпити, провеждане на обиски съответно за търсене на такива уличаващи документи или пък други материали, които имат отношение към делото. В една или друга степен тези лица се свързват с него и започват да го натискат, да го изнудват за тази сума. Най-вероятно нещо свързано с бившата работа на г-н Николов. Някъде оттам тръгват нещата. В една от предварителните срещи, която се състояла пред този господин, който е лидер на ромска партия, на тази среща е бил и господин Върбанов, и изнудваният г-н Николов, където е станало въпрос, че има такива документи. Едва ли не като гарант е бил този лидер там на този разговор, че това наистина го има, разбира се това е наше версия, че нещата ще бъдат потулени и няма да бъдат изнесени, за да бъде компрометирано както лицето, така и неговото семейство".

Няколко часа бяха достатъчни на столичните полицаи, за да задържат боса на ромската партия „Евророма" Цветелин Кънчев. Според прокуратурата той е участвал в изнудването на Никола Николов. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък заяви, че лидерът на „Евророма" е бил гарант на един от разговорите. Тепърва предстои да се изясни дали Дон Цеци е бил част от хората, изнудвали бившия генерал от „Гражданска защита".

Цветан Цветанов: "Господин Николов си е платил желаната сума от лицата. След като е платил 150 000 евро, след няколко дни са го потърсили отново да си доплати до 250 000. Тогава той потърси СДВР, подаде си сигнала, успяхме да направим съответните процесуални-следствени действия. Лицето, което отиде да вземе тези 5000 евро, предназначени за покриването на разликата, бяха задържани. Цветелин Кънчев е присъствал на една от срещите, на която се е говорило, като един вид гарант. Дали има съпричастност при взимането на парите е в процес на изясняване. Фактът, че е присъствал на един от разговорите, затова мярката за задържането е за 72 часа. Направени са обиски на задържаните, както и на него. Всичко вече е въпрос на доказване на неговата съпричастност в този рекет, който е имало към г-н Николов".

На друго мнение беше единственият представител на ромска организация у нас, който реши да говори по темата - Кирил Рашков, познат като Цар Киро. Той заяви пред Дарик, че не може да коментира постъпките на Цветелин Кънчев, но го познава като човек, който често помага на ромите у нас.

Ето какво каза Кирил Рашков за предаването „Афера":

Иска да помага на народа - на ромите, на българите. Иска да направи нещо човекът. Даже от неговата партия има и депутат.

Грижи ли се за ромите в България?

Според мен, да. Винаги, когато има някакви проблеми, той е там. Това е моето мнение. За неговите престъпления, за тези работи аз не мога да се бъркам в нещата на държавата.

Какви са вашите впечатления, ромите уважават ли го?

Помага, много помага. Щом го викат в ситуации, когато има проблем, и решава проблема - скоро пак го даваха по телевизията момчето. Нямам друго мнение за него. Знам, че предишния път пак така е лежал в затвора. Сега, гледам, правителството е много хубаво. Не е да кажеш, че е на мушката на правителството, както преди го беше вкарал Иван Костов и Богомил Бонев. Гледам, че нещата в България са много по-добре, за мен. Цялата държава би трябвало да бъде по-добре, защото хората гледат да помагат на държавата".

Към момента един от въпросите, които остават без отговор, е откъде бившият шеф на „Гражданска защита" има тези пари, които е дал на изнудващите го роми. Най-вероятно този въпрос ще се проверява и от полицията. До момента не са намерени и документите, с които е заплашван бившият държавен служител. Мярката, наложена на Цветелин Кънчев, е „задържане под стража" за 72 часа.