На прохода „Предела", в Пампорово, край Доспат и Чепеларе валя сняг днес. По високите части на планините също падна незначителна снежна покривка, съобщи агенция "Фокус".

Според Планинската спасителна служба снежната покривка в Пампорово е от 5 см. През нощта в района валя дъжд, но по високите места в Смолянско в ранните часове го обърна на сняг. В курорта снеговалежът е започнал към 6 часа сутринта и за броени минути е натрупана снежната покривка. На Рожен ситуацията е аналогична. Температурата във високите части е около 0 градуса, а на връх „Снежанка" е - 1 градуса.

Прави се организация за почистване на пътните настилки. „На този етап нямаме данни за проблеми, но правим нужната организация за разчистване на пътната инфраструктура.

Имаме готовност машините да са на пътя, веднага щом спре да вали", коментира дежурният в ОПУ - Смолян.

Сняг валя и в Осоговската планина тази нощ. Снегът достигна до близкото до Кюстендил село Богослов. Предстои почистване на пътя за "Три буки".

Мокра е пътната настилка по път I-6, от ГКПП- Гюешево до Перник. Снегът е от село Гърляно към граничния пункт, но не се задържа по пътното платно, каза за Дарик дежурният в Областно пътно управление.

Снежна покривка има и по високите части на Конявската и Лисец планини около Кюстендил.

Очаква се валежите да започнат да спират, а след обяд и облачността да се разкъсва и намалява.

Жълт код е обявен за днес в цялата страна заради бурен вятър.

Кодът е в сила за всичките 28 области, като в Пернишка област и София град ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад със средна скорост 7-10 м/сек и пориви до 15 м/сек. В останалата част от страната ще духа силен вятър от запад-северозапад със средна скорост 14-19 м/сек и пориви до 22-24 м/сек.

Вятърът от запад-северозапад ще се усили и ще бъде умерен и силен. Минималните температури ще бъдат предимно между 2° и 7°, по морския бряг между 9° и 11°, в София около 2°.

Максималните температури ще бъдат между 10° и 15°, в крайните югозападни райони до 17°, а в Североизточна България, където през целия ден ще остане облачно и дъждовно, между 7° и 10°, в София около 10°, уточниха от НИМХ.

По Черноморието ще бъде хладно, ветровито, облачно и дъждовно. Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 13°.

От общините призовават заради силния вятър да не се соатвят саксии и тежки предмети по терасите, за да не се стига до нещастни и нелепи инциденти.

Повече за времето днес и прогноза за следващите десет дни четете на Sinoptik.bg