/ БТА
Във външната и вътрешната експозиция на музея могат да бъдат разгледани бойни машини от Балканската, Първата и Втората световна война, както и експонати от времето на социализма
В Ямбол с водосвет и официална церемония откриха обновения Музей на бойната слава.

Ремонтът на сградите и облагородяването на района е на стойност близо 2 млн. и 370 хил. лева европейско финансиране. От тях над 1,6 млн. лв. са от Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Останалите 762 хил. лв. са от нисколихвен заем от Фонд за устойчиви градове.

Започна ремонтът на Музея на бойната слава в Ямбол (СНИМКИ)

"Основният ремонт приключи качествено и в срок само за шест месеца", подчерта кметът Валентин Ревански. „Искрено се надяваме, че този обект ще се превърне в една важна част от културния туризъм в Ямбол, че ще бъде едно място за образование, вдъхновение и гордост, както за жителите, така и за гостите на Ямбол“, посочи кметът.

"Музеят на бойната слава в Ямбол беше открит преди 10 години. Той е единственият общински военен музей в страната и притежава изключително ценни експонати. Сред тях е един от шестте запазени в света немски танкове „Як Панцер - 4“, известни като „Майбах“, припомни директорът на музея Живко Желязков.

Музеят е разположен на терените на бившите "Пионерски казарми" в града. Мястото се свързва и с историята на 29-и Ямболски пехотен полк, участвал в едни от най-знаковите битки по време на Първата и Втората световни войни. 

"Общо 14 хил. кв. метра от вътрешните и външните площи на музея са обновени, посочи ръководителят на проекта Здравка Терзиева от Община Ямбол. Над 120-годишните сгради вече са решени в синьо, тъй като това е генералският, европейският цвят и цветът на мира", обясни архитектът Сотир Камбуров.

По думите му е имало и доста трудности по време на ремонта, но са решени. „Конструкцията на сградата беше изгнила, наложи се да се реконструира не само материалът, а начинът на захващане на самата конструкция, за да може да продължи да носи. Отвън сградата падаше“, допълни той.

Във външната и вътрешната експозиция на музея могат да бъдат разгледани бойни машини от Балканската, Първата и Втората световна война, както и експонати от времето на социализма. Музейната колекция съдържа и военни униформи, много снимки и документи. 
Мира Безус, БТА