/ Петя Димитрова
Ако в страната средната работна заплата се е увеличила със 120 % през последните 10 години, то в Монтана увеличението е по-малко от един процент. Това стана ясно от данните на мистерството на труда и социалната политика, представени пред Регионалния съвет за развитие към областвия управител на Монтана.

В заседанието участваше зам.-министър Султанка Петрова, която заедно с хората си обикаля изостаналите региони, за да се запознае на място с проблемите.

Султанка Петрова: Трябва да спрем парите на трайно безработните, тъй като те живеят на гърба на народа

Какви са причините предприемачите в региона да не повишават заплатите на работниците си ще проучват социалните експерти. Зам.-министър Петрова е обсъдила с областния управител на Монтана и му е предложила да се работи в посока създаване на социални предприятия за пакетиране на билки, уточни самата тя. Петрова изрази възхищението си от природата в района и изумлението си от това, че не се развива туризмъм, за което има всички предпоставки.

Сред  добрите вдъхновяващи примери за успешни социални предприятия зам.-министър Султанка Петрова посочи бизнес за производство на сапуни, създаден от една жена с ТЕЛК в Хасково.  

„Няма ситуация без изход, има пауза между две решение“

Фирмата се развива успешно и в момента в нея са заети 30 души. Продажбите са увеличени десетократно за последните няколко години и сега стоката дори се изнася за пазари на страни-членки на Европейския съюз.

 „Чувствам се горда, че жена, претърпяла толкова страдание, е постигнала такъв успешен бизнес”, заяви зам.-министър Петрова. Другият положителен пример е във Видин, където момиче в инвалидна количка е направило център за трудова терапия. Иначе в страната има общо 4700 социални предприятия, които се развиват добре, според Петрова.