/ netinfo
Само за миналата година около 200 хиляди души са вкарани на пазара на труда по програма "Работа"
За мен ще е голямо удовлетворение ако спрем социалните помощи за тези хора, които до сега са се мъчили да живеят на гърба на българския народ. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, която е на посещение в старата столица във връзка  със среща-дискусия в сферата на демографските и социалните проблеми.

По думите й, трябва да получават социални помощи само тези, които имат нужда - майките, които отглеждат деца, възрастните хора, хората с увреждания, тъй като това са уязвимите групи. "Тези, които могат да работят моля да бъдат така добри да започнат работа!", заяви зам.-министърът.

Султанка Петрова обясни, че всички демографски показатели, които в момента виждаме, са последствия от демографската политика през годините на прехода. По думите й това, което в момента ни се случва, не се случва от вчера и днес, а са тенденции, натрупани в годините. 

"Тук говорим и за едни от най-големите феномени - застаряване на населението, което е факт не само за България, а и за целия ЕС. Това, което нас ни различава от всички европейски страни е, че ние губим една много голяма част от младите хора от населението, които за съжаление напускат България. Вчера четох статистика от последните доклади на Евростат за високата смъртност.

Това наистина е така. Може би тук трябва да се обърне изключително голямо внимание на здравеопазването, достъпа до здравеопазване, качествено здравеопазване и т.н. Ние сме дали нашето становище и сме отразили тези демографски показатели в отчета ни за миналата година. Надявам се наистина да се подобри в някаква степен достъпа и качеството на здравеопазване.

Това може би ще бъде един от най-важите показатели, по които ние изключително много трябва да работим. Що се отнася до безработицата бих искала да кажа, че за първи път от 2008 година ние имаме най-ниска безработица.

Според мен, би трябвало да вървим към това колкото може по-малко хора да остават на социални помощи, трябва всички здрави хора в трудоспособна възраст да бъдат включени на пазара на труда. За мен ще бъде много важно ако това нещо бъде подкрепено с политики от страна на правителството.

Аз мисля, че всички хора, които работят и са образовани, имат по едно и две висши образования, които знаят език и имат отговорност към отглеждане на деца трябва да бъдат подпомагани в своята работа. Тук вече трябва да говорим и за едно добро съчетаване на професионалния и семейния живот. Грижата трябва да бъде много голяма", обясни зам.-министър Петрова.

Султанка Петрова бе категорична, че демографската политика е хоризонтална политика. "Във връзка със здравеопазването го знаете, ние отдавна сме лансирани становището си в публичното пространство, но това, което в момента е спешно в сектора е наистина всички да имат достъп до качествено здравеопазване.

Трябва да се създадат такива условия, че всички хора, които не желаят да работят, да се образоват и не искат да влязат на пазара на труда, да си заплащат всички данъци, такси и осигуровки, защото не може повече държавата да плаща 1 млрд. лева за здравни осигуровки всяка година. Трябва да има начин чрез социални или общински предприятия тези хора да бъдат включени на пазара на труда.

Не може ние да си плащаме, а едни хора да живеят на гърба на другите. Мисля, че това вече трябва да приключи. Затова именно нека да бъдем толерантни към всички, но когато искаме солидарност и справедливост, трябва всички да бъдат активни на пазара на труда", отбеляза зам.-министърът.

Султанка Петрова припомни, че 2005 година е започнал процесът по интеграция на ромите и обясни, че като народен представител в 43-то НС е поискала да се направи одит на целия този процес.

"Така или иначе Сметната палата не направи такъв одит, не ни стигна времето, но аз няма да спра да повтарям, че там се изразходиха едни изключително сериозни средства, от които няма резултат.

Все пак когато искаме да направим нещо и влагаме някакви средства, трябва да гледаме и какъв е резултата. За съжаление ние не виждаме положителен резултат. Да, има някакво подобрение - свидетели сме на медиатори, психолози, медицински сестри в малцинскатвата, но в случая това е изключително малко и недостатъчно, за да се направи тази интеграция", каза Петрова.

Според Султанка Петрова възрастните хора имат потенциал, който трябва да се използва, защото притежават опит и ерудиция. По думите й има много добри примери за интеграция на възрастните хора в Германия.

Миналата година през месец септември стартира програма "Работа", която даде възможност на всички хора, които до сега са били изключени от пазара на труда и не са имали желание да работят, включително и такива на 40 години, които никога не са работили, да бъдат интегрирани на пазара на труда.

По думите на зам.-министъра това е една пилотна програма, която е започнала в Северозападна България, но сега обхваща и други общини. "В началото бяха обхванати 16 общини, а сега вече от тази година програмата се разшири чрез държавния бюджет и ще обхване 96 общини, които целят да образоват, квалифицират и обучат безработните.  

Чрез Агенцията за социално подпомагаме се опитваме с всички сили да мотивираме тези хора да влязат на пазара на труда. Само за миналата година има около 200 хиляди души, които са вкарани на пазара на труда. Мисля, е това трябва да продължи.

В момента има около 400 хиляди, които не желаят да работят, да учат, да се квалифицират и т.н.
Точно това е групата, с която искаме да работим и да ги мотивираме. Аз очаквам по-голямата част от тях да бъдат включени", каза Султанка Петров и обобщи, че от септември до декември 2017 година в Северозападна България програмата е показала много добри резултати.