Слухове за екологична бомба притесниха врачани
Слухове за екологична бомба притесниха врачани / Дарик Враца - архив

Слуховете за химическа „бомба“, която дебне на територията на бившия завод „Химко“ се оказаха неверни. Проблемът бе повдигнат от екоактивисти, които обявиха, че опасни химически вещества като сероводород, се съхраняват някъде в завода в корозирали контейнери. Проверка на журналисти установи, че истината е по-различна.

Става въпрос за 110 тона, но не сероводород, а серовъглерод, или както е сегашното му название – въглероден бисулфид, които наистина се намират в цистерни, но се съхраняват при спазване на всички законови норми. Цистерните са поставени в басейни, които се намират на територия, която е закупена от ф-ма „Камибо“. Проверяват се веднъж годишно от междуведомствена комисия, в която влизат РЗИ, РИОСВ и РСПБЗН. Тази година проверката е извършена на 23 май.

Установено е че продължават да се спазват определените от закона изисквания за съхранение на подобни вещества. Фирмата подържа и инсталация, която да осигурява допълнителни количества вода, за да се подържа зададеното ниво. Според експерта от РИОСВ Ивайло Маринов на мястото се намират 3 циментови басейна, в които са потопени 6 метални цистерни, 2 от които са пълни със въглероден бисулфит. Веществото обаче е с примес масло, тъй като е отпадък от бивш цех на „Химко“ и няма желаещи да го закупят и използват наново. Унищожението ме скъпо и не би могло да се извърши в България. Това налага то да продължава да се съхранява по този начин.

Според експерти на този етап няма екологична опасност за района.

 

Въпреки това днес по нареждане на председателя на Комисията по бедствия и аварии към Областна администрация Враца – зам. областният Борислав Банчев е сформирана нова комисия, която да огледа района и да излезе с допълнително становище.