Понижиха мощността на 5-ти блок на АЕЦ
Понижиха мощността на 5-ти блок на АЕЦ / пресцентър АЕЦ

На 14 февруари, в 04:00 ч., мощността на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е била намалена с 10% и блокът е продължил да работи на 90% от номиналната си мощност, информират от АЕЦ.

Понижаването на мощността е поради установена неизправност в датчик, показващ положението на един от общо 61 органа за регулиране на мощността на реактора, и е извършено в съответствие с изискванията на експлоатационната документация. Въпреки отсъствието на сигнал за положението на органа за регулиране е запазена и проверена възможността за неговото движение.

Останалите 60 органа за регулиране са напълно работоспособни и обезпечават нормалната експлоатация на енергоблока. Съвместно със завода производител на оборудването се уточняват необходимите действия за отстраняване на възникналото отклонение. Блокът остава в експлоатация с електрическа мощност 930 мегавата. Случаят няма отношение към състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.

Днес, 15.02.2010 г., шести блок работи със 100% мощност, в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.