преброяване птици
преброяване птици / РИОСВ - Враца
РИОСВ – Враца участва в 42-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици
Екип от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите-Враца съвместно с представители на Българска орнитологична централа събраха данни за числеността и видовия състав на зимуващите птици на територията на инспекцията по време на 42-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България.

На 12 януари бяха обходени 15 точки по поречието на река Искър в участъка от с. Люти брод, общ. Мездра до Червен бряг, и яз. “Дъбника” край Враца. Сравнително високите температури - между 40С и 70С, необичайни за този период от годината, оказаха влияние върху броя и видовия състав на зимуващите птици у нас.

По обходените маршрути бяха преброени над 600 представители на 12 вида водолюбиви птици, сред които голяма бяла и сива чапла, голям корморан, черноврат гмурец, малък гмурец, зимно бърне, лиска, зеленоглава патица, кафявоглава потапница, кадифена потапница, воден кос.

преброяване птици
РИОСВ - Враца

Особен интерес за наблюдателите тази година представляваше наличието на нетипичния за тази част от страната вид – къдроглавият пеликан, чийто представители бяха съсредоточени в участъка на яз. „Дъбника“. Кадифената потапница беше друг интересен феномен, който се наблюдава изключително рядко.

По време на 42-то среднозимно преброяване беше установено  наличието на екземпляри от други видове птици, които също представляват защитени по Закона за биологичното разнообразие – обикновен мишелов, голям пърстър кълвач, сива сврачка, лъскавоглав и син синигер, горска зидарка, черешарка, жълта овесарка и други.
 

преброяване птици
РИОСВ - Враца

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То се осъществява едновременно в повече от 100 страни, включващи около 25 000 влажни зони в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток, с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици, оценка за състоянието на популациите на птиците и състоянието на местата, където те зимуват.

Събраните в резултат от преброяването данни ще бъдат предоставени на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International.