Източват язовири в Монтанско
Източват язовири в Монтанско / снимка: Дарик - Враца - архив

Язовирите в област Монтана трябва да бъдат източени до 50 на сто от максималния си обем. Това указание получиха днес кметовете на населени места от четири общини - Монтана, Бойчиновци, Чипровци и Георги Дамяново.

"Въпреки че се очаква снеготопенето да бъде на няколко етапа, не знаем колко време ще ни даде природата", каза Ивайло Андреев от „Язовири и каскади", затова изпускането на водите трябва да започне сега.

Общо на територията на областта има 50 потенциално опасни язовира. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението от няколко дни връчват предписания на кметове и ползватели. При очакваното снеготопене язовирите трябва да са готови да поемат високите води. В предишни години те са източвани превантивно до 70 на сто от максималния обем, но сега натрупаната снежна покривка е доста над обичайната. Има реална опасност от наводнения.

Заради снега водоемите и най-вече изпускателите им са трудно достъпни. Образувания лед върху водата също пречи при източването. Освен това на голяма част от изпускателите са сложени решетки от различен вид, което е абсолютно забранено, припомниха специалистите от Гражданска защита, защото водата ще си намери път на друго място. Трябва да бъдат прокопани и допълнителни преливници, възможно на обратната страна от основния преливник.

Населението в заливните зони отсега трябва да бъде оповестено и подготвено как да действа в критични ситуации. Необходимо е да се осигурят и достатъчно чували с пясък, ако се наложи за изграждане на временни диги. Въвежда се непрекъснат режим на наблюдение на водните обекти, който ще продължи до черешовите води през месец май. На кметовете бяха дадени телефони за денонощна връзка с управлението на Пожарна безопасност и защита на населението в Монтана. За денонощна връзка телфона на оперативния център е 300 799.

Състоянието на най-големият язовир в Северозападна България - язовир „Огоста" е добро, увери Игор Репкин от „Напоителни системи". В момента водоемът е пълен едва на една трета от обема си и не застрашава сигурността на населението. Дори напротив той ще защити хората и имотите по поречието като поеме високите води, което се е случвало досега пет пъти. Дигите по река Дунав са също в добро състояние, каза Репкин.