Еврокомисар Кристалина Георгиева получи награда за родолюбие
Еврокомисар Кристалина Георгиева получи награда за родолюбие / Снимки: община Мездра

Еврокомисар Кристалина Георгиева получи наградата "Дядо Йоцо гледа"  в едноименния туристически комплекс до мездренското село Очин дол. Тържественото връчване на наградата за родолюбие през м. юни, еврокомисарят пропусна, поради заболяване.

Създателят на комплекс „Дядо Йоцо гледа" Огнян Петров подчерта, че шестата поред награда за родолюбие се връчва на Кристалина Георгиева за избора й за „Еврокомисар на годината'2010" и за нейната активната й хуманитарна дейност, издигаща престижа на България в Европа и света. Той й връчи 11-килограмовата бронзова статуетка, изглед от природата на Очин дол, книги и сувенири.

Тържественото връчване на наградата започна с изпълнения на младата певица Бетина Стефанова и танцьорите от НЧ „Просвета 1925" с худ. ръководител Мирослав Аспарухов. Еврокомисарят не издържа на изкушението и се хвана на хорото заедно с кмета на Мездра Иван Аспарухов. Тя обеща в централата на Еврокомисията да продължат всяка година да се играят хора, както на 24 май т. г., като всяка следваща хорото да става все по-голямо. Кристалина Георгиева призна, че на финала на представянето на културите в Световната банка във Вашингтон нашето дайчово хоро, в което и тя е играла, е спечелило първо място.

 

Еврокомисар Кристалина Георгиева получи награда за родолюбие
netinfo

 

Тази награда ще заеме видно място в моя кабинет в Брюксел, но и в моето сърце. След като разбрах за наградата аз веднага препрочетох Вазовия разказ и разбрах, че големия писател иска да ни каже не да си губим енергията с ненужни и дребни неща, а да се гордеем с това, което имаме- мир, красива природа, образовани хора и да намерим време за тези радости всеки ден. От този връх ви обещавам две неща- да работя за това всеки ден да обичаме родината си и да разказваме и показваме на другите народи какъв силен народ сме и да играем в Брюксел българските хора, които показват душата ни- пълна с енергия и готова да се справи с всякакви трудности", обърна се с вълнение Кристалина Георгиева към присъстващите.

След това тя засади върба в началото на алеята към паметника на дядо Йоцо. „Избрахме това дърво за вас, защото то расте бързо, като символ на бърз икономически растеж", пошегува се Огнян Петров. По-късно Кристалина Георгиева се срещна с кметове и жители на планинските села от Искърското дефиле, които и разказаха за трудния си бит и проблемите с еврофондовете за земеделието.