/ Източник: Регионален исторически музей - Велико Търново
Регионалният исторически музей във Велико Търново представя в изложба даренията получени през 2020 година, съобщиха от културната институция. Експозицията "Заедно да съхраним историческата памет" е отворена за посетители от днес в музей "Възраждане и Учредително събрание".

През тази година 40 дарители са предоставили на музея над 180 вещи, снимки, документи, етнографски материали и книги за музейната библиотека.

Сред новите постъпления са лични вещи и снимки, свързани с търговеца Стефан Камбуров, роден в Търново, активен участник в борбите за църковна независимост. Материали, които допълват сведенията за аптекарската фамилия Стефанови, снимка на 18-ти пехотен Етърски полк, албум с фотографии на семейство Витанови - дарители на туберкулозния диспансер в града.

Голямо е разнообразието от етнографски материали - тъкани и предмети от бита. Особено впечатляващ е бродиран ковьор и механичен грамофон от 30-40 г. на ХХ в. с грамофонни плочи.

Музеят продължава да обогатява фондовете си от периода на най-новата история с дарени униформи, значки, плакати, фотоапарати от 70-те и 80-те години на двайсети век. Сред тях са художествено оформени книги за впечатления, емблеми, свързани с полета на първия български космонавт, кинокамера, учебни гранати и учебни табла с оръжия.

Всички дарители ще получат дарителски свидетелства и карти за безплатни посещения на музейните ни обекти в рамките на една година. Имената им ще бъдат публикувани в сайта на Регионалния исторически музей.