В Свищов стартира подписка срещу  добива на шистов газ
В Свищов стартира подписка срещу добива на шистов газ / Дарик нюз, архив

Свищов става поредния град, който се присъединява към националната кампания за забрана на проучването и добива на шистов газ в България по метода „хидравлично разбиване”. От началото на януари гражданите и гостите на крайдунавския град могат да подкрепят стартираната подписка, съгласно изискванията на Закона за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Събраните подписи, заедно със законодателно предложение за забрана на опасната технология „хидравлично разбиване”, ще бъдат внесени в Народното събрание в края на февруари.

Части от територията на община Свищов са включени в площи, определени за проучване и добив на шистов газ. Това са блок „5-Бяла” с площ 2042 кв. км, попадащ на територията на областите Русе, Търговище и Велико Търново, и блок „1-20 Никопол” с площ 1962 кв. км, попадащ на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново. Към момента и за двата блока са обявени процедури за избор на фирми, които да извършват сондажите.

Технологията „хидравлично разбиване” е много опасна за околната среда и поминъка на хората, тъй като при извършването на сондажа се инжектират над 600 вида химикали в земните недра, за да бъде добит газа. Опасността за замърсяване на подпочвените води, растителния и животински свят, е напълно реална. Това би довело до унищожаване на земеделското производство и животновъдството в нашия регион, и превръщането му в територия с икономически упадък и с нежелани условия за живот, се казва в прессъобщение на организаторите на подписката.

Проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване” в редица страни предизвика в обществеността сериозни опасения, тъй като опасността за замърсяване и отравяне на околната среда е неприемливо висока. В резултат на това, Франция забрани добива на шистов газ по тази технология със закон. Великобритания преустанови всякакви дейности поради причинени земетресения. Германия замрази проучвателните дейности поради открити химични елементи като бензен в кръвта на хората, живеещи близо до сондажите. В САЩ 16 щата и над 65 общини също забраниха този метод.