Специалности в Езикова гимназия и ПМГ В. Друмев най- желани от седмокласниците
Специалности в Езикова гимназия и ПМГ В. Друмев най- желани от седмокласниците / Дарик нюз

1134 седмокласници са подали заявления, че искат да учат в друго училище във великотърновска област. От тях 112 са от други области на страната. В първия етап са класирани 1065 деца, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева.

„Тези, които не са попаднали в списъците, нека не се притесняват. Те автоматично участват във второто класиране и не е нужно да подават втори път заявления", уточни инж. Личева. Недоволните от резултата си на първо класиране обаче, трябва да отидат в училището, в което са приети и да попълнят заявление по образец, че искат да участват в следващия етап. Не е необходимо да променят реда на пожеланите специалности. Ако не направят това и в същото време не се запишат от утре до 1 юли, автоматично отпадат от системата.

44 паралелки формират училищата, които приемат ученици след завършен седми клас в областта на този етап. Първото класиране вече е готово и според резултатите от него в 31 паралелки са класирани максималният брой ученици - 26, а в 13 от паралелките учениците са под 26. Колко от тях ще отпаднат, ще стане ясно след третото класиране. Три паралелки- в горнооряховските СОУ „Вичо Грънчаров" и Професионалната техническа гимназия „Васил Левски" и в Професионална гимназия „Асен Златаров" в Свищов падат на този етап, тъй като децата подали заявка за тях са под 10.

Специалността „Английски с руски език" в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" във Велико Търново е най- желана от седмокласниците тази година. 296 момчета и момичета са подали заявления за нея. Следват „Немски с английски" на същото училище и информационните технологии на ПМГ „Васил Друмев", за които кандидатите са по 276.

Местата до пето заемат отново специалности на двете гимназии - съответно "Английски с френски" и "География", пожелани от по 230 деца.

Свищовското СОУ „Николай Катранов" е учебното заведение, в което тази година е отчетен най- високият бал. Първият приет в паралелката по английски език, е с бал 35,64 от максимален 36. От тази гимназия е и единствената седмокласничка, която тази година успя да изкара пълна шестица на националното външно оценяване - Радина Караиванова,  постигнала 6,00 по математика с максималните 100 точки и 5, 81 по български език и литература.

Следват три специалности на ПМГ "В. Друмев"- "Информатика", бал на първия- 35,45, "Математика с немски" - 35,28 и "Биология" - 35,25. В тази класация е и специалността „Селски туризъм" на гимназията в Павликени, където балът на най-добрия ученик е 35,03.

Паралелката "Немски с английски език" на Езикова гимназия пък държи първенството по най- висок минимален бал. Последният приет там е с 31,98. Следва "Биология и здравно образование" в Природоматематическата гимназия, където балът е паднал едва до 31,35.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А. Попов" приема с най-висок бал сред професионалните гимназии, като най-предпочитана специалност е „Строителство и архитектура".  На втора позиция в тази класация е паралелката по "Системно програмиране" в ПГЕ „М. Ломоносов" в Горна Оряховица", на трето тази по "Икономическа информатика" в Старопрестолна гимназия по икономика.

Паралелки с профил изобразително изкуство ще има в СОУ „Емилиян Станев", Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново и СОУ „Димитър Благоев" в Свищов.