/ iStock/Getty Images
С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ на 9 юли стартира седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете“ във Велико Търново, съобщиха организаторите.  

Началото на спектакъла на Старозагорската опера по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров е в 21:00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюрреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Музиката на Стефан Димитров брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на днешния модерен свят и дава свежо, мелодично тълкувание на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, за корените на тези сили.

Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) са помогнали на световноизвестния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

На Царевец в ролята на Маргарита ще е великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще е Воланд. 

Още седем заглавия от световната класика са включени в програмата на фестивала, който ще продължи до септември. Организатор е Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Фестивалът е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, в. „Борба“, в. „Янтра Днес“ и Общинско радио Велико Търново.
БТА