Реализират пилотен проект за над 18 000 $ във В.Търново
Реализират пилотен проект за над 18 000 $ във В.Търново / netinfo

Открит съдебен процес по приключило дело за убийство ще разиграят ученици от В. Търново. По него ще бъде заснет филм, на който вече се пише сценарии. Процесът и филма са част от 14- те дейности, които ще бъдат развити в Старата столица по пилотен проект финансиран с 18 573 долара от Американската агенция за международно развитие. Спечели го създаденото наскоро великотърновското сдружение на съдии и прокурори "НОМОС", в конкуренцията на 89 други кандидати от цялата страна.

Проектът “Съдът - достъпен и познат на хората” ще бъде реализиран съвместно с Регионалният инспекторат на Министерството на образованието и науката. По- рано днес той бе представен от председателят на сдружение НОМОС Милчо Ванев, директорът на инспектората Зоя Комитова и председателите на Апелативна прокуратура Аня Димова и на Апелативния съд Йорданка Неделчева. В момента в хотел Янтра във В. Търново продължава обучение на учителите, които ще бъдат ангажирани с реализирането на проекта.

Освен разиграването на процес и заснемането на филм по него ще се проведат и два конкурса. Първият е за ученическо есе на тема “Защо вярвам в справедливостта на българското правосъдие”, а втория в който ще могат да се включат и работи на студенти по изобразително изкуство е за плакат на тема “Българската конституция- гаранция за демократична и правова държава”. Предвидени са още: телевизионна викторина, между ученически отбори консултирани от юристи, “Познаваме ли съдебната система”, прожекции на филми на юридическа тематика, лекции и събеседвания с подрастващите.

Преди старта на проекта е направена анкета сред 146 случайно избрани ученици от Областта, чиято цел е била да се види нивото на познанията им за съдебната система. 65 % от анкетираните смятат че познават конституцията, 34 % са заявили че не я познават, а 1 процент я считат за маловажен закон. На въпроса “С какво свързвате правото” 81 на сто от подрастващите са отговорили- с гражданските права, 9% с престъпленията, 10 процента с нищо.

Асоциацията на думата съд за 46 % от анкетираните е престъпление, затвор или арест. Анкетата показва още, че според 28 % от децата присъдите у нас се решават от съдебни заседатели, явно повлияни от американските филми. Специален филм ще им покаже, че в българските съдилища не се ползват заседатели, а съдебен състав.