На Андреевден старите търновци приготвяли специално ястие
На Андреевден старите търновци приготвяли специално ястие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
На Андреевден старите търновци приготвяли специално ястие
59199
На Андреевден старите търновци приготвяли специално ястие
  • На Андреевден старите търновци приготвяли специално ястие

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: „На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

На Андреевден в миналото великотърновци приготвяли специално ястие, разказва Надка Василева- етнограф в Регионалния исторически музей. Към сварените отделно фасул и макарони се прибавяла задушена кайма. Сместа се заливала с много доматено пюре, слагали се подправки, сред които босилек, и всичко се запича във фурна.

Чуйте повече за празника от Надка Василева в звуковия файл.