Морски орли и къдроглави пеликани зимуват край Дунав
Морски орли и къдроглави пеликани зимуват край Дунав / снимки: БДЗП Свищов

Приключи 21-то Среднозимно преброяване на водоплаващите птици в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Свищов. В средата на януари над 200 служители и доброволци на дружеството и участващите партньори, организирани в 40 екипа, обиколиха всички значими влажни зони в страната и проследиха броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици.

Екипът на трансграничния проект между България и Румъния „Заедно за Дунав" организира преброяването по Дунав в над 300-километровия участък от Видин до Батин. Осем екипа, включващи 20 орнитолози - професионалисти и любители-доброволци от БДЗП, Дирекция на природен парк Персина, WWF България, Екоинспекциите във Велико Търново, Плевен и Монтана преброиха водоплаващите птици по поречието на Дунав, прилежащите вътрешни водоеми и долните течения и устията на реките Огоста, Искър, Янтра и Осъм.

„Най-вълнуващото наблюдение направихме на остров Персин в защитената зона „Беленски блата" - 14 млади морски орли, които се хранеха, почиваха и играеха край влажната зона", сподели отговорникът по мониторинга на проекта Свилен Чешмеджиев от БДЗП Свищов. По думите му това е най-голямото струпване на този световнозастрашен вид, регистрирано до момента в страната.

Морски орли и къдроглави пеликани зимуват край Дунав
netinfo
 

Екипът на БДЗП Свищов взе пряко участие в броенето по река Дунав от Никопол до Батин, остров Персин, Свищовско-Беленската низина и долното течение на река Янтра. Отчитането на птиците в участъка Никопол-Батин се проведе с лодка, предоставена от Дирекция на природен парк Персина. Бяха изминати над 140 км по реката. Най-интересните наблюдения в този участък бяха ято от 50 къдроглави пеликани и над 3000 големи белочели гъски. В района на долното течение на река Янтра бяха регистрирани около 60 малки корморана - друг световно застрашен вид, който зимува редовно в тази част на страната.

Най-многобройни видове бяха зеленоглавите патици - около 8000, зимните бърнета - близо 1000 и големите корморани - около 900. Сравнително високите температури в средата на януари бяха причина за отсъствието на някои традиционни зимни гости като поен лебед, малък и голям нирец, черногуш гмуркач и др.

Успоредно с българските екипи партньорите ни от Румънското Орнитологично Дружество проведоха преброяване от другата страна на реката, за да се получи пълна и изчерпателна картина за състоянието на орнитологично важните места в поречието на Дунав. Тази зима преброяването беше съчетано и с образователни дейности, като в него се включиха и ученици и учители от основното училище в свищовското село Вардим.