Мадарският конник е Бог Дарзалас, смята доцент по философия
Мадарският конник е Бог Дарзалас, смята доцент по философия / Дарик Шумен, архив
Мадарският конник е Бог Дарзалас, смята доцент по философия
61216
Мадарският конник е Бог Дарзалас, смята доцент по философия
  • Мадарският конник е Бог Дарзалас, смята доцент по философия

Любопитна теория за Мадарския конник лансира великотърновският учен Евлоги Данков. Доцентът по философия, който преподава и Семиотика / б.р. наука, която изучава знаците както поотделно, така и групирани в знакови системи/, предполага, че става дума за изображение на Бог Дарзалас, което и изсечено по времето на хан Тервел върху Мадарските скали.

"Ключът към решаването на загадката е предметът, който конникът държи в лявата си ръка. Това е рогът на изобилието. Шапката върху главата му пък показва, че той е невидим. Дарзалас е известен, като Бог на светлината и е изобразен върху герб на хан Тервел, който открих върху оловен печат, съхраняван в Съединените щати. Сянката му е лъвът и тъй като древните са вярвали, че лошото се крие в сянката, той я убива, за да управлява мъдро и благоверно", разказа доц. Данков. Според него Бог Дарзалас е изсечен върху скалите в ролята на арбитър на българо- византийските отношения и гарант на сключените договори. По думите му за това свидетелствали надписите около фигурата, които касаят и взаимоотношенията между двете страни, а хан Тервел е съимператор на Византия.

Чуйте повече от Евлоги Данков в звуковия файл.

Мадарският конник е най-старият каменен релеф в Европа, един от най-загадъчните паметници в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Конникът е изобразен в естествена големина и е с връхна дреха до коленете. С лявата си ръка държи поводите (юздите) на коня си, който е възседнал, а с дясната ръка мъжът е хвърлил късо копие върху поваления под предните крака на коня лъв. Зад гърба на конника личи високо облегало на седло. Десният крак на ездача е пъхнат в стреме, а на гърба си конникът носи калъф за лък. Върху забитото в лъва копие личи знаменце, а зад коня има тичащо ловно куче.

Според учените релефът е направен преди около 1300 години в началото на VIII в. Как и защо- остава загадка. Има толкова много хипотези, че и самите изследователи понякога се объркват. Едни твърдят, че конникът е хан Крум, а релефът е направен по заповед на Омуртаг. Други виждат в ездача хан Тервел, трети - самия бог Тангра. Една от най-модерните хипотези е, че релефът е каменен хороскоп на България. И показва точното положение на звездите и планетите (изобразени като човешка фигура и няколко животни) в момента на основаването на Велика България на 8 април 165 г., или когато е присъединена тази територия. С една дума, нещо като знак за собственост и предсказание за дълговечност на българската власт на юг от река Дунав.

Дарзалас е тракийско божество на подземния (хтоничен) свят, което носи благодат. Изобразяван върху релефи от хинтерланда на Одесос (днес - Варна) от елинистичната и римска епоха като прав възрастен брадат мъж, понякога с венец на главата, с рог на изобилието и жертвена паница в ръце или като брадат Тракийски Херос (конник) с рог на изобилието.