Иванови влачуги пресъздадоха в Караисен
Иванови влачуги пресъздадоха в Караисен / DarikNews.bg

Обичаят „Иванови влачуги” показаха в павликенското село Караисен по традиция на Ивановден самодейците от групата за изворен фолклор към читалище „Добра надежда - 1896”. Те се събраха за поредна година край селската чешма, за да покажат как почитат традициите на Ивановден. От стари времена в селото е останал обичаят в деня на Иван до герана или до чешмата да бъдат „довлачени“ най-новите семейства в селото. Младоженците били окъпвани със студената вода за здраве и берекет.

„Иванови влачуги е местен традиционен народен празник, който от години наред се пресъздава наживо. Обикновено пред селската чешма рано сутринта се събират моми, ергени и по-възрастни хора. Къпят се младоженци, които са се оженили през изминалата година за здраве, за берекет. По възможност първи се къпят станалите семейство през годината, а ако младоженецът е Иван е най-добре", разказа читалищният секретар Галя Личева.

В наши дни самодейците в селото честват празника Ивановден, като къпят нарочен за младоженец мъж на чешмата. Традиционното празнуване на народния обичай „Иванови влачуги” в с. Караисен е възобновено през 1986 г. от група самодейци към читалището. Под ръководството на Марийка Димитрова те участват същата година в Събор на народното творчество в Копривщица, където са наградени с осем златни медала. Оттогава ежегодно този ритуал се възпроизвежда в селото.

„Обичаят преди всичко носи много радост, удовлетворение от това, че се събират хората и се възстановяват старите обичаи. Той има заклинателна сила да се пречистим между зимата и пролетта“, каза кметът на селото Марияна Блажева. В Караисен около 45 души се казват Иван, още толкова са и производните на това име, добави кметицата.