Академическият съвет на ВТУ е против промените в Закона за народната просвета
Академическият съвет на ВТУ е против промените в Закона за народната просвета / netinfo
Академическият съвет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” категорично подкрепя позицията на СУ “Св. Климент Охридски” във връзка с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета.
В декларация до председателя на Парламента, до премиера, и до председателя на Комисията по образование и наука, Акедемическият съвет изразява несъгласие с отмяната на т. 4. от чл. 16, според която от държавните образователни изисквания отпада "усвояването на книжовния български език".
Промяната създава прецедент, в резултат на който се влиза в противоречие с Конституцията на Република България, а тя дефинира българския език като официален език на републиката, се казва в декларацията.
„При сега действащия Закон за народната просвета българският книжовен език е фундаментален за средното образование в България. Върху основата му се градят държавните образователни критерии. Предлаганата промяна ще задълбочи още повече изключително сериозния проблем с езиковата култура на младите хора и тяхната професионална реализация както в страната, така и в чужбина”, аргументират се представителите на академическата общност във Великотъронвския университет.
Академическият съвет настоява за промени в обратната посока – задълбочаване на държавната политика с нейните институции в извисяване и повишаване на ролята на българския книжовен език като официален език на Република България, като едно от основополагащите начала на националната идентичност.