Във Варна заработи първият у нас приют за жертви на трафик на хора
Във Варна заработи първият у нас приют за жертви на трафик на хора / netinfo

Първият в страната Държавен приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора е заработил от днес във Варна. Това съобщи доц. д-р Христо Бозов - зам. кмет по здравеопазването на форум, посветен на проблема. Имотът, който е пригоден за целта, е общински и е с капацитет за 7 души. За момента в морската столица жертви на трафик на хора няма, уточни Бозов. Ремонтът, обзавеждането и издръжката на приюта се обезпечават от Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Варна. Към него ще бъде създаден и Информационно-обучителен център, който ще е част от координационния офис на Местната комисия за борба с трафика на хора. Сред основните му задачи ще бъдат събирането, анализирането и предоставянето на обективна информация по проблема на компетентните институции, както и обучение на организации и институции, работещи по въпросите с трафика на хора.

Само през миналата година във Варна са образувани 27 досъдебни производства с предмет на престъплението трафик на хора и сексуална експлоатация, заяви прокурорът Димитър Кайряков. Прокуратурата не осъществява превенция, но участва в наказването на този вид дейност. Чрез полицейските акции проблемът трябва да се решава още на улицата, добави той.

През 2008-ма година Дирекция "Превенции" е провела две информационни кампании, които са обхванали над 25 хил. души, обяви Светлана Коева - зам.-председател на Местната комисия за борба с трафика на хора. Акцентите за тази година са училищно базирана програма, посветена на проблема, сред ученици от 8 и 9-ти клас. Към момента в нея са включени Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, Гимназията по туризъм и СОУ "Пейо Яворов". Тя се провежда в 16 паралелки и обхваща 446 деца.

Планираните за 2009-та година информационни кампании са "Безопасна ваканция", кампания по повод 18-ти октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора и Кампания за превенция на трафика с цел трудова експлоатация сред младите хора.