Варна става книжна столица на България
Варна става книжна столица на България / netinfo
Освен морска, от утре Варна ще се превърне и в литературна столица на България. В рамките на 5 дни градът ще e домакин на Салон на книгата’2007.

Националното книжно изложение се организира извън столицата за първи път от 70 години насам. Салонът на книгата е продължение на традиция, започнала именно в морската столица. На 28 юли 1927 г. във Варна е открита първата национална литературна изложба у нас.

Първият извънстоличен салон на книгата ще премине под мотото Варна-кандидат за европейска столица на културата. Организатори на изложението са Асоциация ”Българска книга”, Община Варна и Културното министерство. В рамките на 5 дни – от четвъртък до понеделник варненци и гостите на града ще имат възможност да си купят чисто ново четиво, като ще могат да изберат сред хиляди заглавия на 55 български издателства, 7 от които са варненски фирми, разкри Петко Дюлгеров, изп. директор на Асоциация ”Българска книга”.

Участие в изложението ще вземат и Френският културен институт, Гьоте институт, Испанският културен център и Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран у нас.

Освен най-актуалното от книжния пазар, по време на панаира ще бъдат експонирани три изложби. Експозицията "Кирилската азбука", обиколила Европа, ще гостува две седмици. Родно издателство пък ще представи 56 рисунки на млади варненски художници по книгите на Джон Толкин. Гостите на книжния салон ще могат да се запознаят и с илюстрациите на 5-има преподаватели от катедра "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия, разкриха още организаторите.

Книжните щандове ще бъдат разположени в зали “Младост” Б и В на Двореца на културата и спорта. Работното време за посетители ще е от 10 до 19 часа. Всеки гост на изложението ще получава на входа талон, в който ще може да попълни заглавието, което е харесал. Така трима от посетителите на салона ще имат шанса да получат книгата-мечта като подарък.

Салон на книгата Варна 2007 ще бъде открит утре в 10,30. При откриването кметът на Варна Кирил Йорданов ще подпише меморандум за формиране на национална политика за четене, предприемане на съвместни действия за устойчиво развитие на българското книгоиздаване, търговията с книги, библиотеките и народните читалища. Меморандумът, подписан от 17 български институции, ще бъде донесен в морската столица специално за панаира на книгата.

Програмата на Салона на книгата включва и няколко съпътстващи прояви, целящи популяризиране на книжните четива сред по-младите варненци. Сред инициативите са работилница за подвързване на стари книги, в която 60 варненски ученици ще се учат на тънкостите на занаята от стари книговезци. В рамките на салона ще се проведе конкурс “Най–старата книга в домашните ни библиотеки”. Сред записаните за участие в конкурса 210 книги, сериозна заявка за първото място дава издание от 50-те години на 19 век.