/ Дарик Варна, архив

Вариантът с естакадата за свлачището на Трифон Зарезан е избран преди седмица на експертен съвет по задание на Министерството на благоустройството и регионалното развитие. Това каза за "Черно море" Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии", който участва в обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията, провеждаща се във Варна.

В момента свлачището е активно и продължава да потъва от пътя надолу, където са частните имоти. Разработката ще бъде представена в министерството, за да  осигури финансиране на пътя, който е много важен.

Само за естакадата са нужни 2 милиона лева. Целият проект по пътя и комуникациите ще струва около 6 милиона лева. Най-добрият и бърз вариант е да се получи съфинансиране – част от средствата да бъдат отделени от общината, останалите - от държавата, както и европейски средства. Техническото решение за естакадата се отнася за 150 метра, но експертният екип от Варна е предложил той да бъде 200 метра. Пътят ще бъде широк 10 метра с велоалея и пешеходна зона. Забележки по проекта вече няма, допълни Колев.

По отношение на Алея първа Олег Колев отбеляза, че тя е укрепена в една много голяма част (около километър и 300 метра) от концесионера – Холдинг Варна. „Към този момент там няма никакви негативни действия. Отводняването и укрепването вървят перфектно. Има проблем със Станчовата алея в горната част.

Миналата година е оправен края на завоя, махнати са всички компрометиращи скали и скални маси. Интервалът между завоя и досегашното укрепване е към 800 метра. Около 15 милиона лева са нужни още. Сумите са много големи. Всички укрепителни и отводнителни мерки са изключително скъпи, понеже те гарантират свлачищния и земен натиск и водата. Изпълнението е технически много трудно. При първа възможност укрепването ще се прави на етапи“, допълни Колев.

Срещата с компетентните органи по проблемите на наводненията и борбата с тях в морската столица е трета поредна. Участват всички общини и регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“. Изясняват се всички дейности и отговорности за информиране и спасяване на населението от наводнения.