Ваксинират против бяс диви животни във Варненско
Ваксинират против бяс диви животни във Варненско / netinfo

От 12-ти до 14-ти май във Варненска област на територия от 3440 квадратни километра, извън населените места, четири самолета ще разпръснат 68 800 противобесни ваксинални примамки за хищници. На всеки 80 метра ще бъде хвърлена по една примамка. Самолетите ще излитат от селскостопанското летище в село Победа (Област Добрич). Това стана ясно по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе в Областна администрация – Варна.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде изпълнена през тази година. Тя ще обхване около 55 000 кв. км. от областите Монтана, Видин, Враца, Перник, Кюстендил, София град, София област, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Силистра и Варна. Европейската комисия ще подпомогне реализацията на ваксинацията със 790 000 евро. През есента е предвидена още една ваксинация, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.

При изяждането на ваксината от хищници – лисици, чакали, вълци, те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. Примамката е с форма на кубче с размери 2/3/2 см. и е със специфична миризма. Тя не представлява опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.

Областният управител Христо Контров ще издаде заповед за свикване на общинските епизоотични комисии. На тези заседания членовете на комисиите ще бъдат запознати с Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, както и ще се изясни по какъв начин ще бъдат разпространявани сред населението на Варненска област специално подготвените листовки, информиращи за предстоящата ваксинация и предпазните мерки.

С цел по-добрата координация между институциите по време на извършването на уникалната за България операция за ваксиниране на хищници от въздуха, бе създадена и Областна оперативна група, чиито председател е директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба Варна д-р Йордан Киров. В оперативната група има представители и на Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Държавна агенция по горите, Съюз на ловците и риболовците.