Сайт помага за издирване на безследно изчезнали
Сайт помага за издирване на безследно изчезнали / lipsva.com
Сайт помага за издирване на безследно изчезнали
48013
Сайт помага за издирване на безследно изчезнали
  • Сайт помага за издирване на безследно изчезнали

301 изчезнали безследно българи. Толкова са в момента профилите в lipsva.com - неофициалният публичен регистър за безследно изчезнали. В интерактивния регистър може да видите лицата на мъже и жени, за които роднините не знаят нищо вече повече от 20 години, както и на такива, изчезнали преди месец. Можете да видите лицата им, да прочетете накратко историята им.

Към днешна дата в регистъра попадат 10 човека, изчезнали във Варненско. Най-много безследно изчезнали всъщност има в Софийско - 67. В Пловдивско са 11, а в Добрич - 7. Сред хората в неизвестност е и Съвестин, който изчезна на 8-годишна възраст през 1997 г. в София. В регистъра с безследно изчезнали българи са включени и 13 моряци от кораба „Хера", потънал през февруари 2004 г. в Босфора.

Дарик успя да открие човека, създал lipsva.com. Той се казва Боян Юруков - 27-годишен добричлия, който от години живее в Германия. В момента Боян работи като програмист и е един от най-популярните български блогъри. Негов проект е и crime.bg - карта на престъпността, в която се събират престъпления и нарушения от обикновени граждани. Последният проект на Боян е сайт, който съдържа абсолютно всичко за парламента във формат, подходящ за интеграция и анализ на данните. Още нещо, което липсва в България.

„Концепцията на lipsva.com и crime.bg не е нова. От години по цял свят има такива сайтове. В САЩ например има сайт за престъпления, катастрофи и др. От там дойде идеята", признава Боян Юруков.

За публичната база данни на безследно изчезналите Боян споделя: "Това не е единствения сайт за безследно изчезнали - има доста сайтове за отделни случаи и страниции във Facebook, които пускат подобна информация. Това, което аз съм се опитал да направя, е да структурирам данните в удобен отворен формат, което позволява да се покажат на карта, да се фокусира върху един случай и съседните му или върху голямата картинка. Това като идея също не е ново - картографирането на подобни случаи има в доста други сфери".

Младият програмист разкрива още, че информацията се събира от бюлетините на МВР, медиите и близки на изчезналите.

Какво още сподели за своите проекти Боян Юруков - чуйте в звуковия файл.