Дмитрий Галихин живее от 10 години в България, но е родом от Русия. Повече от 6 години се занимава с градските проблеми във Варна. Редовно чисти автобусните спирки, пребоядисва фасади и сгради, премахва залепени обяви за кредити и ремонти на покриви от всевъзможни места.
 
„След известно време живеене тук започнаха да ме дразнят тези неща – изчистих много спирки около центъра на града, за да се виждат добре разписанията на автобусите, пребоядисах няколко фасади и сгради, а вече се занимавам и с дребни ремонти, които не изискват нито големи усилия, нито голяма сума пари“, разказа специално за DarikNews.bg Дмитрий Галихин.

Руснак поправя и чисти сгради в центъра на Варна
Дмитрий Галихин (личен архив)
 

От две години мъжът се опитва да предложи на Община Варна да се наемат двама човека или да се създаде подобно звено за решаване на дребните градски проблеми.
 
„Последният мой ремонт беше на стъпала в центъра на града, които близо три години стояха разрушени. Всички се борим за някакъв туризъм, а на места градът е станал като Римски терми. Такова звено за дребни проблеми вече има създадено в Бургас, като аз се опитах да прокарам тази идея през Общински съвет, през медии, социални мрежи. Искам още веднъж, този път чрез DarikNews.bg, да натисна за тази идея, като мога да помогна за планирането на дейността и осъществяването на контрол, да дам достъп до Facebook група, в която да се показват снимки „преди“ и „след“, каза още Митко, както предпочита да бъде наричан.

Преди 7 месеца мъжът подава сигнал за стъпалата до площад „Атлантическа солидарност“ във Варна, който се намира на 150 метра от общината. Не последвал нито отговор, нито ремонт. Дмитрий ги оправил сам – намерил всички плочки наблизо в градинката освен една. Временно залепил липсващата с неподходящи размери. От другата страна на площада също има липсващи големи плочки и до днес. За да оправи тези неуредици, руснакът похарчил голямо количество полиуретаново лепило, което не е евтино.

Християн Тилкиян

„По принцип съм програмист и в момента съм в процес на изучаване на нови технологии. Създадох карта на градската дървена растителност за Варна или т.нар. Зелен регистър. В него вече има 2000 дървена, по-голямата част съм добавил сам по време на разходка със семейството ми. С този инструмент мога да помогна за планирането на дейности на Община Варна – къде има липсващи дървета, колко трябва да бъдат закупени, колко често трябва да бъдат поливани. Самите граждани също могат да подават сигнали. Имах среща в Община Варна за този Зелен регистър за картиране на дървена в Морската градина – предложих го напълно безплатно, те се съгласиха, а след тази среща – нищо, сякаш бяха забравили“, допълни Дмитрий Галихин.
 
Зеленият регистър е полезен, защото позволява на града да планира по-ефективно дейностите, свързани със засаждания, санитарни резитби и лечение на дървесната растителност. Насърчава градската администрация да обърне повече внимание на градската растителност и позволява анализ на данните за вземане на решения относно развитието ѝ.

Дмитрий Галихин (личен архив)

„Към Зеленият регистър можете да намерите и Карта за пътнотранспортни произшествия – там отново събрах данни от информационния бюлетин на МВР, за да покажа къде точно са се случили катастрофите, както и причините за тях. Този инструмент позволява да се анализират най-опасните места в града, за да се приложат конкретните мерки за намаляване на инцидентите. Участвах преди време в комисия по пътна безопасност към Община Варна, но обикновено в нея участват хора, които не са свързани по никакъв начин с пътната безопасност, а са от други звена, дошли да решават къде трябва да сложат ограда, къде трябва да премахнат пешеходна пътека. С такъв подход няма как да се решат тези проблеми – специално изучих специализирана литература, в която може да се открие коя мярка как работи и до какво води. За съжаление, изглежда, че за тях това е твърде сложно“, разказа още мъжът.

Християн Тилкиян
 

Дмитрий Галихин е изпращал запитвания до Община Варна за надрасканите, облепени с различни обяви и изпочупени спирки, които никой не почиства. Оттам отговорът бил, че все още няма концесионери за тях, които да се грижат.
 
„Този проблем не изисква много пари. От една страна купуваме скъпи автобуси за милиони, а не може да се даде заплата на един или няколко души, които да почистят тези спирки. Не мога да разбера този подход. Ако всички спирки са чисти, ще намалее вероятността да бъдат чупени и разбивани електронните табла. Така ще се спестят средства от намалени вандалски прояви“, завърши г-н Галихин.