/ iStock/Getty Images
Единствената белодробна болница в Североизточна България – тази във Варна, до дни може да остане без ток заради неплатени сметки. Общите задължения на болницата надхвърлят 700 хил. лв., а дълговете само за ток са 80 хил, съобщава БНР.

От енергодружеството в града вече дори са изпратили график за спирането на тока в болницата през декември.

Белодробната болница има тези проблеми от близо 30 години. Дейността на болницата е държавна, а сградата и всичко останало е общинско, което създава проблеми. Всички министри на здравеопазването, включително и сегашният, отказват да поемат задълженията и да дадат допълнително финансиране

В момента в болницата лежат 20 туберкулозно болни. Персоналът е от 30 души. По-голямата част от работещите там обаче не са взимали заплати от 10 месеца, посочи управителят на лечебното заведение доц. д-р Христо Ганчев.

Персоналът на Белодробната болница във Варна не е получавал заплати повече от 10 месеца

Той заяви, че лекарства имат, но: 

"Персоналът всеки момент ще се разпадне и ще си отиде. Само 1-2-ма да напуснат, взимам болните, завеждам ги в кабинета на Балабанов и да ги лекува, както знае".

Според него трябва държавно решение и туберкулозните болници да минат на бюджетна издръжка.

Д-р Ганчев няма надежда държавата да покрие тези задължения. Болните ще си останат вкъщи и ще се лекуват кой както знае, предупреди той.