Проф. Групчева: Подготвяме общи критерии за квалификацията по офталмология в Европа
Проф. Групчева: Подготвяме общи критерии за квалификацията по офталмология в Европа / Проф. Христина Групчева

Проф. Христина Групчева е д.м.н. FEBO, FICO(Hon) ръководител e на катедра по Очни болести и зрителни науки, МУ – Варна, заместник-управител на СБОБАЛ – ВАРНА. Завършва МУ-Варна през 1992 г. Има множество специализации във Великобритания. В Нова Зеландия провежда научна и клинична специализация, където завършва и защитава докторска дисертация на тема „Микроструктурен анализ на роговицата в здраве и болест”. Има над 140 публикации. За последните 10 години е изнесла над 80 лекции по покана, включително и в Третия свят, Бразилия и Индия. Преди броени дни стана председател на Комисията по образование на Европейския борд по офталмология.

Проф. Групчева, Вие сте новият председател на Комисията по образование в Европейския борд по офталмология (ЕБО). Разкажете ни малко повече за дейността на Борда.


Европейският борд по офталмология е основан през 1992 година в Лондон. Основната му задача е да следи за стандартите в обучението по офталмология. Сред националните представители в Борда са клиницисти и преподаватели в университети със специфични умения и познания в областта. Бордът има за цел да унифицира както познанията, така и добрата медицинска практика в общността. Той позволява свободно движение на специалисти по очни болести в страните от Обединена Европа.

Колко са държавите, представени в Борда?

30 са държавите от Обединена Европа и 2 асоциирани - Турция и Хърватска.

Как Европейският борд по офталмология следи за стандартите в обучението?

От 1995 година ежегодно се провежда изпит (European Board of Ophthalmology Diploma (EBOD) Examination), който е в ресора на Комисията по образование към Борда. Тази година през май е в Париж. Това е изпит, който в много държави от Централна Европа вече се приема като еквивалент на изпита за специалност. Швейцария, Белгия и Германия са сред тези страни. На база на този изпит, например, един от чуждестранните специализанти на МУ-Варна, д-р Дженгис Турксевер, днес работи в Швейцария.

А как стои у нас въпросът с признаването на този изпит като изпит за специалност?

Независимо че засега не е еквивалент на българския изпит за специалност, повечето от тези, които са го издържали, вече са намерили поприще и в България. Статутът им не се отличава от този на очните лекари в страните от Обединена Европа. Немалко са и българите,  които се явяват на изпита вече - работейки в Белгия, Франция и Холандия. Тенденцията е всички държави да признаят резултатите от изпита като изпит за специалност.

А Вие явявали ли сте се на този изпит?

Да – през май 2002 г., след 3-годишен престой за специализация в Нова Зеландия. Тогава бях първият българин, положил изпита успешно. След това се завърнах в България, за да продължа работата си за науката и клиничното развитие на офталмологията. През 2009 година станах представител на България в ЕБО. От тогава съм работила по множество проекти, свързани с обучението и образованието. Една от ключовите насоки на работата ми там е  подготовката за изпита да помогне за самостоятелна работа на всеки кандидат.

Вашата позиция в ЕБО носи ли предимства на специализиращите в СБОБАЛ – Варна?

Възможността европейският опит и практики да се предават директно от източника е определено предимство за специализиращите в Специализираната очна клиника във Варна, която е база на Медицинския университет.
Всяка година след изпита, като част от Националния френски конгрес по офталмология, има Ден на младия специалист, в който участниците получават структурирано обучение, което да им помогне да положат изпита успешно. Освен това съвсем достъпно за желаещите е електронно обучение на страницата http://www.ebo-online.org/

Постът Ви е свързан с ръководство при определяне на критериите за оценка на Европейския офталмолог. Какви са амбициите Ви?

Амбициите ми са да направим така, че да се повиши чувствителността на изпита към обширността на познанията и да създадем „банка“ с изпитни въпроси, които да дават реална и точна представа за качествата на кандидатите. Планирам в кратко време след встъпването ми в длъжността през февруари т.г. да въведа някои промени в организацията и провеждането на изпита, които и преди това сме дискутирали с националните представители.

А как ще съчетавате новия пост с преподавателската си дейност?
Като всичко останало, това си е част от моите световни ангажименти.

Повече подробности за Европейския борд по офталмология на:
http://ebo-online.org/newsite/home.asp