Приеха оздравителен план за Тубдиспансера
Приеха оздравителен план за Тубдиспансера / sxc.hu, архив

Оздравителен план за финансово стабилизиране на болницата за лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания /бившия Тубдиспансер/ приеха съветниците от комисията по здравеопазване към местния парламент. Планът предвижда структурни промени, при които клиничната лаборатория и отделението по образна диагностика ще бъдат прехвърлени от болницата на Медицинския център към лечебното заведение.

Поради нормативни разпоредби към момента лабораторията и отделението нямат възможност да реализират приходи от Здравната каса. По тази причина основната цел на преструктурирането е да се използва възможността за получаване на допълнителни средства от РЗОК. „Освен че ще има допълнителни приходи, ще се уплътни и заетостта на персонала”, аргументира се д-р Станимир Киряков, управител на болницата.

Част от оздравителния план е и  разкриването на отделение за лечение на пациенти с неспецифични белодробни заболявания на територията на диагностично-консултативния блок за 15 легла. Ако това не се случи, болницата ще изгуби правото на финансиране по клинични пътеки по договор с РЗОК.

Осъвременяването на част от оборудването също фигурира в плана. Съществуващият апарат за кръвно-газов анализ е напълно амортизиран и негоден за употреба, което налага ежеседмични разходи за ремонт, допълват от лечебното заведение.

В рамките на заседанието стана ясно, че медиците от Кръвния център не са получили обещаните преди година 65 000 лева за заплати. По време на миналогодишната криза общината пое ангажимент да подпомогне финансово центъра. Година по-късно служителите отново са отправили апел към кметската администрация.

„По закон нямаме право да подпомагаме Кръвния център, тъй като той не е болнично заведение. Колегите отново чукат на грешната врата”, коментира общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев.

Членовете на комисията решиха да прехвърлят въпроса към дирекция "Правно-нормативно обслужване".