Предлагат кафенето на басейн Приморски да се поддържа от общината
Предлагат кафенето на басейн Приморски да се поддържа от общината / Dariknews.bg

Отдаването под наем на кафе-сладкарницата на басейн „Приморски“, която от няколко месеца не работи, тъй като предишният наемател дължи близо 19 000 лв. на местната хазна, и разполагането на вендинг машини в спортните обекти, стопанисвани от община Варна, скараха общинските съветници по време на днешното заседание на комисията по собственост и стопанство.

След като родители на деца, които тренират в басейн „Приморски“ са изпратили подписка до кмета с искане сладкарницата да заработи отново, съветниците разгледаха възможността тя да се даде за стопанисване на ОП „Храни“ или да се даде под наем на частен инвеститор, както е било досега.

Според Владимир Тонев от движение „Нашият град“ барчето трябва да се даде на общинското предприятие. „Така няма да се получават случаи като с предишния наемател и общината да си търси пари. Нека кафенето да се стопанисва от „Храни“, които в момента отговарят за стола и кафенето в общината“, обясни позицията си Тонев.

Миглен Тодоров пък поиска от управителя на „Спорт Варна“ Николай Костадинов да представи на следващо заседание на комисията концепция и визия за развитието на барчето и фитнеса към спортния комплекс. На предишното заседание на комисията беше поставен въпросът с искането за отдаване под наем на фитнеса в комплекс „Приморски“.

Управителят на ОП „Спорт Варна“ обясни, че това искане е отправено от неговия предшественик още миналата година. „Лично моето мнение е, че фитнесът трябва да остане в наши ръце. Годишната му печалба е около 30 000 лв. Горе долу толкова са и разходите за заплати и сметки. В крайна сметка този фитнес има по-скоро социална цел, а не толкова печалба“, коментира Костадинов.

Съветниците гласуваха „за“ разполагането на машини за кафе в няколко спортни обекта в града – басейн „Делфини“, конната база, ледената пързалка и в комплекс „Приморски“. Те обаче изразиха противоположни позиции относно нуждата от разполагане на вендинг апарати.

За някои от местните депутати цената на наема на пространството за разполагане на машините е твърде ниска, за други пък самите съоръжения били безсмислени, тъй като качеството на предлаганите напитки било ниско, а освен това около въпросните машини се събирал твърде много боклук.

"Няма нито една модерна европейска държава, където да поставят подобни машини. Такива има само в Индия и Пакистан. Около тези машини се образува много боклук, да не говорим, че качеството на напитките е в пъти по-лошо от това в кафенетата. Така се губят и работни места“, коментира Николай Недков.