Протест пред Община Варна
Протест пред Община Варна / БНТ
Гражданите се обявяват категорично против въвеждането на Наредба Н-18
Над 300 представители на бизнеса протестираха пред Община Варна срещу Наредба Н-18.

Също толкова бяха и протестиращите пред ТД на НАП-Варна, които бяха обградили сградата и настояваха за среща, за да бъдат чути техните искания.

Стотици граждани се обявиха категорично против въвеждането на Наредба Н-18, облечени с жълти жилетки и с лозунци "Протест".

Въвеждането на наредбата дори и след 6 месеца означава убиване на малкия бизнес в страната според присъстващите. Ако спорната наредба влезе в сила, това ще рефлектира и върху потребителите, които ще трябва да заплащат за храни и услуги минимум с 20% отгоре.

В протеста се присъединиха представители на бизнеса и от други черноморски общини. Сред тях бяха Мартин Василев и Маргарита Гайдарова - младо семейство от Шабла, имащи малък ресторант от две години.

Основните искания на протестиращите са:

- Отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

- Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5%, каквато е практиката в страните - членки на Европейския съюз.

По отношение отлагане на Наредба H-18, в частта си за специализираните софтуери за управление на продажбите, варненци заявиха, че това е хвърляне на прах в очите, но не и решаване на проблемите, които биха могли да възникнат след евентуалното и влизане в сила.

Впечатление правеше и изключително засиленото полицейско присъствие в района на протеста. Оказа се обаче, че протестиращите бяха помислили и за органите на реда, като специално за тях бяха донесли няколко кашона пълни с цветя, които раздадоха на полицаите.
Радио Фокус - Варна