Общината пак спасява Тубдиспансера, повечето туберкулозни са без осигуровки
Общината пак спасява Тубдиспансера, повечето туберкулозни са без осигуровки / netinfo

Голяма част от пациентите на Специализираната болницата за лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания /бившия Тубдиспансер/ са от малцинствен произход и са здравно неосигурени. Същевременно здравното заведение не може да им откаже помощ, нито да ги задължи да си платят разходите по лечението. Това каза в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Варна общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев, член на комисията по здравеопазване.

Лечебното заведение от шест години е на загуба. Към момента дълговете на бившия Тубдиспансер са над 800 000 лева. „За една малка болница с 40 легла това това е колосална сума”, коментира варненският избраник.

По думите му основният проблем е недостатъчното държавно финансиране за пациент. Преминал болен се оценява много по-малко от държавата, отколкото той реално струва на болницата. Централната власт не отпуска достатъчно средства и се налага болницата да бъде подпомогната с пари от местната хазна.

„Варна като „богата” община се оказва единственият спасителен пояс за това специализирано звено. Миналата година общината е субсидирала болницата с 550 000 лева, а 150 000 лева са предвидени при актуализацията на тазгодишния бюджет. Ние ще поемем риска да бъдем криткувани от варненци, но това е единственият начин тази болница да същестува и да изпълнява своята здравна и социална роля”, добави общинският съветник, който е и член на здравната комисия към местния парламент.

Според него един от начините за стабилизиране на здравното заведение е като се промени държавният стандарт за финансиране на преминал болен и се увеличи процентът на субсидиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. „Аз предложих да поискаме повече средства от този фонд за варненското лечебно заведение. Варна се превръща в четвъртия център за борба с туберкулозните болести”, добави д-р Бояджиев.

Той е категоричен, че Варна има нужда от Тубдиспансера. „Болницата привлича пациенти от цяла Североизточна България. Около 30 000 души са на диспансерен отчет и преминават през специализираното лечебно заведение”, отбеляза медикът.

Според световните здравни стандарти България е на средно ниво по заболеваемост от туберкулоза. 38 на 100 000  е броят на заболелите българи, сочи статистиката.

„Бедата е, че туберкулозните бактерии са все по-резистентни към съвременните антибиотици. А това заболяване атакува не само хора от малцинствата и с нисък стандарт на живот. Поразява също млади хора и пациенти със сериозни професии, които са със отслабен имунитет”, допълни специалистът.

Относно диагностично-консултативните центрове във Варна общинският съветник каза, че в най-окаяно състояние са ДКЦ 2 „Иван Рилски” в „Аспарухово” и ДКЦ 5 „Св. Екатерина”. Попитан дали би подкрепил евентуална приватизация на ДКЦ-тата в града, д-р Бояджиев отговори, че може да се помисли в тази насока. Според него частникът се е доказал като по-добър стопанин. „За съжаление ние не успяхме да наложим финансова дисциплина на ДКЦ-тата както по отношение на изпълнението на обществените поръчки, така и за ремонти и за покупката на техника”, коментира той.

Освен общински съветник д-р Бояджиев е и общопрактикуващ лекар. Неговият съвет към варненци е от октомври до началото на декември да се ваксинират срещу грип. По думите му очакват се познати щамове, за които има достатъчно и разнообразни ваксини. „Всяка година излиза информация, че ни очакват катаклизми, но ние винаги оцеляваме. И тази зима ще се справим”, убеден е д-р Бояджиев.