Новият местен парламент пълен със стари муцуни
Новият местен парламент пълен със стари муцуни / Дарик Варна, архив

Всички искат в кулоарите на активната политика да влязат нови лица – можещи, модерни, активни, различни. Във Варна това и този път не се случи – бързият поглед към разпределението на местата в новия Общински съвет показва, че повече от половината съветници са стари кримки. Една част от тях добре познават тънкостите на местния парламентаризъм. Други, макар и да не са седели на меките седалки в зала „Пленарна”, имат опит в общинските дела.

„Промяната започва от Варна” бе мотото на социалистите на тези избори. „Смяна на караула” на левицата в Общинския съвет така и не виждаме. Единственият дебютант е председателят на младежкото БСП Светлана Такева. Останалите седем представители, които успяха да влязат в съвета, всички до един вече са били общински съветници. Борислав Гуцанов и ректорът на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова вече имат няколко мандата зад гърба си. Пламен Градинаров и Йорданка Юнакова, преди да оглавят районните кметства в „Приморски" и "Одесос”, също са участвали в заседанията на местния парламент. Половин мандат изкара и доц. Лидия Петкова, шеф на клиниката по урология в „Св. Анна”. „Червените” ветерани Димитър Чутурков и Аврам Тодоров също са вдигали ръка в зала „Пленарна”.

В редиците на ГЕРБ, която получи мнозинство с 16 представители, с опит са досегашният председател на Общинския съвет Николай Апостолов, както и Николай Пашов, Иван Луков и Павел Христов, които досега бяха общински съветници. Стар познайник е и Славчо Славов - преди години участваше в работата на местния парламент, но като член на царската партия. Доста навътре в нещата е и Валентина Софрониева, която последната година бе юрист на Общинския съвет. Мерак към местния парламент отдавна имат Даниела Димова и Марио Шиваров, които през 2003 година бяха кандидати за общински съветници от съответно НДСВ и Партията на българската средна класа.

В групата на ДПС, естествено, намери място и Янко Станев, който изкара доста мандати в Общинския съвет. И този път компания ще му прави Медиха Хамза. До двамата  на първия ред ще стои и Людмил Цветков. Той за първи път влиза в Общинския съвет, но отдавна е в управлението. В биографията му е записано, че е бивш заместник-кмет от администрацията на Христо Кирчев.

В Общинския съвет успя да влезе нова коалиция „Варна утре”, в която обаче откриваме познати фигури. Това са Илия Кафалийски, екс заместник-кмет, и Христо Христов, бивш заместник-кмет на район „Одесос”. До тях ще седне  Снежана Донева, която смени няколко партии. През 2003-та година тя стана съветник с НДСВ, а четири години по-късно – със „Свободен избор”.

Като най-големия политически хамелеон се доказа д-р Ивайло Бояджиев, който последните няколко години сключи доста бракове по сметка. Той отново ще е в местния парламент като представител на „Промяна за Варна”. Неговите политически виждания ще споделя и Петър Липчев. Последните четири години той бе от обкръжението на Веселин Марешки в Общинския ствет. Цветелина Тънмазова и Дилбер Вейсалова, които също бяха общински съветници от групата на аптечния бос, също ще участват в местния парламент, но с формацията “Либерален алианс”.

“Стари муцуни” са още Неделчо Михайлов от “Движение Нашият град” и Ивайло Митковски от Синята коалиция. Познати лица са също Ради Радев от “Свободен избор – Екогласност” и Тодор Мутафов от “Обединен блок на труда”.

За първи път в местния парламент ще влезе Добромир Джиков, но той е вещ по общинските въпроси, тъй като натрупа опит като районен кмет на кв. “Владиславово”.

Интересното е, че „извън борда” останаха червените легенди Пламен Начков, Панко Анчев, проф. Николай Джагаров. Сред избраниците не са също дългогодишните местни парламентаристи Красимир Симов и Стелиян Севастианов. Място в зала “Пленарна” не можа да спечели и Иван Славков, който от три години е в ареста по обвинение за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Последните два мандата той беше общински съветник от ДПС, но на тези ибзори предпочете да играе като независим. Въпреки че получи доверието на 1010 души, той не можа да стане съветник.