Нов апарат във Варна открива рано рак на маточната шийка
Нов апарат във Варна открива рано рак на маточната шийка / DarikNews, архив

Модерен апарат, който гарантира над 90 процента надежност в ранната диагностика на рака на шийката на матката, ще заработи до края на годината в онкоболницата „Д-р Марко А. Марков” във Варна. Това съобщават от лечебното заведение, като допълват, че до момента традиционни технологии дават от 35 до 50 процента шанс за правилна диагноза.

Причината за високия процент надежност се крие в новия метод за изследване на промените в генотипа на пациентките, които настъпват под влияние на човешкия папилома вирус (HPV).

Течно базираната цитология е апаратура, която дава възможност за по-точна диагностика на предракови и ракови заболявания и за определяне на правилната стратегия за лечение на онкологично болните. Това ще допринесе, от една страна, за намаляване на разходите за скъпи лекарства и от друга – до прилагане на ефективно лечение на всеки пациент.

Уникалният апарат ще позволи на онкоболницата да кандидаства за участие в проекта на Министерство на здравеопазването „Спри и се прегледай” за скрининг на рак на шийката на матката, рак на гърдата и рак на простатата, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

До края на годината в отделението по образна диагностика, което се намира в новата сграда на лечебното заведение в кв. „Аспарухово”, ще бъде монтиран и ще заработи и мултисрезов скенер последно поколение. Той ще повиши в значителна степен точността при поставянето на диагнози и проследяване на резултатите от проведеното лечение на пациентите на здравното заведение. С новия скенер отделението ще попълни гамата от апаратура, която го превръща в едно от най-модерно оборудваните в областта.

От онкоболницата изтъкват, че двата апарата са купени с финансовата подкрепа на общината и Варненския общински съвет. По предложение на Кирил Йорданов от местния бюджет бяха отпуснати 240 000 лева за апарата за ранна диагностика и 400 000 лева, които са половината от стойността, за мултисрезовия скенер. Средствата са от актуализацията на тазгодишния общински бюджет и вече са налице, което позволява те да бъдат достъпни за пациентите още преди края на 2011 г., допълват  от лечебното заведение.

До момента Община Варна, която е 100 процента собственик на капитала на болницата, е инвестирала 7 млн. и 126 хил. лева в развитието на материалната база, осъвременяването на апаратурата и подобряването на условията и качеството на лечението на онкоболните от Североизточна България.

Нов апарат във Варна открива рано рак на маточната шийка
netinfo
Ракът на маточната шийка е една от главните причини за смърт при жените от 40 до 60 години. Преди да се развие, се наблюдават предракови промени, които, ако бъдат диагностицирани и лекувани навреме, могат да предотвратят развитието му.

Съществуват препоръки от СЗО за ежегодна профилактика на предраковите и ракови заболявания на маточната шийка чрез вземане на гинекологична цитонамазка. Резултатите от международно клинично проучване показват, че на практика всички случаи на рак на шийката на матката са предизвикани от определени високорискови типове на човешкия папиломавирус.

Вяка година по света 490 000 жени са диагностицирани с рак на шийката на матката, а 240 000 жени с тази диагноза умират. Според СЗО всяка година по света се установяват приблизително 30 милиона нови случая на генитални кандиломи, свързани с човешки папиломавирус.

Досега гинекологичната цитонамазка заемаше централно място в този процес. HPV-тестването става неотменна част от цялостната профилактика на рака на маточната шийка. В последно време течнобазираната цитология навлиза все повече в медицинската практика и дава още по-подробна и детайлна информация на микроскопско ниво за гинекологичния статус на жената. С новата апаратура на онкоболницата този широкоизползван в САЩ и Европа метод ще стане достъпен и за пациентите от Североизточна България.