Населяваме космоса по проект на варненски ученици, спечелил конкурс на НАСА
Населяваме космоса по проект на варненски ученици, спечелил конкурс на НАСА / личен архив

Ученици от Математическата гимназия спечелиха международен конкурс на НАСА за разработване на космическа колония. Това е най-престижният и труден конкурс за ученици, в който традиционно участват над 400 екипа с 1500 участници от всички страни на планетата. Варненската разработка спечели отличието през април тази година. Проектът предвижда построяването на град върху астероида Антигона.

Част от екипа на младите учени е единадесетокласникът Калоян Кирилов, чиито научни занимания са забелязани от компанията „Мауер Локинг Системс”. Заедно с още 9 свои съученици той разработва проект за космическия гра. Астероидът 129 Антигона е избран така, че да отговаря на пакет важни критерии, един от които върху него да се построи град за 36 000 човека. Разработени са основните етапи от изграждането и стартирането на дейността на космическия град. Предложена е една стабилна и сигурна защита от космически опасности, ефективна енергийна система и иновативни решения в животоподдържащите системи. Вътрешният дизайн е съобразен с поставените изисквания за живот далече от Земята. Важна част от проекта са идеите на младежите за обществото, икономиката и бъдещото развитие на космическия град.

След този успех учениците са поканени да представят своя проект на International Space Development Conference в Сан Диего в края на май 2013г., което за тях представлява невероятна възможност да се срещнат лице в лице с известни астрономи и служители на НАСА, да обменят идеите си с тях, да доразвият светогледа и знанията си. Там те са срещнали някои от най-големите умове в областта на астрономията и космическото дело – ръководителя на космическата програма на Боинг, както и самия Бъз Олдрин – вторият човек, стъпил на луната след Нийл Армстронг.

Като компания, инвестираща в младите умове на Варна, и винаги подкрепяща мислещите хора, имащи жажда за знания и иновации, „Мауер Локинг Системс” ООД напълно финансира участието на Калоян Кирилов. Доказателство за стремежа на компанията да насърчава и наема на работа млади специалисти е фактът, че към момента над 8% от персонала й е под 29г., като повечето от младите инженери и икономисти намират първото си работно място именно в нея. От друга страна, те могат да разчитат на опита на техните колеги с над 15-годишен стаж в компанията, които са 27% от екипа. Именно приемствеността между поколенията е уникалната „сплав”, която прави една компания успешна, споделя инж. Кольо Колев – управител на „Мауер Локинг Системс” ООД.

Населяваме космоса по проект на варненски ученици, спечелил конкурс на НАСА
netinfo

Компанията е печелила многобройни награди за иновативност в областта на електронните и механични заключващи системи, като през 2004 г. е обявена за най-иновативна компания в България. През 2010-та управителят ѝ инж. Кольо Колев е вписан в Златната Книга на българските откриватели и изобретатели. Към момента компанията притежава над 100 национални и международни патента в областта на заключващите системи, а всяка година, включително и през последните икономически трудни години, може да се похвали с пускането на средно три нови изделия на пазара, като инвестициите в ново, модерно и производително оборудване не са прекъсвали от създаването ѝ през 1990 г.

„Изключително впечатлен останах от високото технологично ниво, постигнато в предприятието на „Мауер Локинг Системс”. Не предполагах, че в българско предприятие е възможно да има въведени подобни технологии и да се гледа така сериозно на иновациите”, казва Калоян. Ученикът споделя, че би желал да продължи обучението си в някой от техническите университети в Австрия, Германия или Англия, но е уверен, че след това ще се върне в България.