Награди „Варна” „взривиха” общината
Награди „Варна” „взривиха” общината / Дарик Варна

Номинациите за награда „Варна” в сферата на науката и образованието разгорещиха страстите по време на днешното заседание на образователната комисия към Общинския съвет. В резултат на бурните спорове, продължили повече от два часа, беше отхвърлена номинацията на ректора на Техническия университет проф. Овид Фархи, а наградата в раздел „Kолектив на годината” за училищното образование вместо при Общинския детски комплекс отиде при Хуманитарната гимназия.

Искрата запалиха представителите на неправителствени организации, които след протестите през февруари участват в заседанията на комисиите и общинските сесии. Те попитаха за какви постижения се присъжда индивидуална награда „Варна” за проф. Фархи. По време на дискусията се разбра, че ректорът на висшето училище се удостоява с приза заради организиране на голям научен конгрес и откриване на нова специалност. Тези „разкрития” направи проф. Николай Джагаров, член комисията и доскорошен преподавател в Техническия университет.

„Несериозно е да се говори, че организирането на конгрес е постижение в научната дейност. Това е част от служебните задължения на ректора”, скочи Христо Димитров от групата „Обединени варненци за Варна”.

Общинският съветник доц.Медиха Хамза, която e настоящ преподавател във висшето училище, заподозря заговор между професора и протестиращите за дискредитиране на Овид Фархи. „Явно е, че е имало предварителни разговори между проф. Джагаров и вас”, коментира доц. Хамза.

По време на дискусията стана ясно, макар и индиректно, че има напрежение в Техническия университет. В крайна сметка беше решено номинацията на проф. Фархи да бъде отхвърлена, за да не бъде поставен той в подобна обидна ситуация и на общинската сесия.

Другата спорна номинация беше тази в раздел „Колектив на година” в областта на училищното образование. Възраженията този път дойдоха от колектива на ОУ „Добри Чинтулов”, който също е бил предложен за награда „Варна”, но не е попаднал в номинациите. Според него с номинирането на Общинския детски комплекс за приза се нарушава статутът на награда „Варна”. „Колективът в Детския комплекс извършва само извънучилищна дейност, т.е. изпълнява по-различни функции от педагозите в сферата на училищното образование”, се казва в мотивите на учителите в ОУ ”Добри Чинтулов", оспорващи номинацията.

Общинските съветници признаха, че има пропуск в статута за награда „Варна”. По предложение на съветника от БСП Йорданка Юнакова беше направена проверка дали в Закона за народната просвета не е записано, че извънучилищната дейност е част от училищното образование. След като стана ясно, че Общинският детски комплекс не може да бъде номиниран за приза, беше гласувано предложението Хуманитарната гимназия да получи награда „Варна” в този раздел.

Останалите номинации бяха приети сравнително гладко, без сериозни дебати. Индивидуалната награда в областта на хуманитарните науки отива при доц. д-р Риналдо Шишков, един от най-добрите лекари на Варна според проучване на Дарик радио. Доц. Шишков се удостоява с приза за приноса му  в развитието на медицинската наука с научния му труд: „Някои патогенетични аспекти на параноидната шизофрения“.

В   сферата на природните науки индивидуалната награда ще получи доц. д-р инж. Кирил Колев от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, а с колективния приз ще бъдат удостоени проф. Веселин Пейчев и доц. Димитър Димитров от Института по океанология.

В раздел „Обществени науки”  е номиниран проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей. Колективната награда в тази сфера отива при Факултета по обществено здравеопазване към Медицинския университет с ръководител доц. Емануела Мутафова.

В сферата на техническите науки награда „Варна” ще получи научен колектив от Военноморското училище с ръководител кап. I ранг Калин Калинов.

За „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка беше определен единайсетокласникът от МГ „Д-р Петър Берон” Виктор Радивчев. Той пребори „нежната” конкуренция в лицето на Габриела Стоянова от 12-ти клас в Първа езикова гимназия и Боряна Монева, ученичка в 8-ми клас в Руското училище.

Близнаците Мартин и Александър Зайранови от НУИ „Добри Христов” ще получат приза в раздел „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка. Братята са цигулари. Те „надвиха” възпитаника на Спортното училище Николай Добрев, състезател по борба, който спечели сребърен медал на Европейското първенство за юноши в Загреб. Учителят на Добрев – Неделчо Панев, остана без конкуренция и ще получи награда „Варна” в категория „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка.

За „Учител на годината” в сферата на общообразователната подготовка беше определена Силвия Захариева, главен учител по физика и астрономия в МГ „Д-п Петър Берон”. Нейните възпитаници тази година спечелиха две първи места в конкурс на НАСА. В тази категория бяха номинирани още Ксения Царева, учител по география и икономика в Четвърта езикова гимназия и Росица Тодорова-Божкова, учител по немски в Първа езикова гимназия.

„Колектив на годината” в областта на предучилищното образование става ОДЗ „Делфинче”.