Компаньонки в сянка
Компаньонки в сянка / netinfo
Нито една компаньонка не е подала декларация за патентен данък към днешна дата във Варна. Това разкри пред Дарик Светлозара Стоянова, началник отдел Обслужване на данъкоплатци в Общината.

С решение на местния парламент от 6 февруари тази година всяка компаньонка, или компаньон, без значение къде в общината практикува, трябва да плати за това годишен патентен данък в размер на 6440 лв. От тази година събраните средства постъпват в общинския бюджет.

Ситуацията с компаньонките бе същата и преди, когато патентният данък се събираше от НАП. Миналата година например също нямаше нито една подадена декларация от компаньонка или компаньон, коментира пред Дарик шефът на общинската дирекция “Местни данъци” Венцеслава Коева.

Според приетите тази година промени, най-голям патентен данък дължат заложните къщи – 28 хиляди лева. Към момента в общинската хазна обаче не е влязал нито лев от тази дейност, разкриха още от общински отдел Обслужване на данъкоплатци.

Патентен данък са внесли двама гадатели. Налогът за тях е 5600 лева. За стопанисване на санитарните възли под аренда се дължи патентен данък в размер на 400 лева за центъра и 300 за кварталите. Този данък са внесли стопаните на едва две тоалетни. 15 са платилите патентен данък за масажисти, чийто размер е 1680 за центъра и 1300 за кварталите.

Патентен данък дължат физическите лица и едноличните търговци. Регистрираните като ООД или ЕООД не попадат в това число. Възможно е това да е една от причините платилите патентен данък да са малко, коментираха данъчните специалисти.