Доживотна присъда за изнасилвач и убиец на момичета
Доживотна присъда за изнасилвач и убиец на момичета / netinfo

Апелативният съд във Варна е потвърдил доживотната присъда без право на замяна при първоначален специален режим на  Марин Л. Ж., произнесена през май тази година от Варненския окръжен съд заради жестоките убийства на 20-годишната Сашка Димитрова и 21-годишната Радка Даскалова, извършени през 2000-та и 2004-та година. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

След три съдебни заседания, множество изслушани  свидетели и експертизи съдът е признал вината на 40-годишния бивш таксиметров шофьор за умишлените убийства на двете момичета. Сашка, която е била студентка II курс в Икономическия университет във Варна, е била убита на 22 май 2000 година в землището на с.Долище, Варненска област, като деянието е извършено по жесток начин, особено мъчителен за жертвата. 4 години по-късно, в края на февруари, в землището на с.Осеново, Живков изнасилил и убил Радка. Тялото на момичето, което е родом от Добрич, било открито година по-късно.

Наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започна през 2007 година, когато Живков беше подведен под отговорност за изнасилването на три момичета - Лора, Мария и Радка, и за убийството на Сашка и Радка. Престъпленията били извършени от август 1996 год. до февруари 2004 година, като между всяко едно от престъпните посегателства Марин е влизал и излизал многократно от затвора след изтърпени наказания за други престъпления.

След 7 съдебни заседания, през март 2008 година съдът произнесе за първи път доживотна присъда без право на замяна за убийствата на студентките и по 13  и 10 години "лишаване от свобода" за изнасилването на момичетата. 4 месеца по-късно Варненският апелативен съд е потвърдил наказанията за изнасилванията и е отменил доживотните присъди. През есента на миналата година това решение на апелативната инстанция е потвърдено и от ВКС. Така се стигнало до повторно гледане на делото в частта му за умишлените убийства на двете момичета.

И втората съдебна инстанция е потвърдила, че по делото са събрани безспорни и категорични косвени доказателства, че подсъдимият не само е познавал и двете пострадали момичета , но непосредствено преди смъртта им се е виждал с тях.
Според Окръжния съд са справедливи размерите на присъдените обезщетения за неимуществени вреди в общ размер на 400 000 лева, които Живков трябва да заплати на родителите на двете убити момичета

Решението на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.