Бъдещият градски омбудсман – неосъждан безпартиен висшист
Бъдещият градски омбудсман – неосъждан безпартиен висшист / Sofia Photo Agency, архив

Омбудсман на Варна може да стане всеки български гражданин с висше образование, който не е член на политическа партия или синдикална структура. Това се посочва в проекта за Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Варна. Той бе внесен в деловодството на Общинския съвет в края на миналата седмица от трима съветници от ГЕРБ - областният лидер Иван Портних, Павел Христов и Тодор Балабанов.

В проектодокумента има член, който няма да позволява за омбудсман да бъде избрано лице, заемащо платена длъжност в общинската администрация или търговските дружества с общинско финансиране, който участва в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел, обясни за Дарик Павел Христов. За кандидатите да заемат поста обществен посредник няма да има изисквания за определена възраст и трудов стаж, уточни още Христов.

Според внесения проект, местният омбудсман ще съдейства най-вече при сигнали на граждани, свързани с работата на местната администрация и местния парламент, както и да посредничи за преодоляване на евентуални нарушения. Градският обществен застъпник ще може и да сезира съответните компетентни органи при установяване на нарушения или при сигнали за нарушения на общинските органи.

Органите на местното самоуправление и общинската администрация ще са длъжни да съдействат на омбудсмана. В проектоправилника обаче не са предвидени санкции за лицата, отказали съдействие на обществения посредник. Подобни наказания има в Закона за омбудсмана. При нужда може все пак да се помисли за въвеждане на такава санкция и в общинския правилник, коментира Павел Христов.

Според предложението на съветниците от ГЕРБ, омбудсманът трябва да бъде избран с подкрепата на поне 2/3 от общинските съветници, след тайно гласуване. Преди това обаче Комисия по номинациите ще трябва да отсее кандидатите. Тя ще бъде създадена в рамките на местния парламент, с представители на всички политически сили. Предложението за избирането на градски омбудсман може да бъде прието с актуализацията на общинския бюджет, тъй като в местната хазна няма предвидени средства за издръжката на обществения защитник, обясни ситуацията Павел Христов.

Месечното възнаграждение на омбудсмана ще е 90 % от заплатата на председателя на Общинския съвет. Предвижда се обаче да има и заместник, който омбудсманът сам ще посочва, и който ще получава с 10 на сто по-ниска заплата. Основното месечно възнаграждение на общинския председател миналото лято бе намалено на 1495 лева, което означава, че само за заплатите на местния омбудсман и неговия заместник годишно ще отиват около 30 000 лева.

Да има градски омбудсман от местната структура на ГЕРБ предложиха още през 2008 г. Тогава обаче предложението не срещна достатъчно подкрепа в местния парламент.

Твърдо зад избирането на местен омбудсман са протестиращите от групата „Варна за варненци". Според Ивайло Василев, един от лидерите на групата, бъдещият обществен застъпник задължително трябва да е независим юрист. Трудно обаче в града ще се намери подходяща фигура, е мнението на Василев. "По принцип във Варна има липса на ясно изявени личности, които да вдъхват доверие. Общо взето, всички, които са били активни, по някакъв начин са изцапани, а които са неактивни, си остават такива", коментира Василев. Според него, дори и да се намери читав кандидат, избирането на местен омбудсман ще е закъсняло.

Още преди да бъде създадена групата „Варна за варненци", по време на протестите през февруари протестиращите поискаха от националния омбудсман Константин Пенчев официално да ги представлява пред всички държавни институции. Ефектът от работата на националния омбдусман е бил усетен при ситуацията с пребития по време на протестите през февруари младеж. Протестиращите сигнализирали обществения защитник, който предизвикал полицията в морския град „да се размърда", заяви Ивайло Василев.

В морската столица от няколко години има омбудсман, но той защитава правата само на хората с увреждания. Обществен защитник има избран в по-малки общини като Каварна, Нова Загора, Търговище, Червен бряг, Банско и др. Действащ омбудсман има и в Пловдив и Бургас, а в Стара Загора върви процедура за избор на обществен застъпник.